Last news in Fakti

29 Юни, 2015 16:31 638 0

До края на юли въвеждат правила за раздаването на хонорарите в БНР

  • юли-
  • въвеждат-
  • правила-
  • раздаването-
  • хонорарите-
  • бнр

Специална комисия ще ги изготви на базата на вече постъпили от отделните директори в радиото предложения за оптимизация

До края на юли ще бъдат прецизирани правилата и критериите, по които се определят и изплащат хонорарите в БНР. Това реши днес Управителният съвет на радиото с назначаването на специална комисия, която да ги изготви на базата на вече постъпили от отделните директори в БНР предложения за оптимизация.

„Поисках от директорите да анализират по какъв начин се определят и изплащат хонорарите в БНР в момента, дали  има пропуски и недостатъци. В УС обсъждахме, че е необходимо да предприемем съответните мерки, защото е налице определена аномалия. От годишната сума за допълнителни възнаграждения на работещите в „Хоризонт“ в размер на 900 хиляди лева, почти половината от тях се усвояват едва от 23-ма колеги, а в „Хоризонт“ работят 189 души. Това ме кара да мисля, че една голяма част от останалите служители в програмата нямат възможност за изява в ефир, за да бъдат хонорувани или има друг проблем в разпределението на допълнителните възнаграждения. Освен това, за да постигнем по-справедливо заплащане в медията, продължаваме активно да работим за въвеждане на механизми за атестация на служителите и обвързването на резултатите от атестирането с разпределянето на средствата за възнаграждения, както и с кариерното израстване и развитие на работещите в БНР“, обясни генералният директор на БНР Радослав Янкулов.

Днес Управителният съвет (УС) на БНР се събра на заседание, на което бяха обсъдени предприетите мерки и действия, свързани с подобряване и оптимизиране дейността на медията. Стъпките бяха направени през последния месец на базата на „План за програмната, технологичната и финансовата дейност на БНР“ за периода 1 юни 2015 – 29 май 2016 г., и в отговор на исканията, както на протестиращите в БНР, така и на други представители на работещите, и на синдикални организации в БНР. Едновременно с това, УС обсъди и дейността на Програмната дирекция на БНР.

До края на тази седмица директорите на „Хоризонт“, „Христо Ботев“, „Радио София“, „Мултимедийни програми“ и „Музикалната къща“ ще трябва да свикат Общи събрания, на които да бъдат избрани колегите им, които ще участват в Програмния съвет на БНР. Приетият нов правилник на 23.06.2015 г. за дейността на Съвета изисква в него да влязат още 5-ма нови членове, с цел подобряване на комуникацията между звената и включването на още журналисти в обсъждането и решаването на въпроси, свързани с програмно-творческата дейност на БНР.  До края на тази седмица ще е ясна и по-ефективната система за реализиране на проекта „Евранет плюс“, реши още УС и ще бъдат предприети необходимите мерки за въвеждането й, така че да се подобри организацията на работата по проекта. Едновременно с това, УС реши да бъдат разработени в краткосрочен план и стъпки за подобряване организацията и ефективността на работата в БНР.

„Една от причините за тази стъпка е и последното социологическо проучване на „Нилсен България“, което показва, че за последните месеци БНР отстъпва на други две радиостанции в ефира. Пазарният дял на програма „Хоризонт“ е намалял със 7%, два пъти е спаднал средният рейтинг, а 3% по-малко са слушателите - от 14% през януари на 11,2% през април.  Тези данни ни карат да не губим повече време и да вземем съответните мерки, както по отношение на програмите, така и за да оптимизираме дейността на дирекция „Програмна” на БНР “, каза още Радослав Янкулов.

Днес Управителният съвет на БНР се обедини около констатацията, че е налице недостатъчна ефективност в работата на Програмна дирекция – не се наблюдава качествено планиране и координация на националните и регионални програми, налице е неефикасност при изпълнение на процедурите за управление на европейските проекти, електронното и информационно обслужване на медията. Няма нужното съдействие за обновяване на програмните схеми на „Хоризонт”, „Хр. Ботев”, „Радио България“, както и ясно изразени, и програмно мотивирани „летни схеми” в ефирните програми. Налице е и слабо популяризиране на резултатите от социологическите изследвания, както и ефективното им използване за подобряване на програмното звучене на медията. Това са основните причини, заради които УС на БНР реши, че са необходими промени в ръководството и дейността на Програмна дирекция. Програмният директор Иво Тодоров беше освободен по взаимно съгласие, считано от 30.06.2015 г. До избиране и назначаване на нов програмен директор, всеки един от директорите на програмите на БНР ще председателства Програмния съвет на БНР на ротационен принцип за срок от 3 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове