Last news in Fakti

28 Юли, 2015 08:59 875 0

Джипитата във Варна няма да променят работното си време заради жегите

  • лифт-
  • трасе-
  • царевец-
  • лекари-
  • варна

Из регионалния печат

Ново трасе за лифт от Царевец до Арбанаси, пише в. „Борба“.

Проект за лифт между Царевец и Арбанаси, за който досега само се говореше, извади община Велико Търново.

Предложението за оформяне на промяна в плана за разполагане на трасето бе подкрепено на заседанията на постоянните комисии към местния парламент и ще бъде гласувано на сесията в четвъртък. Досега от Института за недвижимо културно наследство спъваха инициативата, но заради законодателни промени тя вече може да се реализира, след като и от страна на кметството трасето бе коригирано. Съгласно одобрения „Общ устройствен план” двете станции и самата мрежа попадат в землищата на Велико Търново и Арбанаси. Кабинковият лифт ще е от 8-местни кабини, които ще качват до 750 човека на час. Началната станция е в подножието на Царевец, в зоната между обиколния път при хълма и река Янтра. Крайната пък е в източната част на Арбанаси, под пътя между селото и Шереметя, там, където се намира телевизионната кула. Лифтът ще пресича реката и ще изкачва пътници през едно от най-живописните места, където пейзажът се сменя от скали до борови и акациеви гори. В началната и крайната точка се предвиждат различни обекти с туристическа насоченост и обслужваща инфраструктура.

Вече са факт и предварителните инженерно-геоложки и хидроложки проучвания. Съоръжението ще се строи с европейски пари. От кметството получиха уверение, че ще могат да кандидатстват с проект за изграждане на подобен тип атракции и прилежаща инфраструктура. Разработката предвижда под кабинковата въжена линия да се обособи малка ски писта. Между 5 и 6 милиона лева ще струва изграждането на кабинковата въжена линия. Икономисти изчисляват, че лифтът ще носи приходи до 850 000 лева на година, а концепцията, по която работи специализирана столична фирма, вече има принципното съгласие на Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Оформени сред растителността са даже маршрутите. За туристите ще бъде оформен и лапидариум с останки от римски и византийски крепости на хълма Момина крепост.

Маршрутът ще е с дължина от 2, 4 километра.

Джипитата във Варна няма да променят работното си време заради жегите, отбелязва в. „ Черно море“.

Във Варна общопрактикуващите лекари няма да променят работното си време заради жегите. Това научи в. „Черно море“ от д-р Светлин Митев, председател на районната колегия на съсловната организация. Приемаме пациентите се в кабинети с климатици при нормални температури, не е логично да сменяме часове за прегледи, добави той. Освен това, ако тръгнем да правим промени, ще трябва да уведомим РЗОК и най-вече пациентите. Много от тях са свикнали с нашето работно време и идват при нас, когато им е удобно. Хроничноболните също са знаят графика. Така че горещините не пречат на прегледите, обобщи д-р Митев.

За разлика от Варна в София немалко джипита се принудиха да променят работното си време заради горещините. Докторите са разместили часовете за прегледи най-вече заради възрастните хора и бебетата. Пенсионерите и малките деца не трябва да ходят до лекарските кабинети в най-горещите часове на деня, между 12 и 16 часа. Затова джипита в много столични поликлиники са започнали да преглеждат пациенти по-рано сутрин. Хората с оплаквания посещават кабинетите им от 7 до 10 часа. Някои лекари са променили и следобедния си график. В горещините вместо между 14 - 16 часа, те преглеждат от 17 до 20 часа.

"Избягвайте да излизате навън в най-горещите часове на деня и изморителна физическа активност", съветват експертите от Световната здравна организация. "Ако работата ви е тежка - свършете я в най-хладната част на деня, която обикновено е сутрин между 4 и 7 ч.

 

Иконописци от 4 държави идват при дядо Сионий, разкрива в. „Ловеч медия“.

30 майстори на иконографията от България, Сърбия и Румъния ще работят демонстративно в Троянския манастир. Сред тях ще е и техен колега от Южна Италия, владетел на техниката Фреско – метод, при който се използват стрити и добре омокрени пигменти, с които се рисува върху прясна, още влажна мазилка. Още от Античността тази техника се слави като най-трудна за изпълнение, тъй като живописецът трябва да завърши творбата си преди мазилката да е изсъхнала. Уникалният семинар ще е в дните от 1 до 7 август, а негов домакин ще е игуменът на ставропигиалната обител край р. Черни Осъм Велички епископ Сионий, научи днес наш екип. Информацията бе потвърдена от старея на троянските монаси.

Според него, в първите два дни на арт изявата ще се проведе и обучителен семинар на учители, преподаващи български език и вероучение на запад от България. Негов организатор и водещ лектор ще е Западно- и Средноевропейския ни митрополит Антоний.

Дядо Сионий не премълча и че тези дни е бил на частно посещение в Украйна. „Хората там се нуждаят от подкрепа заради нестихващите военни действия“, коментира лаконично игуменът.

 

Корейката Ънджин Лий избра Кърджали пред петмилионния Бусан, разказва в. „Нов живот“.

Не е важно къде живееш, а как живееш. Така мисли Ънджин – жената от единственото в Кърджали корейско семейство Лий. Дошли са през 2006 година директно от втория по големина петмилионен град Бусан в Южна Корея. След неудачи с живот по квартири, преди две години си купуват жилище в областния град.

Семейството има три деца: Ънсу, 16-годишен, Чан, на 12 години и ДжиСу, на 10 години, която при идването им в България е била бебе на 11 месеца. Ънджин общува на български език перфектно. Родена е в Нова Зеландия, където баща й усвоявал английски език в тамошен колеж.

И трите им деца свирят на цигулка – всяко си има своя. Владеят перфектно, по думите на майка им, английски език.

Чан и ДжиСу ходят още на уроци и в детската музикална школа към Дома на културата.

Цигулката била несбъдната детска мечта на майка им. Тя владее четири езика: корейски, английски, български и турски. Последните два ги усвоява чрез частни уроци в продължение на две години. Работи като преводач вече 20 години, през които изгражда своя имидж на добър специалист. Затова е и търсена.

Дъщерята на бившия шеф на Митница Югозападна Н. Шушков – Евелина, оглави Ротари клуб в Атланта, коментира в. „Струма“.

Дъщерята на бившия шеф на Митница Югозападна Николай Шушков - Евелина, стана президент на младежката организация на ротарианците в щата Атланта - „Ротъракт“.

Красивата благоевградчанка пристига в Атланта преди 8 години, за да учи, и успява бързо да намери своето място в US обществото. Завършва с отличие "Джорджия Стейт юнивърсити", специалност „Счетоводство”, и още по време на следването си започва дейно да участва в благотворителните програми на „Ротъри".

За страстта си към благотворителността Евелина сочи като първообраз баща си Николай Шушков.

„Още от малка, като гледах баща ми как помага на сирачета и деца в неравностойно положение, разбрах, че това е нещото, което те прави човек", разказва Евелина.

Точно с деца е свързана и последната й благотворителна акция, вече като президент на „Ротъракт", в който участват хора между 18 и 30 години. „През уикенда, на 4 юли, отидохме с нашия клуб в Мексико, в градчето Поебла, където занесохме пречиствателна система за вода. По този начин повече от 200 деца в една детска градина ще имат чиста питейна вода всеки ден", разказва Евелина. Емоцията, която тя споделя, че е изпитала, не може да я сравни с нищо друго.

Е. Шушкова и нейните колеги дори започнали да преподават уроци по български, японски и английски на мексиканчетата.

Като президент на клуб с над 30 членове и с благотворителните програмите на „Ротъракт” Евелина не спира да прави планове за това как да направи нещо добро и за родната България. Активното й присъствие на семинари против трафика на хора я навежда на идеята да работи заедно с българските си колеги от организацията. Според нея не се говори достатъчно в родината за този проблем и ако децата в училище знаят повече за това, много по-лесно младите ще знаят как да се предпазят. „Присъствах на едно събитие за борба с проституцията, организирано от бившия президент Джими Картър и Ротъри клуб, и ми стана много тъжно, като чувах - България това, България онова. Имам голямото желание да организирам с нашите колеги от родината програма, която да ни позволява да ходим по училищата и да обясняваме на децата колко е страшно и какво представлява трафикът на хора", обяснява Евелина Шушкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове