15 Септември, 2011 16:00 886 0

По-високи санкции за купуване на гласове поиска Борис Велчев

  • избори-
  • борис велчев-
  • цветанов

"Мисля, че тези избори и практиката, която ще бъде натрупана в хода на тяхното провеждане ще ни даде окончателно мотивите да предложим една друга система на санкционирането на купуването на гласове и на другите престъпления против избирателното право". Това заяви главният прокурор Борис Велчев.


"Ако отворите Наказателния кодекс, ще видите, че има състав, по силата, на който ако някой насилствено пречи другиму да упражнява своите конституционни политически права, може да понесе глоба от 100 до 300 лева. Има престъпления, за които ми се струва, че нашата наказателна политика е твърде либерална и ако практиката ни по тези избори покаже, че за съжаление тази либерална практика е неудачна, ние ще настояваме тя да бъде променена", допълни той.

Главният прокурор, заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Константин Казаков подписаха днес съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено (НМЗ) за координиране дейностите по осигуряване законосъобразна обстановка за провеждане на изборите за общински съветници и кметове, както и за президент и вицепрезидент.

"Нямаме никакво намерение да пренебрегнем какъвто и да е било сигнал за купуване на гласове, а сме убедени сме, че през следващите дни, когато тази практика започне да се очертава, сигналите ще завалят към нас", каза още Борис Велчев. Той обясни, че в края на тази седмица или в началото на следващата седмица той ще подпише документ с методически указания по разследването на престъпления свързани с нарушаването на избирателните права.

Цветан Цветанов пък убедено обясни, че прокуратурата няма да участва в тези избори. "Много са тези, които залагат тя да бъде един от инструментите във връзка с предстоящия вот. И МВР няма да участва в изборите, така както някои формулират определени послания, защото се надявам, че професионалистите и служителите на МВР ще се водят само и единствено от интересите на обществото и държавата", допълни вътрешният министър.

Според Цветанов местните избори ще са по-интересни за тези, които искат да купуват и да продават гласове. "Ние ще направим всичко възможно да предотвратим купуването на гласове, но преди всичко разчитаме на партньорството с медиите и неправителствения сектор. Ние ще погледнем най-рисковите зони или най-рисковите населени места за купуване на гласове. Това са малки общини, където има определени икономически интереси и общините, в които хората биха могли да изпаднат в зависимост от определени лица, които осъществяват незаконна лихварска дейност или заложни къщи, в които лицата, които осъществяват подобна престъпна дейност съхраняват личните документи на определени български граждани", каза още той.

"Ще има много нечиста игра, която ще бъде използвана от политическите опоненти в тази кампания. За това аз като министър на вътрешните работи и като политическо лице ще изляза в отпуск от 23 септември до 31 октомври. През това време ще огранича идването си в МВР. Мой заместник през този изборен процес ще бъде Веселин Вучков", призна Цветанов.

Информация на БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА