Last news in Fakti

17 Септември, 2011 10:33 877 0

Запознаваме Рим с достиженията на кирилицата

  • софия-
  • стоян денчев-
  • рим-
  • кирилица
Запознаваме Рим с достиженията на кирилицата - 1
Стоян Денчев

С постиженията на кирилицата ще могат да се запознаят жителите и гостите на Рим от 18 до 21 септември.

Проявата става благодарение на българското църковно настоятелство „Свети Кирил и Методий” в Рим и Университета по библиотекознание и информационни технологии, съобщи за Факти.бг ректорът на висшето заведение проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

Той посочи, че в програмата на българската делегация са включени срещи с представители на българската общност в Италия,  общинските и държавни власти. На тях ще бъдат обсъдени проблемите с подпомагане на българското училище в Рим, така и възможностите за приемане на студенти, задочна форма на обучение, в Университета по библиотекознание и информационни технологии, заяви проф. Стоян Денчев.

На 18.09. след неделната служба от 12 часа в църквата „Св. Викентий и Анастасий” на фонтана ди Треви в Рим ще бъде открита изложба, посветена на България и кирилицата в Европа. Ще бъдат представени стари издания на български книги от 1800 г. насам като молитвеници, библии, „Под игото” на Иван Вазов, така и реплики на Рибния буквар и История славянобългарская. Освен това ще бъдат представени и съвременни книги от издателствата Сиела, Академичното издание на БАН, Захари Стоянов, "О буквите и писменах и Български бестселър".

Във връзка с обявяване на Независимостта на България ще бъдат представени и вестници от Третото царство – „Ден”, „Демократ”, броят от 04 октомври 1908 г. на „Държавен вестник”, публикувал документа за важното събитие, „Пряпорец”, „Реч”, „Зорница”, „Вести”, „Военни известия” и „Съзнание”*. Изданията са предоставени с любезното съдействие на Народната библиотека в София.

На откриването ще присъстват министърът на културата Вежди Рашидов, представители на посолството ни в Италия и Ватикана, посланикът на Малтийския орден в София, Латеранския културен институт в Рим,  Ватикана, председателят на българската православна общност в Рим арх. Тихолова, заместник-ректорът по научната дейност и международното сътрудничество проф. д-р Ирен Петева , архимандрит Климент от църквата „ Свети Викентий и Анастасий” и други .

 

 

*Вестниците са дадени със съвремения правопис


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА