Last news in Fakti

17 Септември, 2011 17:36 511 0

Засилва се контролът за трудовите договори на четири часа

  • сливен-
  • тотю младенов-
  • трудови договори
Засилва се контролът за трудовите договори на четири часа - 1
Тотю Младенов /Снимка БГНЕС/

Засилва се контролът за трудовите договори на четири часа, а служителите на бюрата по труда в страната ще посещават малките населени места. Това заяви в Сливен министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщи Дарик радио.

Министърът каза, че до края на годината ще бъдат приети промените, касаещи служители с трудови договори на четири часа, а работещи много повече. "Когато инспекторът докаже по безспорен начин, че работникът работи повече от четири часа, а е на трудов договор на четири часа, тогава автоматично този договор ще става на осем часа, както са всички. От тук нататък контролът за спазване на законодателството ще се засилва", каза Младенов.

Служителите на бюрата по труда в страната ще посещават малките населени места след разпореждане на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той заяви в Сливен, че за целта е необходимо бюрата по труда и кметовете да направят графици за посещенията.

Според него по този начин ще се открият хората, които не работят и ще се търсят начини те да бъдат мотивирани и включвани в различни програми на социалното министерство. Младенов припомни, че около 20 000 трайно безработни в цялата страна са ангажирани към общините по програма "Човешки ресурси" и в продължение на една година те получават минимална работна заплата и осигуровки. Повишаването на заетостта е приоритет на министерството и това ще е задача номер за следващата година, каза Младенов. "Когато има повече заетост, хората ще има къде да работят, ще има повече приходи в държавния бюджет и повече възможности за по-добра социална политика. Наша задача номер едно е повишаването на заетостта", каза той.

Според министъра това зависи много от бизнеса, тъй като той разкрива работни места, а министерството помага с различните програми за ограничаване на безработицата.

Тотю Младенов бе в Сливен по повод официалното откриване на изцяло ремонтираната сграда на Дневния център за деца и възрастни с умствена изостаналост "Св. Стилиян Детепазител". Направен е цялостен вътрешен ремонт, извършено е саниране за енергийна ефективност и е доставено специализирано медицинско оборудване. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие". 129 подобни дневни центъра има в цяла България за над 3700 деца и възрастни хора, каза министърът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА