Last news in Fakti

8 Септември, 2015 15:49 906 0

Пуснаха регистър на туристическите атракции

  • плаж-
  • море-
  • туризъм-
  • атракции
Пуснаха регистър на туристическите атракции - 1
Снимка: АП/БТА

За първи път в България се създава он-лайн Регистър на туристическите атракции, включващ 3300 обекта. Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на неговото представяне. Тя подчерта, че цялата информация в регистъра е подадена от общините и дава възможност данните постоянно да се допълват и актуализират.

От всички 265 общини едва 14 не са подали информация за регистъра, стана ясно от думите на министъра. Допълнително 15 общини са заявили, че нямат туристически атракции на своята територия. „Всичко това показва, че трябва да бъдат положени още усилия, за да могат и общините да припознаят туристическите атракции като ресурс за развитие на туризма и да са по-активни за тяхното представяне и управление“, подчерта Николина Ангелкова.

В регистъра са включени забележителности от цялата страна, като около 1800 от тях са публична държавна или общинска собственост, а за 930 собствеността не е изяснена. „Тепърва ни предстои много работа и по този процес, особено за изясняване на статута на обектите с неизяснена собственост“, каза министър Ангелкова. Това ще допринесе и за насърчаване на общините да участват по различни оперативни програми с проекти за привличане на евросредства за развитие на туристическата инфраструктура и социализиране на атракциите. Само по Приоритетна ос 6 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., общините могат да се възползват от около 100 млн. евро за туристически обекти на културното и природно наследство.

„Пилотно регистърът свързва 4 общини и 100-те Национални туристически обекта с Google, TripAdvisor и Wikipedia, за да могат потребителите лесно и бързо да намират и допълнителна информация за атракциите“, съобщи министър Ангелкова. Осъществена е и връзка с Регистъра за местата за настаняване, за да могат хората да получат информация и за възможностите за пренощуване на територията на съответната община, в която се намира обектът, който искат да посетят. Предвижда се регистърът да има и версии на чужди езици, като приоритетно ще се разработи английската му версия.

Новата онлайн платформата се базира на облачна технология, която се ползва вече от няколко министерства и 230 общини. Базата данни е включена в Националния туристически регистър и предстои нейното надграждане след тази първа стъпка. Ще бъде проведено и обучение за представители на общините как да работят с него и да допълват сами информацията в него.

Стойността на проекта за изграждане на Регистъра на туристическите атракции е 5 хил. лв., a фирмата изпълнител е и „ОРАК инженеринг” ЕООД. Регистърът е достъпен, както на интернет адрес; така и през сайта на Министерството на туризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове