Last news in Fakti

14 Септември, 2015 10:42 889 3

Първанов: Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж

  • георги първанов-
  • георги кадиев-
  • шансове-
  • балотаж
Първанов: Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж - 1
Снимка: БТА

Зад избора на Георги Кадиев за кандидат на ПП АБВ за кмет на София и формирането на Коалиция „Сердика“ стоят дълги дни на разговори, обсъждания за формулата, за начина, за механизма на издигането и за самата кампания. Това обясни Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ.

В предаването „Денят започва“ по БНТ той коментира, че внушенията, тиражирани в публичното пространство, за „удар по БСП“ чрез това решение не почиват на политическа логика. „Така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората, включително и хората в политиката, в лявото пространство, са крепостни, че те веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия и поведение. Има преливане. Отдавна не може да се говори за монопол в левицата. Аз гледам, чета решенията на Висшия съвет на БСП от последната седмица, последните дни. Там стратегическата цел отново очевидно е да се удари АБВ, да се затвърди мястото на БСП. Не е амбициозно това. Тогава, когато ГЕРБ и десните, като цяло, са завладели всички власти, всички институции, всички структури на властта, ние да си мерим скромното влияние вътре в левицата, го намирам за несериозно. Още повече, че ако това е удар срещу БСП в София, как ще характеризираме събитията в Пазарджик, където хората на БСП подкрепиха нашия кандидат Трендафил Величков, след което дойдоха от центъра, от „Позитано“, лично г-н Стоилов, разправиха се с ръководствата на организациите, назначиха служебно такова и издигнаха нов кандидат? Това е и в Шумен. Така е и във Видин, вероятно. Ние няма да водим по време на кампанията тези спорове за левицата. Нашият спор, както показа и самият Кадиев за София, но така и в Пловдив, нашият спор е с онези, които управляват в момента. Т. е., за друг модел на управление“.

За избора на ПП АБВ за кандидат-кмет на столицата Георги Първанов каза още, че той е мотивиран от високите, доказани през годините, професионализъм и политическа активност на Георги Кадиев. „Защото наистина става дума за един политик, който е преди всичко столичанин – столичанин като поведение, столичанин като компетентност. Той има своите шест години като общински съветник в София, при това не е шест години да търка банките в съвета, а шест години, в които той беше най-активният. Преди да обяви кандидатурата си, той влезе в остър сблъсък с архитект Диков относно едно място в Столична община. Един дебат, който аз поне не помня да се е случвал от месеци, може би и години. Във влизането в битката той поставя въпроса за съдбата на столичната „Топлофикация“, за финансовите ангажименти. Т. е., той влиза много подготвен в този дебат. За мен това е най-важното. Иначе, що се отнася до коалицията, Коалицията „Сердика“ – тук, надявам се хората добре да разберат, че това е една препратка към древното, славното минало на столицата. Това е коалиция, която се състои от две формации – АБВ и партия „Български социалдемократи“. Една партия с над 120 години история. Т. е., солидна коалиция, бих казал“. Председателят на ПП АБВ е категоричен, че Георги Кадиев има шансове да отиде на балотаж на местния вот в столицата.

По въпроса за антикорупционния проектозакон на Кунева и подкрепата на АБВ по него Георги Първанов обясни, че документът е слаб, неработещ и вреден и добави, че ПП АБВ ще предложи алтернатива. „Ние от АБВ твърде вероятно ще предложим алтернативен закон за борба с корупцията, в който ще разпишем нашите виждания. Нека да сблъскаме нещата в един истински реален дебат”. Първанов добави, че Миглена Кунева няма да спечели подкрепата на АБВ, ако продължи да твърди, че след три месеца ще предложи същия законопроект, но по-утвърден. Председателят на ПП АБВ припомни, че идеята за създаване на служба за борба с корупцията е негова идея и е залегнала в управленската програма на партията. Той обаче подчерта, че структурата задължително трябва да е независима и равноотдалечена от държавните властови структури.

Георги Първанов коментира и въпроса с бежанската криза и позицията на страната ни по темата. Той е категоричен, че заявяването на ясната позиция за капацитета на България за приемане на бежанци е в интерес и на самите бежанци, и в интерес на държавата ни. „Президентът отдавна трябваше да свика Консултативния съвет за национална сигурност - ние да направим сметката и да кажем колко можем да поемем, а не да ни определят квоти. Ние трябва да определим нашите възможности и да кажем - толкова можем. Това е по-честно и за самите бежанци, за да знаят, че ако в България вече няма място да търсят други посоки”, посочи още Първанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бхрр

    0 0 Отговор
    Другаря Кадиев следва да обясни как стана приказно богат!
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Гоцко, по-сериозно, ако обичаш!

    Не с вицове от сутринта... :)
  • 3 стратокастър

    0 0 Отговор
    Даааа ,на балотаж може даже може ида спечели ....само че противник трябва да му е Велко Вълканов!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове