Last news in Fakti

14 Септември, 2015 18:16 569 0

България беше избрана за вицепрезидент на 21-вата Генерална асамблея на СОТ

  • ангелкова-
  • българия-
  • избрана-
  • вицепрезидент-
  • генерална асамблея-
  • сот

Генералната асамблея на СОТ е най-мащабното и престижно събитие за туристическия сектор, на което се обсъждат актуалните проблеми в туризма

В първия ден от заседанието на 21-вата Генералната асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ), България и Испания бяха избрани за вицепрезиденти на форума, който се провежда на всеки две години, съобщиха от Министерство на туризма.

Генералната асамблея на СОТ е най-мащабното и престижно събитие за туристическия сектор, на което се обсъждат актуалните проблеми в туризма, определят се целите и визията в политиката на организацията и се избират новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ и на нейните комисии. Изборът за вицепрезидент е бил направен на 59-та среща на Регионалната комисия за Европа на СОТ от 156 държави.

„Това е голямо признание за България, защото с този единодушен вот на страните-членки на СОТ доказваме, че сме важна част от глобалния туризъм“, заяви Ангелкова.

В мащабната проява в Меделин (Колумбия) участват министри от над 155 държави и повече от 800 делегати от цял свят. На високо равнище ще се проведе и съвместно заседание с Международната организация за цивилна авиация, която също е към ООН.

Възможностите за сътрудничество за увеличаване дела на китайските туристи към България и Чехия в дългосрочен план, бяха обсъдени по време на среща на Ангелкова и министъра на регионалното развитие на Чехия Карла Шлехтова. Разговорът се състоя в рамките на 21-вата Генерална Асамблея на СОТ.

По веме на срещата с чешкия си колега, Ангелкова информира, че България вече има подписан с Китай Меморандум за разбирателство в областта на туризма. Тя подчерта, че това е не само сериозна крачка напред в партньорството между двете страни, но и ефективна мярка за превръщането на Европа в предпочитана за китайските туристи дестинация.

Чешкият министър сподели, че според официални данни 10% от китайските туристи в Европа желаят да ползват туристически услуги за около месец (28-30 дни). Това предполага комбинирани маршрути, които включват и България. Шлехтова изрази идеята Прага да се превърне в своеобразен център за пренасочване на туристопотока от Китай към различни европейски региони. Тя изрази готовността на Чехия да увеличи броя на полетите от Прага до София и да се открие нова самолетна линия Прага-Варна. Чешкият министър допълни, че вече има директен полет Прага-Пекин. В разговора беше изразено единодушие, че китайските туристи търсят сигурни дестинации, а България и Чехия покриват критериите им за безопасност на пребиваването.

В момента Китай е най-големият генериращ пазар за туризъм в световен мащаб както по брой туристи, така и по разходи за туризъм, сочат данните на СОТ. През 2014 г. броят на китайските туристи в световен мащаб е достигнал 109 млн. души, което е увеличение с близо 11 млн. спрямо предходната година. Разходите им за туризъм възлизат на 165 млрд. щ.д., което е ръст от 28%. По официални данни на CLSA, водеща инвестиционна и консултантска компания в Азия, до 2020 г. броят на китайските туристи в световен мащаб ще достигне 200 млн. души. 

Ангелкова изтъкна, че Китай е стратегически пазар за България с дългосрочна перспектива и е изключително важно страната ни сега да работи за създаване на условия за привличане на китайски туристи у нас.

В рамките на 21-вата Генерална асамблея на СОТ Николина Ангелкова разговаря и с Ли Дзиндзао, председател на Националната администрация по туризъм на Китайската народна република. Той отбеляза, че това е третата среща между двете туристически администрации, което красноречиво показва важността на сътрудничеството между тях. Ли Дзиндзао изрази задоволство и от факта, че в много кратки срокове е бил постигнат значителен напредък в двустранното партньорство – в разработването на общ туристически продукт и в посока улесняване издаването на визи чрез иницииране на партньорство с Франция, която вече има 20 изнесени визови центъра в Китай.

Китайските туристи, посетили България през 2014 г., са близо 14 хил., което е с над 30% повече от предходната. За 7-месечието на 2015 г. в страната ни са почивали близо 9 хил. китайски туристи, което е увеличение с над 14%.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове