Last news in Fakti

28 Септември, 2015 13:43, обновена 28 Септември, 2015 14:32 1 558 0

Обществено обсъждане на проекта на План за управление на ПП Витоша

  • витоша-
  • обществено обсъждане-
  • план за управление

На 30 септември от 09:00 до 16:00 в Националния исторически музей ще се проведе обществено обсъждане на проекта за нов план за управление на ПП „Витоша”, който е публикуван онлайн и ще бъде подробно представен и обсъждан по време на събитието. Планът се разработва по договор за изпълнение на обществена поръчка с предмет „Актуализация на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ за периода 2015 – 2024 г., включително разработване на геобази данни и карти, и развитие на ГИС на Природен парк „Витоша“ и е част от проект „Дейности по устойчиво управление на Природен парк Витоша“, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“

 

В срок от 1 месец, след приключване на зимния сезон, Софийска община чрез ангажираните от нея фирми да почисти пясъчното покритие на пътната мрежа в ПП „Витоша“.

За обсъждането са поканени над 300 представители и ръководители на Министерство на околната среща и водите, Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на културата, Министерство на икономиката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, общини и кметства, областни администрации, неправителствени и образователни организации, представители на туристически браншови организации и компании и др. За обсъждането са поканени министрите на и др.

В екипа на  „Пролес инженеринг” ООД за изпълнение на поръчката, са привлечени отделно още над 30 експерти – научни работници и преподаватели в ВУЗ, институти на БАН и др. тесни специалисти. Стриктно се спазиха сроковете и изискванията на заданието на Дирекцията на ПП „Витоша”. Съгласно методологията за актуализация на ПУ на ПП „Витоша“  по задание изпълнителят организира и проведе 7 тематични работни срещи на експертно ниво и 3 семинари със заинтересованите страни, в т.ч. с Обществения консултативен съвет към Д ПП, на които екипът представяше  междинните си резултати и разработки и цялостния проект на Плана за управление. За всяка среща бяха канени над 80 участника.  Присъстваха експерти от Дирекцията на парка, специалисти по почви, води, биоразнообразие, туризъм и др., както представители на заинтересованите министерства, регионални органи, общините, стопанисващите Парка горски стопанства, неправителствени организации и др. Целта на екипа беше и ѐ да се създаде нов план, който да бъде приеман от заинтересованите страни като документ за партньорство - резултат от консенсус на хора и организации с различни интереси, но обединени от желание за съхраняване на уникалните качества на Витоша и използване на ресурсите на Парка за постигане на ползи за хората – основно софиянци и гости на столицата.  

По-важни и интересни резултати от направените проучвания (пролет-лято‘2015):

Инвентаризация на застроени площи на сгради в ПП Витоша

Строителството в ПП „Витоша“ е локализирано на няколко места по протежение на вътрешно парковата транспортна инфраструктура – продължение на улична мрежа от Бояна, Драгалевци, селата Владая и Кладница.

В съответствие с функциите, които строежите изпълняват, се очертават следните основни групи:

    Сгради с рекреационно – туристическа насоченост:

    Туристически хижи, хотели и ведомствени почивни бази - 69 обекта (с една или повече сгради) - 26 трайно не функционират, а 8 обекта не предоставят услуги на външни посетители. Останалите 35 на брой обекти с общ капацитет от около 1400 легла, предлагат услуги целогодишно, но реално работят с посетители за краткотрайно пребиваване в празничните и почивните дни, с някои изключения през зимния сезон в базите около ски пистите. Необходимо е да се отбележи трайно намаления капацитет в резултат претърпелите разрушаване хотел “Щастливеца“, почивната база на Водпроект над Владая

    Заведения за обществено хранене (извън местата за настаняване и подслон) – 15 обекта, в т.ч. и сезонни чайни;

    Туристически заслони;

    Сграден фонд, свързан със спорта – ски училищата, ски гардероби, със спомагателни функции при ски пистите;

Общо строежите с рекреационно - туристическо предназначение, които без заслоните имат застроена площ 33 000 кв. м.(със закръгление) и капацитет от около 3300 легла* (числото е формирано на база информация при категоризацията на обектите, за които е проведена такава процедура, от проучване на място и от информация, предоставена от Дирекция ПП „Витоша“)

    Сграден фонд, с функции в областта на сигурността, комуникациите, наблюдения и научни изследвания, здравеопазването, предоставен за управление на централни ведомства и подчинените им структури – МЗХ, МО, МТС, МВР, БАН, ОМБ за активно лечение – Драгалевци, както и сградите на БЧК/ПСС.

    Обекти на транспорта

    Строежи от технологично естество – пречиствателни станции, каптажи, помпени станции, трафопостове, гаражи, бази за поддръжка на пътищата, кошари и други постройки от второстепенен характер с обслужващо предназначение;

Общо в границите на Парка е реализирано строителство със застроена площ над 70 000 кв. м. , което представлява 0,029% от неговата територия.

Обединени от общи елементи на урбанизация, са се формирали рекреационно – туристически зони в районите на Алеко, Зл.мостове, Тинтява, Селимица и бившите кариери над Владая. Тези зони заемат важно място в качеството си на елементи на парковата територия, тъй като са обект на концентрация на посетителския поток.

    Сграден фонд за настаняване – в граничните зони на ПП:

    туристическите хижи, реализирани в първата половина на миналия Век – малки по капацитет, Собственост на БТС и на Столична община; Тенденция за реновиране - изграждат се вътрешни санитарни възли, подменя се дограма дъсчени обшивки и др.

    ведомствените почивни бази – реализирани през втората половина на миналия век.- със застроена площ и етажност гарантиращи голям капацитет. Към настоящия момент преобладаващата част от същите е собственост на ЮЛ по ТЗ, значителна част от които, не осъществяват дейност в тези обекти. Това е основната причина за честа смяна на техните собственици и наематели. Физическото състояние на същите, с малки изключения, е лошо. Не се поддържат, не всички се охраняват, не се почистват околните пространства, с което са подложени на разрушителни въздействия.

    Въжени линии

Пътнически въжени линии са изградени на следните подходи към планината :

Квартал Княжево

    Четириместна кабинкова въжена линия Княжево-Копитото- дължина 1980 м, денивелация - 604м., капацитет 600 човека/час и време за пътуване 11 минути. Изградена е през 1962 година. Съоръженията са производство на австрийската „Братя Гирак“ фирма. През 1995 година е спряна от експлоатация.

Квартал Симеоново

    Шестместна Кабинкова въжена линия Симеоново - хижа „Алеко”- дължина 6 270м (3 600 м.) с две отсечки и пет станции, денивелация – 1 076 м., капацитет 1500 човека/час и време на пътуване – 27 минути. Изградена е през 1983 година от австрийската фирма „Допелмайер” по повод „Универсиада 83“.

Квартал Драгалевци

    Двуседалкова въжена линия Драгалевци – бай Кръстьо дължина 1 770 м, денивелация от 440м., капацитет – 300 човека/час. Построена е през 1955 година.

    Двуседалкова въжена линия Бай Кръстьо - Голи връх - дължина 1 810 м, денивелация от 360м, капацитет – 600 човека/час и време за пътуване – 14 минути. Построена е през 1968 година като продължение на двуседалкова въжена линия “Драгалевци – бай Кръстьо”.

Локални въжени линии в рекреационно-туристическите центрове:

Център „Алеко“

    Двуседалкова въжена линия Романски - Връх „Малък Резен” – дължина 1 930 м , денивелация 500 м, капацитет: 400(600) човека/час и време на пътуване 18 (12) минути(летен/зимен сезон)‘1967 година от френската фирма „Помагалски”.

Обслужва скиорите и туристите, изкачващи се към “Черни връх”.

    Триседалкова въжена линия „Витошко лале” (“Академика”) – 2 отсечки, с дължина, денивелация и капацитет и времетраене -

    Ски влекове, обслужващи ски център „Алеко“ – 7 бр., с дължина и капацитет:

Център „Златни мостове – Офелиите - Конярника“- ски – център „Конярника-Ветровала“ разполага с 2 стационарни влека на писта „Ветровала“ с дължина 600 м. и два в м. „Офелиите“. В местността „Конярника“ се намира изоставен ски влек с дължина 900 м. При хижа ”Купена” - база ВИФ, под връх ”Острица” и хижа ”Планинец”, „Тинтява“ и „Елица“ има портативни ски-влекове, които работят само през зимния сезон. От с. Железница към базата на ВИФ е изградена товарна въжена линия.

ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ, ФЛОРА, ФАУНА

С проучванията за План’2 се установява висока степен на биологично разнообразие. Съхранена е потенциалната стойност на екосистемите и биотопите в ПП „Витоша“. 32 вида природни местообитания установени в ПП „Витоша“ са с национално и европейско значение. Местообитания на видове от флората и фауната с консервационно значение попадат в границите на 27 от общо 32 природни местообитания от Приложение I към Директива 92/43 ЕЕС (HD). Те съхраняват видово разнообразие от:

    Водорасли - 528 вида, разновидности и форми от 7 отдела водорасли. Открити са шест нови находища на редки за страната сладководни червени водорасли;

    369 вида лишеи (40% от българската лихенофлора);

    664 вида макромицети (гъби), 70 вида от Червения списък на гъбите в България и 2 вида редки за Балканския полуостров и Европа;

    341 вида мъхове – 45% от мъховете в България и 75 вида с консервационно значение;

1859 вида висши растения (45,3% от всички видове в България, сега със 176 вида повече в сравнение с План‘1) от 574 рода и 109 семейства, 239 вида с консервационно значение и още 114 вида балкански субендемити,

    в т.ч. 519 вида лечебни растения – 34.6% от висшата флора в ПП и 68.3% от диворастящите лечебни растения в България с принос за изучаване на лечебните растения в ПП;

    Открити нови 3 вида от висшата флора в ПП „Витоша“;

ФАУНА

    780 вида безгръбначни животни от които в пещерите са установени 145 вида;

    при проучванията са регистрирани 5 вида сладководни риби,

    11 вида земноводни и 14 – влечуги – 44% от видовото богатство на страната;

    237 видове птици – 58% от цялата орнитофауна на България (209 защитени);

    56 вида бозайници (59 % от цялата сухоземна бозайна фауна в България).

    с голяма представителност са Прилепите -18 вида – 58% от известните в България,

    22 вида дребни бозайници, 16 вида едри-83% от едрата бозайна фауна на страната.


ЗОНИРАНЕ, РЕЖИМИ И НОРМИ В ПП ВИТОША

Определените зони са съобразени с изискванията на ЗЗТ чл.19, т.1, 2 и 3 и т.4 и Заданието за разработване на Плана за управление за периода 2015-2024 г., на основата на направена обосновка за промени в границите на зоните от План‘1 с тяхното наименование и функционално предназначение.

В Природен парк „Витоша“ са определени следните зони по функции и режими:

Наименование

на зоната

Площ

ха

% от площa на парка

I. Резерватна зона

1 848.4 

6.9

II. Зона за опазване на приоритетни природни местообитания и местообитания формиращи характерни скални и геоложки образувания, речни местообитания и местообитания на консервационно значими видове

14 726.7 

54.8 

III. Зона за туризъм с крайсе-лищен краткотраен отдих

6 169.3 

23.1 

IV. Зонa на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения

4 089.4 

15.2 

Забележка: Резерватната зона е обект на разработване на отделен План за управление с Възложител РИОСВ-Сф.

 

В плана са заложени следните РЕЖИМИ И НОРМИ:

  1.  РЕЖИМИ – ОБЩИ ЗА ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА ПП „ВИТОША“

ЗАБРАНИ ЗА ПП ПО ЧЛ.31 ОТ ЗЗТ

1.

Провеждане на гола сеч във всички гори, с изключение на тополовите и нискостъблените гори; сливане на голи, невъзобновени сечища на площ, по-голяма от 2 хектара, в нискостъблените гори, с изключение на акациевите;

2.

Внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове;

3.

Паша на кози освен на определени за това места;

4.

Събиране на вкаменелости и минерали, увреждане на скални образувания;

5.

Замърсяване на водите и терените с битови, промишлени и други отпадъци;

6.

Бивакуване и палене на огън извън определените места;

7.

Добив на полезни изкопаеми по открит способ;

8.

Добив и първична преработка (обогатяване) на метални полезни изкопаеми чрез прилагане на химически и химико-бактериологични методи и цианиди;

9.

Дейности и строителство, които не са разрешени със заповедта за обявяване на парка, плана за управление на парка и устройствените и технически планове и проекти;

10.

Събиране на редки, ендемитни, реликтни и защитени видове, освен за научни цели;

11.

Други дейности, определени със заповедта за обявяване на защитената територия и с плана за управление.

ЗАБРАНИ СЪГЛАСНО ЗАПОВЕД РД-349 ОТ 14 ЮЛИ 2000 Г., ДВ, БР.66 ОТ 2000 Г.

12.

Ловуване извън границите на ГС „Витошко“;

13.

Безпокоене на дивите животни, а така също събирането и унищожаването на яйцата на птиците и повреждането на гнездата им;

14.

Късане на цветя, чупенето на клони;

15.

Извеждане на сечи освен санитарни и отгледни до приемането на устройствен проект;

16.

Събиране на билки и горски плодове за търговски и промишлени цели;

3.2.1. ЗАБРАНИ ПО ПОЛЗВАНЕ НА РЕСУРСИТЕ

17.

За водене на лесовъдски методи/системи в приоритетни горски местообитания, с изключение на доказана необходимост за подобряване на тяхната структура и състояние, ограничаване на нежелана и заплашваща сукцесия;

18.

За сеч на единични „биотопни“ дървета - стоящи мъртви или живи дървета, осигуряващи местообитания на други живи организми;

19.

За изкуствено залесяване след провеждане на възстановителни, поддържащи, направляващи и регулиращи дейности в горите, с изключение на затруднено естествено възобновяване (неуспешно проведени опити за подпомагане);

20.

За нарушаване целостта на каменните реки с цел изземване, преместване и разрушаване;

21.

За разрушаване, изнасяне и ползване на почвите и скалните карстови образувания;

22.

За ползване на билки, гъби, лечебни растения, паша и риболов над определените норми;

23.

За нарушаване цялостта на торфените местообитания и събиране на торф за други цели;

24.

За събиране на диворастящи плодове, гъби и лечебни растения за търговски цели;

25.

За паша без пастир и нощна паша на определените с План‘2 площи;

26.

За промяна начина на трайно ползване на земеделските поземлени имоти с изключение за създаване на нови трайни насаждения и пчелини;

27.

За спортен риболов и риборазвъждане, освен на определени с План‘2 места;

28.

За ловуването на територията на ТП ДГС „София“, с изключение при регулиране на числеността на животинските видове, представляващи заплаха за популациите на други видове животни;

3.2.2. ЗАБРАНИ ЗА СТРОИТЕЛСТВО И ИНФРАСТРУКТУРА

29.

За строителство на нови хотели и вилни сгради за постоянно и временно обитаване, производствени, складови и инфраструктурни сгради с изключение на горскостопански сгради и за водоснабдяване, канализация и топлоснабдяване, забрана за промяна предназначението на хижи и ведомствени бази;

30.

За изграждане на нови постройки от спомагателен характер в зоните на хижите, хотелите, почивните бази и заведенията за обществено хранене;

31.

За увеличаване на застроените и разгънатите застроени площи, чрез надстрояване и дострояване на съществуващите хижи и почивни бази, с изключение на съоръжения за достъп на хора с увреждания;

32.

За увеличаване на легловата база в съществуващите хижи и почивни бази, чрез преустройства и промяна на предназначението на помещения заложени в обемно-планировъчните решения;

33.

За използване на строителни материали, извън традиционните: мазилки на варо-циментова основа, камък, дърво, стъкло, керемиди и метал, формиращи фасадните и покривните равнини при реконструкция и поддръжка на строежите;

3.2.3. СПЕЦИФИЧНИ/ ДРУГИ ЗАБРАНИТЕЛНИ РЕЖИМИ

40.

За: конен туризъм, велосипедизъм, скално катерене, посещение на пещери, практикуване на безмоторно летене, извън определените с План‘2 места и маршрути (Ситуирани с пиктограми на картата на зонирането и Списъци с GPS- координати);

41.

За бивакуване и кампиране извън определени за целта места с План‘2 (Ситуирани с пиктограми на картата на зонирането и Списъци с GPS-координати), с изключение при неотложни обстоятелства – лоши метеорологични условия в рамките на едно денонощие;

42.

За движение с категории АТВ, УТВ и спортни мотоциклети в ПП, освен при изпълнение на служебни задължения от ДПП „Витоша“, органи и организации със стопанисващи и контролни функции, при пожари и спасителни операции;

43.

За движение на моторни шейни, с изключение при спасителни операции, подхранване на дивеча и снабдяване на хижите и почивните домове;

44.

За увреждане, преместване на обекти и съоръжения от административната, туристическа и информационна инфраструктура;

45.

За пренасяне, превозване и престой на лица с арбалети, лъкове, гладкоцевно или нарезно огнестрелно оръжие, с изключение за района и служителите на ТП ДЛС „Витошко-Студена“ и „ЮЗДП“ ДП, независимо дали е сглобено или разглобено, или в калъф, освен за служители на ДПП „Витоша“, МВР, ТП ДГС „София“, при изпълнение на служебните им задължения или при отстрел за научни цели, или за регулиране на числеността на животинските видове, както и на лицата упражняващи организиран ловен туризъм;

46.

За използване на химически вещества при поддържане на пътищата през зимния период;

47.

За складиране на материали за поддържане на пътищата извън определените депа, с изключение на пясък в необходимия обем през зимния период;

48.

За транспортиране на дървесина в периоди, когато извозът по горската пътна мрежа без настилка води до нейното повреждане.

 

 II. РЕЖИМИ – ВАЛИДНИ ЗА ВСЯКА ЗОНА

  1. ЗАБРАНИ ПО ПОЛЗВАНЕ НА РЕСУРСИТЕ

1.

 

II. Зона за опазване на приоритетни природни местообитания и ...

  1. За добив на листников фураж в природно местообитание 9150, 9170, 91H0, 9110, 9130;

  2. За паша за горски местообитания 9150, 9110, 9130, 9170;

  3. За паша на разстояние 25 м. от туристическите маршрути

  4. За свободен достъп на посетители в четири пещери, три от които с контролиран достъп на посетители: Духлата, Академик, Пепелянка и една с ограничен достъп Врелото – съгласно Заповед на ДПП и РИОСВ-Перник

2.

 

III. Зона за туризъм с крайселищен краткотраен отдих

  1. За паша за горски местообитания 9150, 9110, 9130, 9170;

  2. За лов за регулиране числеността на животинските видове, освен на болни и представляващи заплаха за посетителите животни, скитащи кучета, котки и кръстоски между диви и домашни животни.

3.

 

IV. Зонa на хижите, сгради за подслон, административ-ните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения

  1. За възстановителни дейности в горите, освен премахване на опасни за посетителите дървета и храсти от стопанисващият орган ТП ДГС „София“ и други собственици на горски територии, съгласувано с ДПП, както и технически дейности за разчистване на просеки и прокарване на нови.

  2. За паша;

  3. За лов за регулиране числеността на животинските видове, освен на болни и представляващи заплаха за посетителите животни, скитащи кучета, котки и кръстоски между диви и домашни животни.

  1. ЗАБРАНИ ПО СТРОИТЕЛСТВО И ИНФРАСТРУКТУРА

1.

II. Зона за опазване на приоритетни природни местообитания и....

  • За строителството на нови обекти, разширението, преустройството/реконструкцията и промяната на предназначението на съществуващи обекти, за които не се изисква оценка на въздействието на околната среда, без съгласуване с министъра на околната среда и водите или с оправомощени от него длъжностни лица, независимо от разрешенията, които се изискват по други закони: ЗЗТ, чл.13.(2)(изм. - ДВ, бр. 103 от 2009 г.

2.

 

III. Зона за туризъм с крайселищен краткотраен отдих

  • За строителство без приет Специализиран подробен устройствен план съгласно ЗУТ, ЗГ, ЗВ, ЗКН с изключение на обекти съгласно Наредба 5 от 31 юли 2014 г. – МЗХ, МРР за строителство в горските територии без промяна на предназначението им – чл.54, ал.1 от ЗГ

3.

IV. Зонa на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения

  • За строителство без приет Специализиран подробен устройствен план съгласно ЗУТ, ЗГ, ЗВ, ЗКН с изключение на обекти съгласно Наредба 5 от 31 юли 2014 г. – МЗХ, МРР за строителство в горските територии без промяна на предназначението им – чл.54, ал.1 от ЗГ

 

III. НОРМИ, УСЛОВИЯ И ПРЕПОРЪКИ

  1. НОРМИ ПО ПОЛЗВАНЕ НА РЕСУРСИТЕ ЗА ВСЯКА ЗОНА

...............................................

  1.  НОРМИ ПО СТРОИТЕЛСТВО И ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ВСЯКА ЗОНА

1.

II. Зона за опазване

на приоритетни природни местообитания ......

  1. Прилагане на норми за строителство в горски територии без промяна на предназначението им с определени показатели съгласно Наредба 5 от 31 юли 2014 г., МЗХ, МРР за строителство в горските територии без промяна на предназначението им – чл.54, ал.1 от ЗГ

  2. Границите на поземлени имоти (ПИ) дворове за застрояване, прилежащи площи на всички сгради, трафопостове, каптажи и др. се определят и маркират на терена съгласно заповедите за предоставяне на техните площи в срок до 01.01.2017 г. съгласно информация в План‘2

2.

III. Зона за туризъм с крайселищен краткотраен отдих

  1. Строителство съгласно нормативно разработено Задание съгласувано по чл.125 от ЗУТ, Специализиран ПУП и технически проекти, съгласно ЗУТ, ЗГ, ЗВ, ЗКН, процедирани по ЗООС и ЗБР

  2. Строителство с определени показатели съгласно Глава дванадесета, чл.46 ал.6 от Наредба 7 от 22.12.2003 г. посл изм. ДВ, бр.21 от 2013 г. на МРР за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони – за спортните съоръжения: влекове и лифтове поставяеми и стационарни в съседство с хижите и до Зона IV и за обектите по чл.153, ал.1 от ЗГ

  3. Строителство в горски територии без промяна на предназначението им с определени показатели съгласно Наредба 5 от 31 юли 2014 г. – МЗХ, МРР за строителство в горските територии без промяна на предназначението им – чл.54, ал.1 от ЗГ

  4. Границите на поземлени имоти (ПИ) дворове за застрояване, прилежащи площи на всички сгради, трафопостове, каптажи и др. се определят и маркират на терена съгласно заповедите за предоставяне на техните площи в срок до 01.01.2017 г. съгласно информация в План‘2

3.

IV. Зонa на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения

  1. Строителство съгласно нормативно разработено Задание съгласувано по чл.125 от ЗУТ, Специализиран ПУП и технически проекти, съгласно ЗУТ, ЗГ, ЗВ, ЗКН, процедирани по ЗООС и ЗБР

  2. Строителство с определени показатели съгласно Глава дванадесета, чл.46 ал.6 от Наредба 7 от 22.12.2003 г. посл. изм. ДВ, бр.21 от 2013 г. на МРР за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони – за спортните съоръжения: влекове и лифтове поставяеми и стационарни в съседство с хижите на Зона IV и за обектите по чл.153, ал.1 от ЗГ

  1. Строителство в горски територии без промяна на предназначението им с определени показатели съгласно Наредба 5 от 31 юли 2014 г. – МЗХ, МРР за строителство в горските територии без промяна на предназначението им – чл.54, ал.1 от ЗГ.

  2. Границите на поземлени имоти (ПИ) дворове за застрояване, прилежащи площи на всички сгради, трафопостове, каптажи и др. се определят и маркират на терена съгласно заповедите за предоставяне на техните площи в срок до 01.01.2017 г., съгласно информация в План‘2

 

  1. УСЛОВИЯ ВАЛИДНИ ЗА ВСЯКА ОТ ЗОНИТЕ

1.

............

.............

2.

III. Зона за туризъм с крайселищен краткотраен отдих

  1. При реконструкция и модернизация на съществуващите сгради да се планира минимизиране на разгънатите застроени площи и легловия капацитет, като всички преустройства са за по-високо качество на обитаване и обслужване;

  2. Саниране на сградния фонд на основното застрояване с прилагане на мероприятия по енергийна ефективност;

3.

IV. Зонa на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения

  1. Въвеждане на модерни технологии за добив на топлинна енергия;

  2. Въвеждане на услуги, за високоскоростен пренос на данни;

  3. При използване на технологии за изкуствен сняг, както и при затревяване върху ски писти, да се използват вещества / разтвори, които не увреждат почвата.

  4. Да не се допуска движение на МПС и техника по ски-пистите, през времето когато те не са заснежени, освен при спасителни операции, при гасене на пожари и при изпълнение на служебните задължения на ДПП, „ЮЗДП“ ДП и неговите териториални поделения.

  5. Броят на пребиваващите в палатъчните лагери туристи ( бр. палатки) не може да надхвърля определения им капацитет в ПУ.

  6. При ремонт и реконструкция на хижите и старите заслони изпълнение на част: „Архитектурна“ да се реализира по първоначалните строителни книжа, в съответствие с противопожарните норми;

  7. Изисквания и контрол за саниране на околното пространство на съществуващите сгради, премахване на строежите със спомагателни функции и осигуряване на площи със същите функции в основните сгради;

  8. Промяна на предназначението на част от помещенията в сградите и създаване на условия за въвеждане на допълнителни услуги като конферентни площи, учебни зали, интернет услуги, фитнес, сауни и други с развлекателен характер

  1. ПРЕПОРЪКИ

   

 

 

  • В срок от 1 месец, след приключване на зимния сезон, Софийска община чрез ангажираните от нея фирми да почисти пясъчното покритие на пътната мрежа в ПП „Витоша“.

 


Новият план е набелязал приоритети от критично значение за  опазването на Витоша. Спешна е необходимостта от разработването на Подробен устройствен план, защото без такъв инструмент не може да се управлява ефективно природният парк. Неотложно е и решаването на проблема с управлението на отпадните води, както и с частните имоти, попадащи на границата на парка.

След отразяване на целесъобразните препоръки, които ще се направят по време на обществено обсъждане на 30 септември,  актуализираният план за управление на природен парк „Витоша“2015-2024  ще бъде внесен в МОСВ за по-нататъшно  разглеждане и приемане - първо от Висшия експертен екологичен съвет и след това от Министерски съвет.

  Целия план с приложенията към него и сборниците е публикуван на адрес: www.pu-vitosha.com

 

 

 


 


 


 


 


 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове