29 Септември, 2015 15:47 750 2

България е готова да помогне на Молдова по пътя й към ЕС

  • росен плевнелиев-
  • молдова-
  • ес-
  • валериу стрелец-
  • индонезия-
  • мухамад юсуф кала

В централата на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев разговаря и с вицепрезидента на Индонезия Мухамад Юсуф Кала

България подкрепя европейската перспектива на Молдова, а страната ни беше една от първите държави членки, която ратифицира Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с министър-председателя на Молдова Валериу Стрелец, в рамките на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава посочи, че България има готовност да окаже всякакъв вид помощ на Молдова по пътя й към Европейския съюз, включително чрез споделяне на опит и експертиза, както и чрез подкрепа за извършваните реформи.

Държавният глава заяви, че наличието на българска общност от 65 хиляди души в Молдова е естествена връзка между двете страни и изрази надежда, че социално-икономическото положение на българската общност ще продължава да се подобрява в рамките на единна и независима Молдова. Президентът подчерта желанието на България провежданата административна реформа в Молдова да не засегне района на Тараклия, който е исторически обособен център на българското национално малцинство в страната. Росен Плевнелиев изрази признателност към молдовското правителство, че е създало необходимите условия за съхраняването на езика и културната идентичност на българското малцинство и днес българският език се преподава в 29 училища в Молдова и в Тараклийския държавен университет. Според държавния глава, това е важно доказателство за близкото приятелство между двете страни, което трябва да продължи и в бъдеще.

Министър-председателят Валериу Стрелец благодари за силната подкрепа на България за процеса на реформи и за европейския път на страната. По думите му, Молдова възприема България като модел за интеграция в евроатлантическите структури. Валериу Стрелец изрази признателност за оказваната от България подкрепа в тази насока, както и за доброто сътрудничество в различни области. Министър-председателят на Молдова посочи, че през последните пет години БВП на Молдова се е увеличил два пъти, реализират се важни инфраструктурни проекти, провеждат се реформи в различни сектори. След влизането в сила на Споразумението за свободна търговия с ЕС търговията с държавите членки вече съставлява 64% от цялата външна търговия на Молдова.

Министър-председателят на Молдова отбеляза още, че в страната е необходимо да бъде извършена сериозна административна реформа, която има за цел по-добро регионално управление. Стрелец увери българския президент, че ще бъдат взети под внимание интересите на българската общност в Тараклия в контекста на изложените от българската страна аргументи и в духа на традиционното приятелство между двете страни.

В централата на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев разговаря и с вицепрезидента на Индонезия Мухамад Юсуф Кала. От 1 октомври 2015 г. Индонезия ще въведе безвизов режим за гражданите на всички държави членки на ЕС, което ще спомогне засилването на контактите и сътрудничеството с България, заяви вицепрезидентът Кала.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че България оценява високо водещата роля на Индонезия в региона, като най-голямата по население и с функционираща демократична система на управление държава от АСЕАН и в ислямския свят. През последните години Индонезия отбелязва значителен икономически растеж и затвърждава позицията си на водеща икономика в Югоизточна Азия.

Отношенията между България и Индонезия се развиват интензивно, като за това помагат проведените сесии на Смесената комисия за икономическо сътрудничество, подписаните меморандуми за сътрудничество в областта на туризма, младежта и спорта и други сектори. Президентът Плевнелиев счита, че има голям потенциал за по-нататъшно разширяване на сътрудничеството в икономическата област чрез засилване на инвестициите и насърчаване на туризма. По тази причина е необходимо засилване на контактите между институциите на двете държави, както и взаимодействието между бизнеса от двете страни. Търговията, инвестициите и туризмът са основни области, в които има потенциал за развитие на икономическите отношения, подчертаха още президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Мухамад Юсуф Кала.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак грешка

    0 0 Отговор
    Молдова е много по близко до Евразийския съюз. На предишните избори с много малко спечели проевропейска партия. Но сега мнозинството е проруски настроено.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Като изгонят руснаците в Русия и ще останат про-европейците-проста работа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове