Last news in Fakti

27 Септември, 2011 17:37 806 0

Трайков: Изграждането на когенерации - по-сигурна енергия, по-изгодни цени

  • софия-
  • трайчо трайков-
  • когенерации
Трайков: Изграждането на когенерации - по-сигурна енергия,  по-изгодни цени - 1
Трайчо Трайков /Снимка БГНЕС/

Изграждането на когенерационни мощности осигурява по-сигурна топлоенергия, по-чист въздух и по-изгодни цени за потребителите. Това бе един от акцентите в изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който откри международната конференция "Екологична топлина: Има ли бъдеще централното топлоснабдяване в България", организирана от топлофикационни дружества в България и Националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

Основната дискутирана тема на форума беше необходимостта от сигурна енергия на ниска цена и чиста природа.

Министър Трайков акцентира и върху приоритетното значение на ефективното развитие на топлофикационния сектор, каквато цел е поставена и в Енергийната стратегия на България до 2020 г. "Разработваме и национална програма за стабилизиране и развитие на топлофикационния сектор, защото той има значима роля в енергийния баланс на страната. В момента на централизирано топлоснабдяване разчитат над 540 000 абоната в страната. Битовите потребители ползват три-четвърти (около 75%) от общото количество произведена топлоенергия. За да запазят абонатите си и да привличат нови, дружествата са изправени пред четири предизвикателства - качествена услуга, чисти и ефективни технологии, удобство и комфорт за потребителя, поносими цени", подчерта министър Трайков.

Той обърна внимание и върху влошаващото се финансово състояние на топлофикациониите дружества в България. "Технологичните загуби от централата до радиатора вкъщи, офиса или училището са около 23% - това е една четвърт от произведения ресурс, който "изтича" някъде в мрежата", каза министър Трайков и допълни, че "никой не е склонен да плаща с една четвърт отгоре заради дружество, което не е оптимизирало дейността и оборудването си".

По неговите думи, добрите примери на дружества, които са изградили когенерации и дават на потребителите си по-качествена услуга и чиста среда, трябва да бъдат последвани и от другите. Министър Трайков очерта и отговорността както на потребителите, така и на държавата за изпълнение на целите за намаляване на енергопротреблението и емисиите СО2, за въвеждане на високоефективни производствени технологии и иновации, за насърчаване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми източници, за саниране и топлоизолация на сградите". В конкретната индустрия става въпрос за симбиоза между бизнес принципи и модерна потребителска култура. Ако е успешна, резултатът ще е добър за всички, каза министър Трайков пред участниците във форума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА