Last news in Fakti

28 Септември, 2011 08:00 1 696 0

168 задържани след снощните шествия

  • шествие-
  • протест-
  • софия

Нямаше груби нарушения на обществения ред

168 задържани след снощните шествия - 1
Снимка: БГНЕС

Задържани има в Пловдив, Варна, София и Бургас; у някои от тях са открити бомбички, ножове, бухалки, тръби,  чукове

В резултат на предприетите мерки от страна на МВР, шествията в страната приключиха без груби нарушения на обществения ред, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Организирани шествия са проведени в 14 града в страната, в които са се включили 2220 души. Задържани за нарушаване на обществения ред са общо168, по-голямата част  - за притежаване на бомбички, ножове, бухалки, тръби от прахосмукачки, домакински чукове за месо.

Органите на реда са задържали един за отправяне на расистки изрази и предстои да му бъде повдигнато обвинение по чл.162 от НК за подбуждане на расова, национална, етническа вражда, омраза или дискриминация.

Почти в цялата страна протестите са приключили в 21.30 часа.

Най-масови са били протестите в Пловдив - 600 д.; в София – 600; Варна - 400; Бургас – 120. Сред задържаните във Варна има 10 непълнолетни.

Най-много са задържаните в Пловдив – 55; Варна - 50; София – 27; Бургас – 15.

Безсънна бе изминалата нощ за ромите в два димитровградски квартала - „Изток" и „Вулкан", предаде Дарик радио.

Провокирани от слух, че към тях идват рокери от Пловдив и Стара Загора с намерение да ги нападнат, около полунощ стотици роми завардиха подстъпите към двата квартала, въоръжени с подръчни средства и решени да се защитават.

След получен сигнал на тел. 112 за струпване на хора в кварталите, полицията не допусна да се стигне до безредици и след часове, прекарани на улицата, част от ромите се прибраха в домовете си. Други обаче останаха категорични, че се страхуват да заспят.

На място в квартал "Вулкан" цяла нощ остана и кметският наместник Петя Петкова. В районното управление на полицията в Димитровград бе отведен заподозреният, че е пуснал слуха сред ромите с цел провокация, от която да извлече лични дивиденти.

Денонощна полицейска охрана има в ромския квартал "Максуда" в морската столица по повод протестите в подкрепа на жителите на Катуница, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

 
Както и в други градове на страната, снощи във Варна също имаше шествие, но там, още в самото му начало, няколко протестиращи бяха задържани. Арестуван беше и репортер на Дарик радио, но по-късно беше освободен.
 

Калин Георгиев: Кирил Рашков е задържан


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА