4 Ноември, 2015 15:46 873 0

Калоян Паргов внесе жалбата за касиране на изборите за кмет и съветници в София

  • бсп-
  • жалба-
  • избори

Лидерът на на БСП в София и представляващ Местна коалиция “БСП Лява България” Калоян Паргов внесе днес жалбата за цялостно касиране на изборите за кмет на столицата и за общински съветници. Той пристигна в ОИК на ул. "Московска" №33, където вече чакаше проф. Михаил Мирчев и точно в 12,30 часа жалбата беше входирана. Сега предстои ОИК в тридневен срок да препрати жалбата и преписката към нея в Административния съд. Той в 7-дневен срок трябва да насрочи открито заседание и след още максимум 7 дни да се произнесе по случая.

"Още след първия тур обявихме, че ще внесем жалба за цялостно касиране на изборите за кмет на София и за общински съветници. Основание за това ни дават близо 80% от протоколите, които са поправяни и преправяни в изборната нощ в ужаса на Арена "Армеец".

Калоян Паргов обясни, че в много от протоколите има поставени под изискуемия минимум подписи, които удостоверяват направените корекции в числата в тях.

"Целият този хаос в Арена "Армеец" беше умишлено създаден, категоричен е той. - Целта беше да може да се повтори 2011 година, когато някой с чувалено мнозинство донесе победата на управляващите. Хаосът и ужасът сега в Арена "Армеец", който беше създаден с нарочната лоша организация, беше с цел да бъдат манипулирани резултатите. Вотът на софиянци беше жестоко манипулиран! Демокрацията и демократичните устои са в упадък. Избирателната система е компрометирана. Това е видно и от ниската избирателна активност на балотажите. В неделя тя едвам достигна 20%. Някъде дори беше само 13%".

Според него няма нищо случайно от всичко, станало на 25-и октомври - от липсата на информация за избирателната активност, през данните от екзитполовете до пълната манипулация в Арена "Армеец". "За 4 дни там някой нагласи протоколите така, както е удобно. И това е видно от всичкия този доказателствен материал, който внасяме сега с жалбата, добави Калоян Паргов. - Вече на ход е българският съд, който всяка година търпи критики от Европейската комисия с мониторинговите доклади. Сега българският съд има възможност с решението си по нашата жалба да покаже, че е справедлив и независим".

Калоян Паргов обясни също, че причината да бъде внесена тази жалба е търсенето на справедливост. "Ние приемаме загубата. Но в момента каквито и анализи да правим, ще бъдат фалшиви, защото ще са на базата на фалшиви резултати, каза той. - Това е проблемът. И той подкопава демокрацията. Подкопава демократичния избор и правото на вот на всеки български гражданин".

Лидерът на столичните социалисти обясни, че всеки кандидат има право да напише жалба. Затова и проф. Михаил Мирчев днес внесе негова лична в ОИК. "Ние, от Градския съвет на БСП в София входираме две жалби - за кмет и за общински съветници. Ще има жалба и от Михаил Миков като председател на партията ни, който ще внесе не само за София, но и за други градове, каза Паргов. - Искаме да знаем кой открадна вота на избирателите! Настояваме за справедливост на базата на доказаните нарушения. Това, разбира се, не отменя отговорността за резултатите на всички равнища в БСП. Видяхте, че от Изпълнителното бюро депозирахме оставки още в понеделник. Другата седмица предстои заседание на Градския съвет, на което ще започнем разговори за случилото се и за това как продължаваме, а после и с кого. Колкото до проф. Мирчев - с него имаме прекрасни отношения. Естествено, неудовлетворени сме и от резултата, и от начина, по който ни беше сервиран с този нагласен и манипулиран вот. Затова си търсим правата днес. И ще търсим до последно справедливостта! Защото най-важното в един избирателен процес са прозрачността и липсата на съмнение, че има манипулации. От ГЕРБ допуснаха да има такива съмнения. След този нагласен и манипулиран вот животът на хората вече зависи пряко от структурите на ГЕРБ. И демокрацията е в опасност!".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове