Last news in Fakti

8 Ноември, 2015 21:51 1 618 2

Дянков: Огромната дупка в енергетиката може да избухне

  • дянков-
  • интервю-
  • енергетика-
  • дупка-
  • избухне

И то в лицето на правителството

Не е справедлив гневът на полицаите. Службите за сигурност и военните, и ДАНС, и МВР още от време на социализма са много привилегировани спрямо всички останали групи в обществото. И не смятам, че е заслужено те да получават 20 заплати при ранно пенсиониране, а всички останали да получават или 3, или 6, ако работят в държавната администрация и по-малко ако работят в частни фирми. Това заяви в интервю за  предаването на bTV „120 минути” финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Определено смятам, че правителството и министър Горанов, и Бъчварова, същност вършат това, което трябва да се свърши. Пак казвам, то е трябвало да се свърши доста по-рано. При нас също пробвахме, между другото, и 2010-та и 2011-та, даже и 2012-та, точно в МВР да направим, припомни Дянков. Той посочи, че „тогава министър Цветанов, общо взето, спираше каквито и да било реформи. За това казвам, че всъщност човек, който не е от системата на МВР - човек като министър Бъчварова, според мен, има по-голям шанс да направи реформ”.

ГЕРБ току-що спечели голяма победа на местните избори. Това означава, че голяма част от българското общество вярва на премиера Борисов и на неговия кабинет. Вярва на представителите на партия ГЕРБ по места. Така Симеон Дянков аргументира тезата си, че

сега е моментът да се правят такива реформи.

„Следващата година вече няма да има чак такава подкрепа за реформи. Ще бъде много по-трудно. Особено важно е, че и Реформаторският блок – в случая г-н Радан Кънев, подкрепи тези реформи. Да не се отстъпва назад. Ако сега се отстъпи назад, ще се чака чак след няколко години евентуално по-реформаторски настроен кабинет да го направи”, подчерта Дянков.

Има опасност огромната дупка в енергетиката да избухне в лицето на правителството

По отношение на взимането на 5-милиарден заем от правителството, Дянков коментира, че е убеден, че България не се нуждае от такива големи дългове – нито тази, нито следващата година. За мен беше грешка взимането на чак такава голяма сума, както е грешка и взимането на 5 милиарда за следващата година. Това дава лоши сигнали навън.

За мен причината е, че има една голяма несигурност, която въобще не съществува в бюджета, не е описана, и това е енергийният сектор. Там има огромен дефицит – над 4 милиарда лева. По никакъв начин той не е покрит тази година, миналата година, по-миналата година, а се натрупва. В сравнение с 2012-та той е вече 2 пъти по-голям. Както казах, над 4 милиарда”, предполага Симеон Дянков.

„За мен единствената причина да се иска дълг, значително по-голям от дефицита, който се трупа за 2016 година, това е да има един значителен резерв – той е над 2 милиарда лева, за евентуално спасяване на енергийния сектор”, смята бившият финансов министър.

По думите му има опасност огромната дупка в енергетиката да избухне в лицето на правителството и е по-добре да се вземе решение, макар и непопулярно. „Решенията са сравнително лесни, технически лесни, но са непопулярни, но по-добре да се обявят и да се вземат сега”, посочва Дянков.

По думите на Дянков ако не се вземат мерки или цените на елекроенергията ще скочат, или внезапно ще се окаже, че една част от енергийната ни система вече не може да работи. „И ще се върнем пак 20-25 години назад във времето, когато имахме режим на тока.”

Според Симеон Дянков общият дефицит, който държавата си е навлякла след банкрута на КТБ е някъде около 7 млрд лв.

Успяха тези, които направиха лустрация

По отношение на успелите и не толкова успелите страни от Източна Европа Симеон Дянков коментира, че са успели тези, които много рано направиха лустрация, така че да се изчистят от миналото не само в държавните органи, а също и в създаващия се частен бизнес. В финансите , в реалния сектор.

„Тези държави, като България, които не успяха, продължаваме да сме в някакъв полупреход, в който основно казано хората, които управляваха преди 25 години продължават да я управляват и сега.

Това, което е различно в България спрямо Чехия, Словакия, Полша Унгария е това, че ние не успяхме да се освободим от останките на миналото си. И за КТБ говорихме преди малко, същото се случи 1996-1997 година в банковия сектор. По същия начин хора, свързани с бившата Държавна сигурност, бяха във финансовия сектор. Провалиха го. КТБ е просто продължение на същия процес, за съжаление”, заяви Симеон Дянков.

Той постави петица по шестобалната система и на финансовия министър Владислав Горанов, и на премиера Бойко Борисов.

„Той /Борисов/ е много по-обигран с много повече опит от при първия ни мандат. Всички нямахме достатъчно опит. Добре работи с коалицията, големи проекти, главно инфраструктури се водят добре и променят наистина България.

Пожеланието ми е да не мисли премиера Борисов, да не мисли само за това как сега се развиват нещата, а да мисли след години хората, като погледнат назад как ще мислят за тоя мандат. Да мисли по- исторически. И тогава тоя тип по-дългосрочни процеси и веднъж завинаги да се премахне зависимостта от миналото. В България смятам, че той ще е много по-активен и много по-решителен.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукча

    0 0 Отговор
    Този продажник,дето открадна сребърния фонд,дето наричаше БАН-ИЗКУФЕЛИ СТАРЦИ и направи сумати и поразии,докато беше министър на финансите сега пише статии и дава акъл.Това-така,онова-онака. Не дразнете българския народ само със споменаването на неговото име,не ни цитирайте какво е казал и написал ВДЯНКОВ. Не ни интересува.И колкото по-бързо забравим за това недоразумение-толкова по-добре.
  • 2 бай мангал

    0 0 Отговор
    ей скрита лимонка такава не те знам и теб и майка ти която работеше в министерството на просветата по-бай тошово време и откъде бяхте а да комунета от ловеч или от тамошните села и те пробута по-безплатни програми да учиш в америка и сега ни учиш на икономика пици и т.н. и женати американката те заряза като видя че си руско мекере-а?...и евалата на бетте-бойко пожарната че ви взима и подбира всичките такива комунета скрити клетки на руснаците в българия от америка и европа егати юпитата които не струват и едно пробито медно юсцентче....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове