30 Ноември, 2015 14:58 1 130 2

Кметовете да не се изкушават с обществени поръчки

  • борисов-
  • кметове-
  • внимават-
  • обществени поръчки

Всичко се наблюдава. Да не дойдете след това да ми кажете, сгреших, предупреди премиерът

Предупреждавам кметовете да не се изкушават с обществените поръчки. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция на тема „Перспективите пред местната власт и новия програмен период““, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

„Всичко се наблюдава. Да не дойдете след това да ми кажете, сгреших. От една страна ви наблюдаваме от службите, от друга страна ни наблюдават от Европа – все някъде ще закъсате“, предупреди Борисов. Той призова обществените поръчки да се изпълняват прозрачно, ясно и чисто.

Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина на страната, подчерта министър-председателят. „Искам да Ви поздравя с резултатите, можете да се гордеете с това, което сте постигнали до този момент. България е втора в Европа по усвояването на еврофондовете, затова всички Вие получавате поздравления“, обърна се министър-председателят към присъстващите кметове. „Винаги съм казвал, че кметските избори са тези 30 дни, докато има предизборна кампания. След това всички кметове са еднакви и с всички работим заедно“, подчерта Борисов. „Трябва да сте внимателни, особено в обществените поръчки и усвояването на еврофондовете, защото ако не ги направите така, както трябва, после ние трябва да даваме от бюджета чрез финансови корекции“, допълни той. Премиерът обърна внимание, че заради големите средства, които Европейския съюз отделя и ще отделя занапред за сигурност, е още по-важно как кметовете ще изпълняват бюджетите на общините си. „Местните данъци и такси са инструмент, с който може да управлявате бюджетите си“, посочи Бойко Борисов.

Борисов бе категоричен, че няма голям град в Европа с ниски данъци. По думите му, когато искаш да живееш в Мюнхен или Виена, данъците и таксите са високи, а в малките населени места хората плащат по-малко. „Когато създаваш лукс и удобства, те се плащат. Трябва да престанете с популизма. Той е много хубав, но в края на краищата ние имаме огромни задължения да плащаме за новите предизвикателства като отбрана и изграждане на нови съоръжения. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от Вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки е предприел. Няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата. По стотици милиони лева отиват, заради недобре свършена работа. Навсякъде всичко се плаща. Няма значение кой кмет от коя партия е. Трябва абсолютна мобилизация от държавата и общините да си съберем данъците“, заяви Бойко Борисов.

Министър-председателят призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението и проследяването на реализацията на различните проекти, финансирани с европейски средства. Борисов каза, че кметовете трябва да се докажат, за да може страната ни да използва успешно европейската солидарност. “ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. Парите са на данъкоплатците, независимо дали са в бюджета на общините или на държавата. Хората са ни избрали да ги управляваме. Изборите отминаха, затова не искам пред мен да се говори за партии“, посочи още Борисов.

Премиерът подчерта, че България е стабилна и стои добре навън. „Имаме възможност да работим всички. Административният ни капацитет е добър. Имаме повече приходи, което ще ни позволи да Ви дадем възможност да похарчите средства за правилни неща и ще Ви помогнем да си платите дълговете, но трябва да докажете, че е правилно, че не е допусната грешка умишлено“, отбеляза Бойко Борисов.
 
„ГЕРБ спечели изключително много кметове, което засили отговорността и предизвикателствата пред всички нас. ГЕРБ има 129 кмета. Идеята на тази среща е да се познавате, да станете един силен отбор и да станете част от развитието на България“, заяви председателят на 
Парламентарната група и на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, ГЕРБ се стреми да прави политики за хората, а не да се фокусира единствено в постигнатото от партията. „Затова на тази конференция са поканени и всички областни кметове, които представляват съответните избиратели и съответните населени места. Ние няма от какво да се притесняваме и да не поканим кметове от всички областни центрове. Тук са кметът на Добрич Йордан Йорданов, кметът на Пазарджик Тодор Попов, кметът на Плевен Георг Спартански, кметът на Монтана Златко Живков и кметът на Кърджали Хасан Азис“, обясни Цветанов.

Йорданка Фандъкова заяви, че като председател на сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ се радва, че проблемите на местната власт са сериозен приоритет на държавата. „Ще продължим да работим за общините – много е важна координацията на местно ниво. Само чрез съвместни усилия между  местната и националната власт можем да постигнем резултати, които да бъдат в интерес на хората“, каза Фандъкова.

Представителят на фондация „Ханс Зайдел“ Богдан Мирчев обясни, че местната власт е акцент в дейността на фондацията. По думите му, акцент в програмата на конференцията е контролът на европейските средствата и тяхното разпределение.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    0 0 Отговор
    Да не се надяват за обществени поръчки........Да има за неговите фирми.Вече всичко е негово.Даже и хората продаде ...
  • 2 Буден

    0 0 Отговор
    Стига сте ни парфюмирали ,то е ясно ,че кмето си взима комисионна от спечелелият търга и всичко е ок.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове