Last news in Fakti

12 Декември, 2015 15:25 900 1

Прокуратурата не може да е встрани от усилията на всички за съдебната реформа

  • росен плевнелиев-
  • прокуратурата-
  • встрани-
  • усилията-
  • всички-
  • съдебната-
  • реформа

Изключително важно е и българската Прокуратура да започне процес на реформи, заяви Плевнелиев

Прокуратурата не може да е встрани от усилията на всички за съдебната реформа - 1
Снимки: БТА

Второто гласуване на промените в Конституцията е една малка, но недостатъчна крачка напред. Това не е дълбоката реформа, която очакваме и по начина, по който се случва, тя няма да доведе до този устойчив и ефективен резултат, който очакват българските граждани. Това коментира президентът Росен Плевнелиев във Велико Търново по повод второто гласуване на промените в Конституцията по-рано през седмицата. Плевнелиев даде начало на дискусията по приоритетите на страната ни за развитие до 2030 г., в рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“.

„Най-големият проблем е, че 94 на сто от българските граждани не се доверяват на системата на правораздаване“, каза държавният глава.

Министър Иванов положи много усилия, за да може тази очаквана дълбока реформа да се случи. Тя обаче няма как да се случи от днес за утре и не е плод на действията само на един министър, посочи президентът. „Оттук нататък ще следя реформата да продължи и да бъде дълбока и всеобхватна. Изключително важно е и българската Прокуратура да започне процес на реформи. Прокуратурата не може да остане встрани от усилията на всички институции в държавата за реформа в българското правораздаване. Така както виждаме дебати в парламента и в съдийската общност, ще се радвам да видя дебат и сред прокурорите и следователите, за да имаме всеобхватност на съдебната реформа“, подчерта президентът и припомни, че при встъпването си в длъжност главният прокурор на България е поел ангажимент и е изработил програма за реформа. „Надявам се тя да бъде изпълнена. Ще приветствам всяко усилие за задълбочаване на реформата и за ускоряване на действията по нея“, заяви Росен Плевнелиев.

Държавния глава отново подчерта, че гласуваното до момента от Народното събрание не е достатъчно и няма да доведе до трайни резултати и до дълбока промяна. „Затова съм готов, след като приключи процесът на гласуване в Народното събрание и на трето четене, след като видим в началото на следващата година какви промени ще бъдат внесени от новия екип в Министерството на правосъдието по отношение конкретно на Закона за съдебната власт и когато видим какви дебати ще се случат в Народното събрание от гледна точка и на някои важни законопроекти, които трябва да се внесат, тогава ще преценя с какви следващи действия и на база на кои мои правомощия ще допринеса за ускоряване на процеса на реформата и за нейното задълбочаване“, каза президентът.

„Поемам ясен ангажимент пред българския народ, че тази реформа няма да приключи само с третото гласуване в Народното събрание. Тя трябва да намери трайна и устойчива реализация. Това означава, че през 2016 г. има още много работа за вършене“, заяви още държавният глава.

В Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново президентът откри четвъртото издание на инициативата „Младежка визия за развитие на България“, която дава възможност на младите хора да участва в процеса на вземане на решение при определяне на ключови приоритети за страната.

Участниците в инициативата провеждат дискусии със секретарите и съветниците на държавния глава как българските дългосрочни приоритети ще допринесат за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие. Дебатите се фокусират в областта на външната политика, отбраната и сигурността, икономическото развитие, регионалното развитие и инфраструктурата, социалните политики, правните въпроси, образованието, здравеопазването, както и в сферата на духовността и културата.

„Дискусиите ще продължат и през следващите години, докато не изработим един легитимен и обществено признат документ, който ще зададе посоката за развитие на страната ни до 2030 година“, обяви президентът пред повече от 70 абсолвенти от висши училища в цялата страна, завършили с най-висок успех. „Дали през 2030 г. България ще бъде справедлива, демократична и просперираща; ще бъде ли страната ни фактор в региона ще формира ли политиките в Европа като цяло. Ще бъде ли България през 2030 г. държава с добро име и репутация, уважавана от всички и в която народът ще припознава институциите, които работят в негов интерес и ще им вярва. Това са част от важните въпроси, на които имаме цел да отговорим в диалог с младите хора на България“, посочи Росен Плевнелиев.

„Настоявам да се чува гласът на младите хора и Президенството може да постави техните идеи в дневния ред на институциите“, каза държавният глава, като припомни резултатите от инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през 2013 г. Идеите на участниците в инициативата тогава залегнаха в българската позиция по глобалния Дневен ред за развитие след 2015 г., а България беше поканена в работната група с още 27 държави за изработването на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

„Вече имаме основата – Целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. и Европейската стратегия „Европа 2030“, по която се работи в момента. Съвсем логично е, когато определяме глобалните цели и целите на Европа, да бъдем амбициозни и да зададем посоката на България до 2030 година“, каза президентът Росен Плевнелиев. „Всяка идея и проект трябва да съответства на дългосрочна визия. Не можем на всичко да кажем „да“, необходими са приоритети“, категоричен беше президентът.

Държавният глава определи като неслучаен избора на Националния военен университет, който е символ за национално отговорно и патриотично възпитание, и изказа благодарност на началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов. „Велико Търново е естественото място да започнем националния дебат за приоритетите до 2030 година – в Старопрестолния град са нашите патриотични корени и фундаментите на нашата история“, посочи още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Какви дебати да чуе в парламента, като имало омерта да не говорят за прокуратурата. Един народен представител скочил на Цацара и на следващия ден разпоредили от прокуратурата тотална проверка на фирмите му.
    Като махвем някои малки партии почти всички 240 прасета ближат г.зът на прокуратурата и те смеят да кажат нищо лошо за гноясал цирей на съдебната ни система.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове