13 Януари, 2016 13:27 2 583 2

Борисов: Връчихме нота на турския посланик по Коледа

  • борисов-
  • връчихме-
  • нота-
  • турския-
  • посланик-
  • коледа

Мълчахме си, защото знаехме, че всичко ще си дойде на мястото. България е незаобиколим фактор на това място, подчерта премиерът.

Борисов: Връчихме нота на турския посланик по Коледа - 1

Още на 23 или 24 декември турският посланик бе извикан във Външно министерство и му бе връчена нота заради някои негови действия, но не сме искали да вдигаме шум за това. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на Десислав Чуколов от "Атака" какви действия е предприело българското правителство покрай скандалите с Лютви Местан и намесата на турския посланик.

Премиерът уточни, че България и българските власти винаги са били толерантни към съседите и затова са си мълчали и когато "Южен поток" е станал турски, и когато са започнали да строят ядрени централи в Турция, и когато руските туристи са били пренасочени от България към Турция по нареждане на руските власти.

"Мълчахме си, защото знаехме, че всичко ще си дойде на мястото. България е незаобиколим фактор на това място", подчерта премиерът.

По думите му нашите политици се свенят да обсъдят въпроса за обучението на мюсюлмански духовни лица, макар да знаят, че у нас това обучение се финансира от Турция. Борисов поиска този въпрос да бъде обсъден на председателски съвет в парламента и да се помисли за създаването на Ислямски институт за обучение на такива духовни лица.

На въпрос на лидера на БСП Михиал Миков, каква е позиция на българското правителство относно справедливото разпределяне на мигрантите, Борисов заяви: „Незабавно да се спре притокът на бежанци. Дъблин не работи.”

По думите на Миков ако стриктно се приложи Дъблинския регламент, България ще е най-потърпевша. Той припомни, че ЕС предоставя 3 млрд. евро на Турция, че предстои разселване на 400 000 бежанци от южната ни съседка и настоя правителството ни да поиска от Брюксел ревизия на Дъблинското споразумение.

„Позицията ми винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят, но незабавно трябва да се затворят и границите. Подкрепихме квотите в Брюксел, но и те няма как да сработят. Европа няма позиция какво точно ще стане с разпределянето на бежанците и как точно ще се случи. Последните събития показаха, че те много трудно ще бъдат интегрирани”, обясни Борисов.

По думите му напоследък на границата задържат предимно афганистанци.

"Те са израснали във войни, отношението им към жените е различно и интеграцията им ще бъде изключително трудна", предупреди Борисов.

"Явно ще трябва да строим затвори за бежанците, защото лагерите, в които ги настаняваме в момента, са на свободен режим. Хващаме ги по 6-7 пъти в нарушение, връщаме ги и нищо не се променя", заяви още той.

Бойко Борисов заяви още, че "Южен поток" е в историята, а на дневен ред е газовият разпределител "Балкан". Според него това ще стане "Български поток", като тръбите станат 100% българска собственост.

Борисов похвали Михаил Миков за шега по адрес на министъра на отбраната Николай Ненчев. От трибуната на парламента примерът се обърна към соцлидерът с думите: “Между другото, шегата ви с кучето Лайка беше уникална.”

Думите на премиера са по повод това, че преди ден Миков сравни министър Ненчев с кучето Лайка, защото тества с полет новите двигатели на Миг 29.

След като слезе от трибуната премиерът отиде при Миков, ръкува се с него и двамата се посмяха още, като Борисов се хвана за главата. След това излезе от пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909

    1 1 Отговор
    БАТ БОЙКО ИЗГОНИ ТУРЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ! И ВЪВЕДИ РЕЖИМ НА ЦИГАНТИ !
  • 2 Сульо

    0 1 Отговор
    давай бате бойко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове