Last news in Fakti

14 Януари, 2016 08:50 1 978 6

Протестите във Враца продължават след смъртта на Тодор

  • тодор-
  • протест-
  • враца-
  • убийство-
  • момче

Съучениците на Тодор искат сурови присъди за убийците му

Жители на Враца и днес ще излязат по улиците на града с искане за максималната доживотна присъда за братята, които пребиха до смърт 18-годишния Тодор. Съучениците на убития дванайсетокласник организират мирно протестно шествие тази вечер.

„Убиха най-доброто момче, което познавах. Опитват се да извъртят нещата все едно е виновен. А ако на убийците дадат 5 години затвор, значи правосъдието ни е ударило дъното. Искат да докажат, че това е лека телесна повреда, а това не е така – цялото му тяло е в синини. Ако беше лека телесна повреда, нямаше да нося карамфили на чина му, а щях да ходя на свиждане в болницата”, разказа прен Нова телевизия съученичка на убития Тодор.

Съучениците на Тодор са събрали пари, за да могат да купят венци и цветя и да го изпратят в последния му път.

На задържаните Иван и Десислав Дамянови е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на лека телесна повреда. По закон максималното наказание за подобно деяние е 5 години затвор. Обвинението за нанасяне на лека телесна повреда се основава на аутопсията на Тодор, според която той починал, защото си е глътнал езика, а по тялото му нямало следи от тежки травми, съобщава БНТ.

Двамата братя, пребили до смърт 18-годишния Тодор, защото натиснал клаксона на колата си, докато те пресичали. Според разследващите Тодор нанасял удари с бокс на двамата братя. Близките на дванайсетокласника обаче имат друга версия и не са съгласни с повдигнатото обвинение.

Вчера стотици хора се събраха пред полицейското управление в града с искане за максимална присъда. Братята Иван и Десислав Дамянови са задържани за 72 часа. Прокуратурата ще настоява пред съда да ги остави за постоянно в ареста.

По БНТ кметът на Враца Калин Каменов заяви, че в момента се разработва програма, която да осигурява по-голям психологическа подкрепа на децата.

"С мълчаливия протест няма да решим проблемите си, ще протестираме седмица, две, три, протестът ще утихне. Аз смятам, че това обществено напрежение, може да бъде канализирано в нещо много смислено, да бъдем гласни, а не мълчаливи, да бъдем активни, а не пасивни, защото заради пасовността момчето си отиде. Смятам, че трябва да обърнем сериозно внимание на децата си, да поговорим с тях вкъщи за това как да реагираме в такава ситуация. Двама човека да се бяха намесили онзи ден, аз съм сигурен, че сега нямаше да има траур. Агресията е повсеместна, тя е навсякъде и никой не е застрахован от нея", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕОРГИ

    0 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА И ПЕРЕСТРОЙЧИЦИТЕ И ИМАТ ОПРЕДЕЛЕНА ВИНА ЗАРАДИ ОТВРАТИТЕЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, ИЗПЪЛНЕНА С НАСИЛИЕ ОТ ФИЛМИ , ЖЕСТОКИ ПОБОИ В ММ БИТКИ, РАЗНИ ВИДОВЕ РАМБОВЦИ И ДР!
  • 2 Хараламби

    0 0 Отговор
    Точно така се ражда организираната престъпност.
    Когато държавата не си е на мястото и им каже друг път така да не правят и ги пусне трябва да има някой друг, който по непредпазливост, без да иска да ги осакати и двамата за цял живот в инвалидна количка.
  • 3 Пройчо

    0 0 Отговор
    Ами момчета такава ще да е работата.Когато има протести хората си стоят у дома щото не ги засяга лично,когато има протести за съдебна реформа пак същото щото даже не ги интересува.кога да се избира премиер министър и правителство пак избират този за който ги агитират щото са глупави.Така е и за кметове особено във Враца.Накрая на простотията идва глад ,мизерия,болести и чужди народи- по- организирани и по- умни.
    Кога излезе цялата Враца на улицата тогава може от нещо да ги е страх ,ама кога ще излезе?.
  • 4 Инверсия

    0 0 Отговор
    Инверсия ... ама не в художествената литература, а живия живот... на това сме свидетели. Мир на праха на Тодор, обаче той започва боя, нанесъл е удари в главите на двамата братя и поради здравословното му състояние ( което не е известно за останалите участници в побоя ) умира ... ще видим какви ще са резултатите от проведената експертиза ...

    Коментиран от #5

  • 5 Пройчо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Инверсия":

    Казаха журналистите че бил кротко момчето на кое да верваме.
  • 6 обективиста

    0 0 Отговор
    Бедността и мизерията играят главна роля за развитието на личността. Много комплекси, слабо възпитание, чувство за беззаконие и безнаказаност и крайният резултат е налице. Институциите са корумпирани, а модел за подражание е образа на всесилните мутри, които карат скъпи коли и имат красиви жени, т.е. силовото решение на проблема е продиктуван от липсата на нормално общество и условия за живот.
    Лека му пръст на момчето, но съм почти сигурен, че се е направил на голям мъж пред гаджето.
    Ако беше намалил и изчакал бабаитите да преминат щеше да се радва на живот все още, но той е спрял излязъл е от колата и доброволно е "заявил" своето участие в побоя!
    Факт е, че убитият е излязъл сам и най вероятно е започнал саморазправата, защото може би братята са му казали нещо неприлично или са му направили неприлични жестове, а това за един дванайсетокласник е недопустимо, особено, когато в колата е качил гаджето.
    Вината явно е на всички участници в случая според мен и станалото трябва да послужи за пример и да доведе до повече толерантност на пътя, по някой път човек просто трябва да запази самообладание и да не обръща внимание на дребните неща от живота, защото малките камъчета обръщат колата.
    Същата история е и с побоите в клубове и дискотеки, пак завършващи доста често със смъртни случаи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове