17 Януари, 2016 19:15 842 1

Стоилов: Предстои да се види дали ДПС ще се отдели от ГЕРБ

  • стоилов-
  • дпс-
  • герб

Ч. Казак за нахлуването на Борисов във ВСС: Властите трябва да комуникират помежду си

Стоилов: Предстои да се види дали ДПС ще се отдели от ГЕРБ - 1
Снимка: БТА

В началото на годината нито премиерът нито президентът формулираха ясни национални задачи, които България трябва да реши през тази година. Това каза по БНР заместник-председателят на НС Янаки Стоилов и посочи като национални приоритети енергийните проекти, промените в съдебната власт, завършването на стената по границата ни с Турция, изборът за генерален секретар на ООН и определянето на финансовите взаимоотношения между държавата и общините.

"И БСП има важни задачи. Можем да ги обобщим и образно, и буквално, в 2 направления – „хляб“ и „сигурност“. Първото опира до работата, доходите на хората, а второто – до все по-големите рискове от външен и от вътрешен характер.

Да се прилагат левите стандарти в местната власт, особено по отношение на децата и семейството", призова той. Друг приоритет ще бъде преминаването към прогресивно данъчно облагане, както и здравеопазването.

Стоилов коментира, че е „склонен да допусне“ с оглед процесите при смяната на председателя на ДПС, че тя държи да бъде самостоятелна и национална партия, а не партия – проводник на интересите на друга държава. Предстои да се види, дали партията „ще се отдели от ГЕРБ в подкрепата, която беше не толкова явна и официална, но в ключови моменти през изминалата година.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак потвърди, че са били проведени първоначални консултации между ДПС и БСП за предстоящия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. 

"Както стана ясно тогава, бяха обсъдени няколко теми, една от които е здравеопазване, другата е свързана с проблемите в демографската политика, проблемите в сектор „Сигурност“ и борбата с престъпността. Също така беше обсъден въпросът за внасяне на вот на недоверие по цялостната политика на сегашното управление. Останахме на позиции, че ще обсъдим внимателно всяка една от тези теми, аргументите „за“ и „против“, дали сега точно е моментът.  В началото на идната седмица, отново ще се съберем, за да решим окончателно дали и по каква тема да бъде иницииран подобен вот на недоверие.

Трябва да се консултират темите, да се намери най-адекватната тема, която да отразява най-изострената чувствителност и най-наболелите проблеми в българското общество и дефицитите на това управление в тази област", заяви Казак.

Политикът посочи, че са били изтъкнати сериозни аргументи, с които да се обоснове внасянето на вот на недоверие.

"Вотът на недоверие е един от най-сериозните парламентарни инструменти от страна на опозицията за противодействие срещу действията на управляващите и от тази гледна точка към този инструмент трябва да се подхожда отговорно", каза той.

Казак коментира и поведението на министър- председателя Бойко Борисов по време на посещението му на заседанието на ВСС:

"Скандалите, свързани със съдебната система, започнаха да стават все по-чести. Не бих искал да се драматизира една подобна ситуация. Властите трябва да комуникират помежду си. Не може да се очаква и да се изисква да има пълна изолация е непропускливост между отделните власти. Напротив, трябва да има комуникация,, взаимен демократичен контрол между. Това е предвидено и в нашето законодателство, в нашата Конституция. Естествено, трябва да се ограничат всякакви възможности за неправомерни давления, за неправомерно влияние от една власт спрямо друга, особено когато се касае за упражняването на съответните властнически правомощия. До момента, в който нямаме ясни доказателства за неправомерно оказване на натиск върху взимане на властнически решения, не би трябвало, според мен, да се истеризира казус от подобен род. Все пак трябва да се проучат фактите, да се намерят аргументи в посока има или няма такъв натиск. Към момента, по-скоро ми се струва, че се търсят поводи и се използва всеки повод, за да се нагнети допълнително напрежение между и без това обтегнатите отношения между изпълнителната и съдебната власт", каза още Казак.

Казак не коментира и отстраняването на вицеадмирал Румен Николов, чиито правомощия бяха прекратени от министър Ненчев:

"Всеки министър в това правителство трябва да носи пълна отговорност за неговите решения и трябва да преценява своите действия с оглед на факта, че има и обществен, и парламентарен контрол. Така че най-добре е министърът да даде обяснения за своите действия."

"Сътресения винаги е имало през годините в ДПС", заяви Казак по повод изключването на Лютви Местан и добави: "Винаги сме ги преодолявали и ще ги преодолеем и този. Ние сме вече на път да го сторим."

Гроздан Караджов от гражданската квота Реформаторския блок сподели, че той и останалите депутати от тази квота „запазват своята опозиционност“ към правителството. И в управление, преди официалното си излизане, ние се чувствахме некомфортно в управленската конфигурация, каза той и изтъкна, че са били одобрени редица закони, срещу които от Блока са имали сериозни възражения.  Чашата е преляла с неприемането на съдебната реформа, след което са зачестили саморазправите в страната:

"Виждате, че има фрапиращи примери на изземване  и на улично правосъдие – убийства на бизнесмени. Това е разчистване на сметки, които самата съдебна система не може да поеме.  Криминалната общност вече е наясно, че няма да има съдебна система, която да може да реши споровете между стопанските субекти. Престъпността държи много внимателен пръст върху пулса на обществото. Те много добре различават политическите сигнали. Когато здрава ръка хване политиката, престъпността се свива. Особено организираната.

Аз съм в опозиция заради неслучилата се съдебна реформа, но ще продължа да подкрепям всички други реформи, за които съм работил през тази година. Защото точно от това имаме нужда. Тези, които не искат да се реформират тези сектори са ДПС и обръчите от фирми."

Караджов и Стоилов влязоха в спор за действията на кабинета Орешарски  и социалните му постижения. 

"Когато измислите съдържанието на вота, тогава ще вземем отношение към него", обърна се Караджов към Стоилов, след като направи аналогия между социалистите и  цветарка, която  обикаля НС в търсене на 48 гласа са знасяне на искането на вот на недоверие.

"Вотът на недоверие се прави единствено и само с предконгресна цел. На БСП им предстои да излезе на конгрес. Те трябва по някакъв начин да съберат и да консолидират редиците, които са оредяли твърде много. На тях им трябва един вот на недоверие."

БСП избягва да говори за организираната престъпност, защото произхожда от сивия и черен бизнес, който БКП е създала с откраднати от държавата пари, заяви Караджов и нарече партията „основно острие срещу случването на съдебната реформа“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 the социалиста

    0 0 Отговор
    А кой се целуваше с ДПС на Орлов мост?

    Или сега не Ви е удобно да си спомнняте?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове