Last news in Fakti

22 Януари, 2016 16:33 1 132 2

Не е цел на Германия и Бавария да превърнат България в чакалня за бежанците

  • германия-
  • бавария-
  • чакалня-
  • бежанци

Румяна Бъчварова: Съществува високо ниво на готовност за регионално сътрудничество в борбата срещу тероризма

Не е цел на Германия и Бавария да превърнат България в чакалня за бежанците - 1
Снимка: МВР

България изпълнява много добре своите ангажименти по отношение на външната граница на ЕС и осъществява ефикасна защита – бе оценката на Йоахим Херман, държавен министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария, в рамките на участието му в министерската конференция за противодействие на тероризма в Дунавския регион.

„Темата на конференцията, определена още през лятото на 2015 г., е изключително актуална не само защото засяга всяка една от нашите държави, но и защото е тема, по която е необходимо регионално сътрудничество”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на пресконференция по повод провеждащата се в София международна министерска конференция в рамките на Приоритетна област „Сигурност” на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Приоритетната област се съпредседателства от България и Германия. Вицепремиерът Бъчварова изрази удовлетворение от нивото на готовност за сътрудничество на държавите в тази посока и перспективите за развитието му в бъдеще. „Разговорите се обединяват около необходимостта от засилване на съвместната работа в четири основни посоки: превенция на тероризма; гранична сигурност; защита на критичната инфраструктура; засилване обмена на информация между компетентните органи”, посочи тя и допълни, че в рамките на форума от страна на Европол са представени изключително широк кръг от възможности, които ще бъдат предоставени на държавите, за засилване на сътрудничеството именно в тези посоки. „България предложи да се изгради мрежата от контактни точки за противодействие на тероризма”, подчерта Бъчварова. Тя даде пример с функциониращия вече от година в страната ни Център за борба с тероризма, както и с усилията на българската страна за създаване тристранен център с Гърция и Турция, споразумението, за който бе подписано преди няколко месеца и ще започне работа след ратифицирането на документа от парламентите на южните ни съседки. По думите на българския вътрешен министър, това е добра основа за гарантиране сигурността на тази част от европейската граница. В този контекст Бъчварова изтъкна юридическото становище от страна на правната служба на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, че външните за ЕС граници на България, Румъния, Кипър и Хърватска се считат за граници на Шенгенското пространство.
 

Страната ни охранява границите си по шенгенските стандарти и от 2012 г. има техническата готовност да бъде член на Шенгеското пространство. „Темата за Шенген остава тема за България, защото тя е част от споразумението за приемане в ЕС. Разбираме ситуацията в Европа и смятаме, че е по-важно да изпълняваме нашите задължения, отколкото да настояваме за допълнителните права, които могат да имат нашите граждани. Без да снемаме темата от дневния ред, ще се съобразим със ситуацията, защото трябва да действаме в интерес на всички държави“, коментира вицепремиерът Бъчварова.
 

Държавният министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман  заяви, че е възможно Гърция да излезе от Шенген, ако охраната на границите й продължава да е неефикасна.  Той даде положителна оценка за действията на страната ни по охрана на границата: „Благодаря на България, която изпълнява много добре своите ангажименти по отношение на външната граница на ЕС и осъществява много ефикасна защита”. Херман акцентира върху важността на въпроса за сигурността на границите, тъй като всички държави са заинтересовани да предотвратят преминаването на терористи. „За тази цел са важни бързи и успешни акции, които ще включват хармонизиране на начините, по които се охраняват и контролират границите, добър и бърз обмен на информация и добри пътища за комуникация. Успешно проведеният проект през последните две години относно сигурността на корабоплаването по река Дунав може да бъде добър пример как трябва да реализираме сигурността на сухопътните граници”, бе категоричен баварският вътрешен министър.
 

Херман съобщи, че се провеждат разговори между германското и турското правителство с оглед прекъсване на бежанския поток още на турска територия. „Не е цел на Германия и Бавария да превърнат Македония и България в „чакалня за бежанците”. Целта на Германия е да се опита по всички начини да намали броя на прииждащите бежанци и това да стане рязко и трайно”, обясни той.
 

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич заяви подкрепата на страната за всички видове сътрудничество в областта на борбата срещу тероризма, на превенцията и противодействието на престъпността както в рамките на цяла Европа, така и в Дунавския регион. „Готови сме да споделяме опит, разузнавателни данни и всичко необходимо, за да предотвратяваме подобни явления. Днес стана ясно, че от понеделник в Европол започва да функционира Център за обмен на данни при борбата срещу тероризма. Очакваме от подобен контактен център да получаваме своевременни и наистина конкретни данни за предотвратяване на преминаването на терористи”, заяви Мектич.

Вътрешните министри на Бавария, Босна и Херцеговина и България поставиха фокуса върху същественото значение на сътрудничеството между правоохранителните органи на европейско, регионално и двустранно ниво. Тримата изразиха и очакванията си участниците в конференцията, която е ключова по четирите актуални теми, да се обединят върху подготвената обща декларация и това да даде възможност за още по-активна работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    от това което знам за нашите политици - точно това им е целта. Клоаката да се напълни.
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Всичко е лъжа. Контрол по българската граница няма от 25г. Талибаните щъкат като плъхове на групи по 30–40 бройки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове