Last news in Fakti

29 Февруари, 2016 13:05 3 217 21

В Бургас ще се кара с 35 км/ч

  • 35 км/ч-
  • бургас-
  • кара-
  • димитър николов

В кварталите ограничението ще е 25 км/ч

Скоростта на движение в Бургас ще бъде ограничена до 35 км/ч, а в най-натоварените квартали забраната може да е дори до 25 км/ч, обяви кметът Димитър Николов.

Всъщност в голяма част от европейските градове движението в центъра е ограничено на около 30 км/ч.

Кметът се мотивира във фейсбук профила си, че въвеждането на новата транспортна схема със сигурност е стрес за града. И продължава:

Решението е непопулярно и ми носи негативи, но е отговорно. Защото има червени линии, които не могат да се пристъпят. И едната от тях е безопасността.
Ако не наложим нови правила сега, след няколко години градът ни тотално ще е блокиран от коли. А статистиката за пътните инциденти ще е още по- стряскаща.
Когато през 70- те години на миналия век са правени основните улици и булеварди в града е имало 21 000 автомобила. Сега, при същите улици, регистрираните са вече са 208 670. Няма как да съборим сгради, за да увеличим габаритите на улиците. Няма как за 208 000 коли да има 208 000 паркоместа и бързоскоростни пътни платна, по които да се придвижим максимално бързо с автомобила си.
Или продължаваме със задръстванията и дишаме все повече автомобилни газове, или правим Бургас по- подходящото място за пешеходци и ползвателите на градския транспорт.
Към водачите на автомобили: Да, придвижването в града ще е по-бавно и с не повече от 35 км/ч. Но пък всички сме наясно, че при такава скорост е почти невъзможно да има смъртни случаи при катастрофа.
И да, светофарите са повече и ни бавят, но по- добре много светофари, отколкото много блъснати пешеходци. Ще трябва да се съобразяваме с повече пешеходни пътеки и бързата автобусна линия. За да стигнем до работа ще трябва да излизаме по- рано. Но пък близките ни, които ще изберат градския транспорт ще стигат до желаното място много по- бързо, безопасно и комфортно. И ще има повече сигурност на пътя.
На следващ етап ще има и други непопулярни мерки. В жилищни зони, където живеят много хора и има регистрирани пътни инциденти ще се забрани шофирането със скорост над 25 км/ч. Все повече малки улички в централна градска част ще се превръщат в пешеходни.
Това е тенденцията. Във всички съвременни градове с концентрирано население в ограничено пространство. Градът ни е заобиколен от море и езера и няма много опции за урбанизиране на нови територии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    1 0 Отговор
    На печелившите честито:))
  • 2 а3

    1 0 Отговор
    Най добре е докъто преминаваме по тези булеварди да си Бутаме превозните средства
  • 3 бургас

    1 0 Отговор
    нов начин за корупция и тормоз на хората -актови и пълнине на гуши и заплати и най вече рушвети в джобчето на уличният полицай
  • 4 Бургазлия

    1 0 Отговор
    Кмете, имате подкрепата ми.
  • 5 bla

    1 0 Отговор
    и отрицателна скорост да си въведе кмета, все тая като няма кой да контролира.
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    Добре е да се направи това по главните централни улици и в жилищните квартали, но не и генрално за целия град. Ако досега движение с 60км/ч е било нормално, няма логика да се намали на половина, понеже изкуствено ще се направи тапа.
    По-добре е да се санкционират нарушителите на сегашния закон по бърза процедура, да се глобяват шофьори с над 50км/ч солено и редовно, масово и целесъобразно, а не да се отменя действаща система на движение.
    За колите: да, много са, но затова на Запад си има график кога товарни автомобили да зареждат магазините(преди изгрев), автобусите са си в отделна лента и има обособени велоалеи както и обществен транспорт съобразен с натоварването. Тогава спокойно може да се каже, че за хората има алтернатива и голяма част доброволно ще се откажат от колите си. Но трябват и подземни, надземни паркинзи и спиращите на забранени зони да се глобяват.
  • 7 упсмопсос

    0 2 Отговор
    Той кмета да вземе да сложи повече легнали полицаи, за да спре мургавелите с бе ен ве от меден рудник!
  • 8 Morgoth

    1 0 Отговор
    Хм ... значи имаме ограничение от 50, което едни хора спазват, други не, а Кат събират глобите си с 30% успеваемост. На този фон ще свалим ограничението и ще накараме тези които до сега са карали с 50 да карат с 35, а останалите ще продължат да си правят каквото искат. Умно - ще има повече изнервени шофьори и повече инциденти. И то инциденти не само като сбивания, но и като ПТП-та, защото изнервените шофьори правят повече глупости.

    След това ще отрежем от пътя бус ленти и ще оставим същия мизерен градски транспорт в който да ти е кеф да се возиш при температури от -10 до 45 градуса, баби с бутилки за вода пътуващи в пиковете и водещи кански борби за свободните места и конуктори бабаити, които само гледат как да спипат някой ученик и да направят скандал.

    На някой му се губят следащите избори, при това след като се кандидатира като независим, защото партията му не иска да поема риска с него.
  • 9 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Яко решение. Няма да строим паркинги просто хората ще слизат в движение от автомобилите си. Включваш круиз контрола вършиш си работата и после догонваш автомобила. През това време улиците че са плътно запълнени с бавно движещи се и пушещи автомобили но пък ако духа на изток пушилката ще отива в морето. Блазе им на бургазлии или т.нар морски ленивци
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Голяма простотия е това, такова ограничение е добро основно за жилищни зони. Дори точно обратното, трябва да се направят скоростни пътища: две ленти в едната и две ленти в другата посока, без мантинела, но това позволява движение на тежкотоварни автомобили и леки коли без изчакване и задръстване, и такъв път трябва да минава максимално бързо през града. Това са смешни решения от очевидно неадекватен кмет. Да работи за събираемост, бърза реакция и сигурни санкции на нарушителите, а не да тормози всички, без значение нарушили или не. Да започне КАТ Бургас да конфискува колата при неплатени глоби и после ако не си ги изплатят да продава колата за собствена сметка. Да има паркинзи на ключови места, евтини за употреба, та да може работещите да си имат абонамент и да за цял месец и гарантирано парко място. Обновяване на градски транспорт, има толкова много алтернативи, а кмета се спрял на най-проблемната и проста, която изисква един подпис, а не мислене и работа.
  • 11 кмете кмете

    1 0 Отговор
    Вече, ще си пеят :)
    "Бургаски охлюви, кметски мрежи сръчно изплетени от тънка ръка..... "
    Добре де а бургаските "батки" с мощните коли 'ся как шЪ са праят, а и на полусъединител ли да карат, че да постигнат тая скорост Ха Ха!
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Бургас бил с 200к автомобила, а какво трява да кажем за София (градът който расте навърте вместо навън), как няма да са инервени водачите до преди 5-6 години, задръствания имаше основно в пиковите часове , сега е кажи речи по цял ден, как да няма да ти изият нервите, единственото време в което можеш да караш спокойно това е късно пре ноща.
  • 13 тошибиян

    1 0 Отговор
    И да, светофарите са повече и ни бавят, но по- добре много светофари, отколкото много блъснати пешеходци


    МИ НАПРАВЕТЕ НАДЛЕЗИ Е И КОЙТО НЕ ПРЕСЕ4Е ПРЕЗ НАДЛЕЗА А ДО ШОСЕТО И УМРЕ ОТ КОЛА БЛЪСНАТ ДА СИ НОСИ ПОСЛЕДСТВИЯТА А ШОФЕРА МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ОТГОВОРНОСТ ТОЛКО Е ПРОСТО
  • 14 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Караш си....караш си....и изведнъж покрай теб профучава един тъмен субект с каруца ......
  • 15 mediator37

    3 0 Отговор
    Тоя кмет много прозсдт !
    Поредният гербаджийски, който ще издуши собствените си избиратели от изгорели газове на втора скорост с 35км/ч. Но пък може би получава комисионни от онкологиите. След години Бургас ще е на първо място по рак на белите дробове и други раци и костенурки по хората, но затова пък умрелите няма да са от ПТП, а ще са от рак и астма, макар и много повече.
    Колко тъпи хора ни управляват, Господи !
  • 16 петър

    1 0 Отговор
    Предлагам да се организират безработните в района да бутат колите, щом се мине табелката "Бургас"!
  • 17 Густо Майна

    1 0 Отговор
    Абе г-н Николов, Вие с нашият, пловдивски кмет г-н Тотев трябва да се познавате - съпартийци сте. Не Ви ли е казал как става? Значи хващате една фирма (нали да няма общо с Вас) да замени светофарите с умни. Съответно те работят толкова гениално, че центъра е задръстен почти денонощтно, а в час пик целия град е тотално овъртолен с коли, в положение ни напред, ни назад! Съответно сваляте доста народ от истинските бургазлии(както направих аз в Пловдив) от колите, поне през деня. А една фирма усвоява едни пари! Почти непрекъснато усвоява. Защото умните светофари явно се настройват с инструмента тесла и вълшебните думи "е с'я ти е@ах м..@та"! 'щото всеки ден ги настройват, а задръствацията край няма.
    Та те така. Регулирайте движението умно. За какво са Ви знаци - само ръждясват, не са" умни" и не се настройват непрекъснато. А трябва работа да се върши - да се усвоява. Да!

    Коментиран от #18

  • 18 филибето

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Густо Майна":

    Ама вярно точно така стана в Пловдив - преди мамин тотьо да почне да прави кръгови движения, умни светофари и да овъртоли града с велоалеи, трафика беше проблемен само в пиковете часове и левия завой по някои кръстовища. Сега във всички посоки е трудно да се мине!

    Коментиран от #19

  • 19 Густо Майна

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "филибето":

    На моменти е страшно в Пловдив. Като ми се наложи да ползвам колата през деня, центъра го пресичам по най-глупавите дупчави сокаци. Като партизанин. 'щото по-големите кръстовища на моменти е невъзможно! Можеш и да се наобядваш, и да се обръснеш в колата докато преминеш! Значи с жената сме си правили тестове няколко пъти, откакто имаме умни светофари. Тя с колата, аз с колелото - няма никакъв шанс милата! Късам я отвсякъде, но велоалеите на Мамин-златен не ги е@авам - по тях влизаш в трафика и резултата е нулев и от велосипеда. Въобще г-н Николов им "база данни" от к@р капани, за да се занимав с безсмислени ограничения.
  • 20 ПАКО

    0 0 Отговор
    Тези ограничения се правят с цел да има повече и по големи глоби Пет пари не дават за хората дали ще се трепят или не ...Учениците ще трябва да стават 1 час по рано..заради увеличеното време на градските автобуси..преразхода на колите ще скочи..замърсяването също...50-60км си е много добра и безопасна скорост...Всички произшествия са били с над 100км..по отношение на умните светофари трябва над всяка лента да има дисплей за оставащи секунди и ще са по практични от предишните....ТА ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ..
  • 21 Хан Крум

    0 0 Отговор
    Аман от тия "свръх интелигентни" герберски кметове! Да им е честито на тия, които са си ги избирали! Но останалите, какво са виновни?! Тъпи, прости и задръстени! Понеже такива недоразумения ни управляват сме цъфнали - та вързали! Тежко ни и горко занапред!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове