Last news in Fakti

1 Март, 2016 16:22 1 581 29

Забраниха къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете

  • къмпинг-
  • паркиране-
  • море-
  • плаж

Без стопанска дейност в месностите Иракли, Карадере и Корал

Забраниха къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете - 1

Със 106 гласа "за" Народното събрание забрани къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажовете. Депутатите окончателно приеха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Парламентът забрани да се извършва всякаква стопанска дейност в местностите Иракли, Карадере и Корал. С промените в закона депутатите въведоха понятието "морски плаж за природосъобразен туризъм". Такива ще са плажовете "Иракли", "Бяла - Карадере" и "Корал". С оглед на естествените природни дадености е необходимо те да бъдат съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите.

Горещи дебати в пленарна зала и протести на природозащитници пред парламента съпътстваха приемането на промените в Закона. Гражданите са притеснени от предложената забрана за нощуване, къмпингуване и паркиране в зона А (до 100 метра от морето) по цялото Черноморско крайбрежие. Според тях свободното къмпиране е форма на туризъм, по-щадяща към природата в сравнение със застрояването.

Ние сме тук, за да не може да се използва формата на къмпингуване за застрояване на плажовете. На Карадере преди две години беше предложен проект за луксозен къмпинг, който включваше ресторанти, вили, бунгала, спални на два и три етажа, което е ваканционно селище. Този проект не може да бъде спрян.

Това заявиха пред БНР част от протестиращите.

Ще помоля да бъде направен подробен устройствен план и след това да бъдат обособени зони за забрана. Ако забраните абсолютно всякакво присъствие на сто метра от плажа, това нещо ще обезсмисли правенето на Подробен устройствен план - бяха част от мненията на протестиращите.

Депутатът от Реформаторския блок Костадин Марков предложи да отпадне думата - пренощуване, заради неяснотата, която ще създаде.

Думичката не е прецизирана и Ви предлагам да отпадне, като основната идея на вносителите е да се забрани безразборното къмпингуване по плажовете, разпъването на палатки и нерегламентираното нощуване и съответно нерегламентираното ползване на държавната собственост, каквато е плажа, посочи Костадин Марков.

И Валери Симеонов от Патриотичния фронт е на мнение, че ако се забрани пренощуването на плажната ивица, това ще породи само проблеми:

Самото пренощуване, когато не е регламентирано може да означава просто лежане на плажа. Това дава възможност за злоупотреба на длъжностни лица. Нека поне да не посягаме на малкия шанс крайбрежните общини да повишат своя демографски принос, каза Валери Симеонов.

Приемам този закон и тази поправка, ако разрушим всички хотели, които са на сто метра от морето - каза независимият Велизар Енчев.

Пленарна зала прие предложението думата пренощуване да отпадне. Министърът на туризма Николина Ангелкова увери, че ще продължи работата по подготовката на нов закон, за да може да се наблегне на плажовете.

Това е само първата стъпка. Къмпингуването е определено в Закона за туризма в новата наредба, която влезе в сила за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Ние сме определили изискванията за къмпингите да имат две, три звезди, да имат достъпност, да имат ток и вода осигурени. Бих искала да ви уверя, че предстоящият летен сезон ще бъде гарантиран, посочи Николина Ангелкова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    Е няма ли с какво да се занимавате , че и на бедните хорица орязахте и последният шанс да прекарат някоя събота и неделя до морето?
  • 2 КТК

    0 0 Отговор
    Пълна помиярщина! Гади ми се вече от тъпотиите , които извират от този парламент.
  • 3 къмпингуващ

    0 0 Отговор
    Тея пед.ли утре ще ни забранят и да се къпем в морето.
  • 4 Джими

    0 0 Отговор
    България загива!
  • 5 иван

    0 0 Отговор
    И КАК ДА ВАКАНЦУВАМЕ като ВАС с 150 лева в джоба си бе ПАТКО НЕГРАМОТНА!!!! ЗАЩО не гласувате закон за евтаназията така и морето ще е ваше и планините ще са ваши и ще остане само на вашите УРОДЛИВИ НАСЛЕДНИЦИ!!!
  • 6 АМЮЛ

    0 0 Отговор
    Мълчете бе, бедните нямате право на глас. Богатите могат да си наемат охрана и да бият на воля, когото си поискат. Големите джипове не ги бутат от пътя, щото не се знае колко автомата ще наизскачат отвътре. Големите джипове могат да газят деца и старци и пак нищо няма да стане. Като нямате 5лв. в джоба търпете, защото само богатите имат право на глас!
  • 7 Кольо

    0 0 Отговор
    Егати изр.д.те !!!!! Те морето си го вземаха за басейна в двора им.....ОСТАВКА!!! ООСТАВКА! ООСТАВКА! ООСТАВКА! ООСТАВКА!!!
  • 8 Кольо

    0 0 Отговор
    От далеч се подготвят концесийките...рушветите...!!!
  • 9 Ууууууу

    0 0 Отговор
    Отнеха ви Улиците...превърнаха ги зони...плащайте такси на ..час Отнеха ви пътищата...плащайте Винетки Сега ви отнемат .и морето .Плащайте ...плажни такси ... Къмпинг Ще ви отнемат и Реките и там ще ви издокарат Такси....ОТ ГЕРБЕРСКИ ИЗРОДИ І ИЗРОДСКИ ЗАКОНИ...РАЗПОЛАГАТ СЕ С ДЪРЖАВАТА КАТО БАЩИНИЯ...И В ТУРСКО НЕ Е БИЛО ТАКА

    Коментиран от #11

  • 10 ВЪЗМУТЕН

    0 0 Отговор
    Еееей тея нямат срам . Тея нямат страх и от господ.
  • 11 бат ви бойко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ууууууу":

    Oooo, нищо още не си видял! Т'ва с винетките тряаа да ти е бях кахър - ся като дам всички магистрали на концесия и на всяка отбивка сложа по един пукт да плащате, тогава да видиш ти на ко му се вика "лапачница"!

    Освен т'ва, какато казват американските тролове по форумите - 50 години комунизъм е бил по-зле и от 500 години турско робство! Така, че не реви по турското - и по-лошо има!
  • 12 ВЪЗМУТЕН

    0 0 Отговор
    Продавам палатка .... много запазена....ползвана само 2 пъти на Крапец.... не ми се събира на тераската.....
  • 13 999

    1 0 Отговор
    Честита ви демокрация, ще направя на бай Тошо паметник в центъра на София с ръце в джобовете за да му целувате з.....ка.
  • 14 onq s konq

    1 0 Отговор
    Доколкото разбирам тукапротестиращите СЕГА СИ ЖИВЕЕТЕ НА ПАЛАТКА,НО ИСКАТЕ ОЩЕ ЕДНА НА ПЛАЖНАТА ИВИЦА,КОЕТО ЩЕ ВИ СЕ ЯВЯВА КАТО ВИЛА ИЛИ ВТОРО ЖИЛИЩЕ...Е няма ли да ви стане много?При това изобщо не се интересуватете колко "данък сгради" би следвало да плащате...което значи че нямате и намерение да го плащате:)

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Ууууууу

    1 0 Отговор
    Един Изрод от Депутатите каза че Ползвайки Морето Вие ползвате държавна собственост за която също трябва да се плаща ,,Зеленогорско .Изродско умозаключение" Значи не трябва да излизам от къщи,За което също плащам като данъци...А БЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА ДА НЕ Е ЦЯЛАТА ПРИВАТИЗИРАНА ОТ МУТРИТЕ...
  • 16 999сийм

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Стига си цвилил простотии става въпрос ,че трябва да има правила за подобен туризъм а не забрани, защото той съществува на всякъде по света.Що се отнася за палатката такава нямам но имам кемпер който струва поне пет пъти повече от селската ти къща барабар с прогнилият ти баварец.

    Коментиран от #18

  • 17 Ууууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Палатката на плажната ивица се явявала като второ жилище..дори като сграда...умозаключение на един болен недъгав мозък..Палатка се прави до брега за да се любуваш на вълните ...на изгледа..на екзотиката...Само че ГЕРБЕРСКИТЕ ИЗРОДИ отнеха и това евтино и достъпно удоволствие..на бедния българин...От къде се взе толкова алчност и злоба в тях...
  • 18 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "999сийм":

    Ти не разбираш както винаги-АМИ НАЛИ ТОЧНО ЗАБРАНИТЕ СА ПРАВИЛАТА ВЕ ЕЕЕЙ!...Добре че наще не подозират с какви "хора" общувам-директно ше ме лишат от наследство!:)

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ууууууу":

    Ама с какъв акъл и аз реших да ти прочета ника на глас,та котката ми изпадна в паника щото й прозвуча като вой на куче срещу месечина...Аре чупката,че ми писна от вас
  • 21 999

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Вашите са те лишили от първите 7 години и образование демек си неграмотен.Правилно– НАШИТЕ а не наще. Ако има някой който да не разбира, че ЗАБРАНА И ПРАВИЛА са съвсем различни понятия това си ти, всъщност нормално за неграмотен. Тичай при мама...
  • 22 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Това е авторитарно малоумие на бойковото правителство от безмозъчни мекерета. Как ще забраняваш на обществото да пребивава и да ползва обществена собсвеност (демек негова лична собственост). Глобявайте като има нарушения, въведете ред. Така и природата ще е чиста и хората ще да доволни, а нарушителите ще пълнят хазната. Такъв закон едва ли би издържал пред Конституционния съд. Само прости селяни депутати могат да го измислят и подкрепят. Мила Родино!!! Как народи и отгледа толкова прост народ?
  • 23 999

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против високите глоби но да бъдат за замърсяване и вандалщина в природата дори и по реки и язовири, но подобна забрана е обслужване на корпоративни интереси и малоумщина.
  • 24 еех моренце

    0 0 Отговор
    На какво прилича това бре бате Бойко? Може ли такова безобразие бре тикво мутренска? Не Ви ли се повръща вече от преяждане???
  • 25 долу герберите

    0 0 Отговор
    Това е престъпление към народа!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 555

    0 0 Отговор
    Ползване на Държавна собственост...Държавната собственост вече не ли Ощонародна вече и ли вече стана Мутринско депутатска собсвеност...
  • 28 стратокастър

    0 0 Отговор
    Оставете собственоста!Вижте какво оставят след себе си дивото къмпиране!Първо преди да се опъне палатката се изравя една яма за тоалетна .Мухите разнасят това нещо навсякъде!Няма никакво сметосабиране ,боклуци кутийки ,консерви бутилки в храстите колкото искаш!Всеки който си е дал труда да по обиколи е бил свидетел на подобни "красиви"гледки и това е запазена марка само за българското черноморие !

    Коментиран от #29

  • 29 къмпингуващ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "стратокастър":

    Е за това да приемат закон да глобяват колкото си искат тези които замърсяват . Да сложат по една бариера и да събират някаква такса по 5 лв. примерно на кола . да поставят хим. тоалетни и контейнери за боклук в близост за сезона и в общината ще влиза лев и работни места ще се отворят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове