1 Март, 2016 19:08 686 2

ВСС поиска да изкара мандата си

  • темида-
  • всс-
  • мандат

Висшият съдебен съвет съгласува проекта за нов Закон за съдебната  власт

ВСС поиска да изкара мандата си - 1

На извънредно заседание днес Висшият съдебен съвет съгласува предложения от Министерството на правосъдието Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, като направи конкретни забележки по него. Участие в заседанието взе Благовест Пунев – съветник на министъра правосъдието, бивш конституционен съдия, бивш член на Висшия съдебен съвет и ръководител на работната група за изготвяне на законопроекта.

Проектът за нов Закон за съдебната власт бе представен от Министъра на правосъдието Екатерина Захариева, която обърна внимание на задълбочената работа по него на Съвета за прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформа в съдебната система.

На заседанието на ВСС бе представено Становище по Законопроекта на Комисията по правни въпроси на Съвета. Членовете му се обединиха около предложението в чл. 16, ал. 1 да бъде записано, че ВСС осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт. „Като кадрови орган на съдебната система той обективно осигурява независимостта й от другите власти, а да я отстоява е право и задължение на ВСС”, посочи председателят на Комисията по правни въпроси Юлиана Колева. Формата на ВСС като постоянно действащ орган се предлага да бъде подчертана в ал. 2 на същия член.  

Висшият съдебен съвет заяви притеснения, дали предлаганият Проект гарантира непрекъсваемост на работата му и предложи в чл. 17 да се включи нова ал. 4, според която „съставът на ВСС продължава правомощията си до конституиране на новоизбрания състав на този орган”. Съветът припомни, че главен инспектор не бе избран в продължение на две години, а в бъдеще изборът на парламентарната квота ще се става с мнозинство 2/3 от народните представители.

Опасенията са, че ако не бъде формиран нов състав, досегашният състав не би могъл да изпълнява задълженията си. „Ако се стигне до ситуация да липсва Съвет, който управлява не само кадровите, но вече и материалните и бюджетните въпроси, и организира и обезпечава провеждането на избори в съдебната квота, това би причинило хаос в системата”, заяви Колева.
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева обърна внимание на становището на  специалистите, изготвили Законопроекта, че конституционно определен мандат не може да се продължава със закон. Пунев се позова на решение на Конституционния съд, с което по отношение на мандатни длъжности е прието, че с изтичане на мандата се прекратяват правомощията на органа без значение, дали вече е избран новият му състав. Според него аргументът за правен вакуум през този период, не може да бъде сериозен, защото за да се осигури континуитет, са предвидени срокове по закон.

В тази връзка членовете на ВСС предложиха свикването на общите събрания на магистратите за избор на нови членове да става  не по-рано от 8 месеца и не по-късно от 6 месеца преди изтичане на мандата на Съвета. Предложено бе Правната комисия на Народното събрание, освен да докладва данните от събраните за кандидатите документи, да изразява становище за тяхното представяне при изслушването им пред нея.

Висшият съдебен съвет предлага процедура за предсрочно освобождаване на член на Съвета, като аналогично на предвиденото за парламентарната квота - по искане на 1/5 от народните представители, да се въведе възможност 1/5 от съдиите/прокурорите и следователите, да могат да поискат предсрочно освобождаване на член на Съвета, избран от съответната професионална квота.
В преходните и заключителни разпоредби на този Законопроект бе предложено да се разпише изменение на Закона за защита на класифицираната информация, с което на членовете на ВСС и на инспекторите от Инспектората на Висшия съдебен съвет се предостави достъп до класифицирана информация, при и по повод осъществяване на дейността им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Какъв мандат ще изкарват бе?Ти като сгафиш на работата си те уволняват веднага макар и да не е станало национален проблем,а тия да си изкарали мандата,те побъркаха държавата с техните гафове,до кога или имат още да ,,дооправят"някого.Да си ходят стига им толкова,и кои каквото е сгафил да си носи отговорността и последствията.
  • 2 бокл

    0 0 Отговор
    Нахалници !
    Да започнат НАП проверка на сравнимост на доходите и материални придобивки в правосъдната система, но от тях, още утре. Тоест за незаконно обогатяване и да видим каква сделка ще поискат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове