Last news in Fakti

7 Март, 2016 06:30 3 240 0

Ковачки влиза в енергийния боклук

  • ковачки-
  • влиза-
  • енергийния-
  • боклук-
  • преглед на печата

Капитал: Ковачки влиза в енергийния боклук

Докато "Топлофикация София" все още е на ниво екоразрешителни за изграждането на инсталация за изгаряне на софийския боклук (преработен в RDF брикети) и чака европейско финансиране, ТЕЦ "Бобов дол", свързван с Христо Ковачки, прави уверени стъпки в тази посока, съобщава „Капитал”.

В средата на февруари Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в Перник излезе с решение, според което инвестиционното намерение на ТЕЦ "Бобов дол" за разширяване на производствената му дейност чрез оползотворяване на неопасни отпадъци съвместно с основното си гориво въглища няма да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда. От решението става ясно, че ТЕЦ "Бобов дол" има намерение да изгаря отпадъци от шивашка, обувна и дървопреработвателна промишленост, както и RDF гориво.

Това не е инцидентен ход на енергийните предприятия, който са свързани с Ковачи. Преминаване към алтернативно гориво е предвидено още за ТЕЦ "Русе", "Топлофикация - Бургас", а засега неуспешен опит има и за ТЕЦ "Брикел". От една страна, смяната може да направи експлоатацията им по-евтина, а от друга, да "позелени" част от тези енергопроизводители, които с години се свързват със замърсяване и лоши производствени практики.

"24 часа" съобщава: Иманяри удариха църква от 10-12 век в Кирковско

Иманяри удариха средновековна църква край кирковското с. Добромирци, където след няколко месеца археолози ще извършват разкопки. Търсачите на съкровища са направили поне 2 изкопа край запазената двуметрова стена на храма, който е съществувал в периода 10-12 век.

"Когато един обект е изоставен най-често става жертва на иманяри", коментира археологът проф. Николай Овчаров, който през юни ще ръководи разкопки на похитената църква. Тя е била проучвана един сезон от археолози в края на 60-те години, но след това работа по обекта не е продължила. Тази година община Кирково отпуска 50 000 лева за разкопки, които ще стартират през юни и ще бъдат ръководени от археолога проф. Николай Овчаров. Според него около църквата има и други постройки от този период.
При теренни обхождания на обекта в насипите, натрупани при първите разкопки проф. Овчаров е открил рамо от бронзов кръст и парче от реликварий, в който вероятно са се съхранявали мощи на светец. Находките са от 11-12 век.

"Вероятно става въпрос за манастирски комплекс или селище", смята археологът. Той допълни, че сред мюсюлманското население в района има предание, според което в близкото с. Бенковски, което е само на 3-4 км. от средновековната църква през 30-те години е открито богато погребение на висш християнски духовник. Една от хипотезите е, че става въпрос за патриарх Евтимий. Според преданието короната, открита в гроба още се пази от местните хора и помага при тежки болести.

Постите борят пролетната умора, коментира пред „Новинар” доц. Донка Байкова

Великденските пости борят пролетната умора, която започва да ни мъчи през сезона, съобщи за „Новинар” проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицинския университет – София.

Феноменът е присъщ за нашите ширини, уточни специалистът и допълни, че след зимния сезон тялото се изчерпва от запаси на витамини и минерали, които може да набави от храните, приемани по Великденските пости.

Пролетната умора може да се предотврати с консумация на цитруси и зеленчуци, както и семена и ядки, съдържащи живителни съставки, които укрепват организма и имунната ни система.

Предимствата на хранителния режим се крият и в приема на вещества от бобови и пълнозърнести растения, както и листни зеленчуци, които съдържат фолиева киселина. Един от най-мощните антиоксиданти е сярата, която си набавяме с приема на зеле, броколи и карфиол.

Монитор: МО брои 14 млн. лева годишно за охрана на опустели казарми

Близо 14 млн. лв. харчи годишно от бюджета си МО за охрана на имоти с отпаднала необходимост. Това сочи справка, предоставена на Агенция „Монитор“ от ведомството по Закона за достъп до обществената информация. Тъй като ненужните терени и сгради са много, а армията не разполага с достатъчен ресурс, за да осигури опазването им, за целта се наемат частни охранители.

В същото време стартиралата преди няколко години продажба на такива имоти върви с твърде бавни темпове. Въпреки че за последните пет години е провело 682 търга, МО е успяло да се отърве от едва 102 терена, за които е получило 34,3 млн. лв.

 Стандарт: Изкупиха до 70% повече семена за зеленчуци

Вече втора година зеленчукопроизводителите масово използват възможностите, които се предлагат като мерки за подпомагане по европейските програми, и това до голяма степен съживи сектора, казва Георги Василев - секретар на Асоциация "Български пипер", съобщи Стандарт. Повод за твърдението му дава и фактът, че до момента са продадени семена с 60-70 на сто повече от миналата година, а това ще се отрази благоприятно и на преработвателната индустрия, казва зеленчукопроизводителят. Все още обаче като проблем пред производителите на зеленчуци стои нерешеният от държавата въпрос с напоителните съоръжения. "Реформата там още не е започнала и ние се намираме в края на 90-те години", казва Василев. Напоителните съоръжения са изключително важни за производството на зеленчуци, но има несправедливост, добавя той и обяснява: "Държавата продава водата по 10 стотинки на "Напоителни системи", но дружествата я продават на производителите по 30 стотинки, което проваля цялата идея".

Сега: Кабинетът е налял крупна сума в избрани общини преди вота през 2015 г.

77 млн. лв. от раздадените общо 97 млн. лв. са отишли в местни управи, доминирани от ГЕРБ

Близо 97 млн. лв. извънредни субсидии към общините е превел кабинетът в изборната 2015 г. 77 млн. от тях са отишли за общини на ГЕРБ, като сумите са дадени точно преди провеждането на местните избори.

Това показа проверка на "Сега" по повод окончателните данни за изпълнението на бюджет 2015 и предложената от финансовото министерство нова методика за подкрепа на общини в затруднено финансово състояние. От МФ категорично отказват по-детайлна информация за общините, при които ще се стигне до задължително приемане на оздравителни програми. Докато едни местни управи от години се мъчат да кърпят бюджета си и имат хроничен дефицит, други се ползват от щедростта на централната хазна.

През 2015 г. общите трансфери от хазната към общинските бюджети са надхвърлили 3 млрд. лв. при първоначално заложени по бюджет 2.5 млрд. лв., показват данните на МФ. Сходно бе изпълнението и през 2014 г., когато извън традиционните субсидии общините получиха допълнителни пари по линия на инвестиционната програма на кабинета "Орешарски". Тогава също бяха толерирани близки до властта местни управи. От данните става ясно, че високото ниво на допълнителни целеви трансфери се е запазило и без действието на нарочна инвестиционна програма и при втория кабинет на Бойко Борисов.

Справка в одобрените от МС постановления за предоставяне на допълнителни средства на общините показва, че за 2015 г. сумата възлиза на близо 97 млн. лв. Това е впечатляващо на фона на официално одобрените от парламента общи субсидии за капиталови разходи на всички 265 общини за цялата 2015 г. - 131.8 млн. лв.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове