Last news in Fakti

14 Март, 2016 19:04 998 2

ДБГ не подкрепя задължителното гласуване

  • дбг-
  • подкрепя-
  • задължителното-
  • гласуване

Димитър Танев: Неприемливо е за нас да се глобяват хората за това, че не са гласували

ДБГ не подкрепя задължителното гласуване - 1

Реформаторският блок няма да подкрепи задължителното гласуване в Законопроекта за изменение на Изборния кодекс. За нас е неприемливо да се глобяват хора, защото не са гласували.

Това каза на брифинг в БТА - Казанлък народният представител от Реформаторския блок, заместник - председател на бюджетната комисия в парламента и заместник - председател на “Движение България на гражданите“ Димитър Танев.

Реформаторският блок ще настоява и за публично извинение от ръководството на ДСБ за вчерашното отношение към съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски - един доказан десен лидер с три сериозни мажоритарни избора зад гърба си и политик, който винаги е бил обединител на Дясното. Смятам, че следващите общи стъпки минават през загърбване на лицемерната двойственост и спазване на правилата, категоричен бе Танев във връзка вчерашния форум на ДСБ.

Реформаторът заяви още, че големият проблем на изборната система у нас не е избирателната активност, която и така е близка до тази от другите европейски страни, а размерите на купения и корпоративен вот и общо над 1 милион „мъртви души“ в изборните списъци. Според него, отмяната на номерата на партиите в изборната бюлетина и въвеждане на машинното гласуване и машинното преброяване на бюлетините са далеч по-разумни предложения, които Реформаторския блок внесе и ще настоява да останат при второто гласуване на Изборния кодекс.

Законът за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, който е на публично обсъждане до 16 март, е ключова политика за РБ, каза Танев. Той създава Единно бюро за борба с корупцията, което да обедини сега съществуващите Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, БОРКОР и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации, обясни още той. По думите му, Бюрото ще се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание, ще има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф. Няма да приема дарения - за първи път в закон влиза подобна политика, добави Димитър Танев и каза, че Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, разкриване на застрахователна и данъчна тайна и ще има достъп до Централния кредитен регистър.

Според Реформаторът в закона има включени нови категории лица от системите с повишен корупционен риск като например офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили, депутати, министри, главни архитекти, ректори, шефове на агенции, политически кабинети, шефове на комисии и всеки, който взема решения за публичните ресурси. Лицата вече ще подават само една декларация за имущество и интереси пред Бюрото, вместо различните декларации, подавани сега пред различни органи, обясни Танев. Ще се декларира чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва, т.е. повече от 3 месеца, уточни Димитър Танев, като добави, че ще се декларират и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.

Попитан за меморандума с ГЕРБ Димитър Танев подчерта, че той обхваща 40  конкретните мерки в 8 различни области, като половината от тях са с хоризонт на изпълнение до шест месеца и добави, че РБ държи на изпълнението на тези срокове.

Танев бе категоричен, че Реформаторският блок ще излъчи единна кандидатура за президентските избори и разговори за това вече се водят в органите на Блока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гн Хокинг

    0 0 Отговор
    Страх има много сега станали задължително гласуването защото няма да има пари под масата и чанти с храни да се раздават по къщи и горчиви и червиви обещания който не се спазват само Задължителното гласуване ще оправи Нашата Държава а тези който намират причина това че не е в полза на Народа той е на пост не да работи в името на народа а в полза на собствена угода която до никъде няма да го докара освен до портите на АДА там ще е вечното пребиваване на тези който спират Народа от Просперитет !
  • 2 Кико

    0 0 Отговор
    Жалки картинки :) Щом и Бойко го е страх, какво остава за мишлетата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове