Last news in Fakti

15 Април, 2016 09:07 1 613 4

Бивши граничари и военни са готови да охраняват границата

  • граничари-
  • военни-
  • граница

Инструкциите на МВР за пограничните райони можеха да се дадат по-рано. Те не са нещо ново, сега измислено. Това са добре забравени стари неща, коментира в предаването на БНР „Преди всички“ Георги Еленков от Общинския съвет в Свиленград.

МВР подготви препоръки и инструкции към жителите на пограничните райони как да действат, когато срещнат мигранти.

Когато препоръките бъдат получени ще се съберат кметовете на пограничните населени места и ще им се разясни какво да кажат на местното население. Въпросът е колко жители са останали там, на каква възраст са и доколко ще бъдат ефикасни при охраната на границата, каза още Еленков.

Той даде пример, че само в повечето погранични села с Турция нямат повече от 100 жители.

Според Георги Еленков за новите препоръки на МВР явно са извадени старите планове за охрана на държавната граница, тъй като там е записана забрана да не се пребивава до 300 метра от линията на границата под какъвто и да е предлог.

Местните жители са свикнали да бъдат проверявани, техните документи, да бъдат питани къде отиват. Това е добре, че се въвежда, защото по този начин ще бъде контролирано движението на хора в пограничните райони, обясни Георги Еленков.

По думите му по този начин може да се ограничи достъпа на т.нар. трафиканти.

Той каза, че със затоплянето на времето се очаква по-засилен поток мигранти както от гръцката страна, така и от посока Турция.

Общинският съветник не изключи възможността и при нас да има масово нахлуване на мигранти, така както това се случи на гръцко-македонската граница:

Абсолютно е възможно. Ако погледнете Истанбул, който е на 300 километра от Свиленград, едно придвижване на такива незаконно преминаващи границата лица от Истанбул до Одрин става за 2 часа и половина. После от Одрин, покрай Марица, съвсем нормално тези лица могат да преминат на българска територия. В един участък България, Гърция и Турция имат обща граница, т.е., получава се един триъгълник. Оттам влизат в Гърция и после в България. Това е в района на село Генералово и село Мезек. Съвсем възможно е групите и лицата да се увеличат, тъй като мигрантите, идвайки в Истанбул, знаят, че не могат да продължат към македонската граница, защото знаят, че балканският път е затворен.

Георги Еленков е категоричен, че хората са готови да охраняват границата си и да помагат на органите на МВР. Той обясни, че мъжете от Свиленград, работили преди това в Гранични войски или в армията, са си направили сдружение, което наброява повече от 100 души. По думите му те могат ефективно да бъдат използвани в охраната на границата като доброволни отряди. Еленков каза, че подобно сдружение има и на национално ниво, където членуват повече от 6 хиляди души.

Според него не е нормално да се извършват арести, по начина, по който това беше показано на клипове, така не се помага на Гранична полиция.

По охрана на граничните райони несъмнено трябва да има съдействие от местните жители, коментира по темата и Борислав Борисов – председател на Асоциацията на българските села:

По наша информация, на база разговори с кметове и хора, които живеят в тези райони, до момента нелегалните имигранти, които са преминавали, са били средно между 10-15 и максимум до 70-75 души. Една по-сериозна вълна с поток от над 100 души дневно вече ще бъде едно по-сериозно предизвикателство за охраната в региона.

Според Борисов е добре е да се помисли как могат да се използват бившите бази на граничните застави, включително и изоставени сгради по селата, за временно настаняване на задържаните мигранти, преди да бъдат преместени към центровете за временно настаняване.

В зоната между самите гранични пирамиди и кльоновото съоръжение, това е един периметър от 3-4 километра, там трябва да бъдат концентрирани силите, за да не се допусне навлизане вътре в страната. Трябва да се възстанови строгия контролно-пропускателен режим от кльоновете към пограничните села, подчерта Борислав Борисов.

Той е категоричен, че регионът е рисков и властите трябва да са подготвени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Кой инструктира българските власти,че трябва да приемат и да се грижат за тези "бежанци" ? Защо България да не може да си пази собствената граница ? Така е решило ООН или това вече не е никаква държава ??? И все още ми е много, ама много интересно : Ако тези незаконно преминаващи границата ни лица знаеха, че ще бъдат просто разстреляни --- щяха ли да преминават през полосата??Щяха ли да мърсят с присъствието си цяла Странджа ? Има гранични КПП -та --- да преминават от там, като нормални хора, а не като престъпници през долища и рътлини !!!

    Коментиран от #3

  • 2 777777777777777

    3 0 Отговор
    Тези бивши военни и граничари не виждат ли че проблема не в границата , а в управляващите , те ги пускат и им осигуряват протекция .Управляващите са тежкия проблем на България , докато не бъдат премахнати нищо добро не ни чака .
  • 3 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шаран БГ":

    ООН е една куха абревиатура на организация без смисъл и принципи. САЩ колко пъти са нахлували в чужди държави без резолюция на ООН! И в тоя конфликт е така - кукуферкел вика "идвайте при нас" и после гледа да разпредели плявата по другите държави. Пък, тя тя с подкрепата си за разните бунтовници засилва потока от пришълци от близкия изток, хич не и дреме! Важното е да си продават оръжията.
  • 4 Граничар 79 81

    1 0 Отговор
    Стана тя каквато стна.Ние бившите Граничари вече по на 40-50 и повече отново по заставите. ама къде са те. Всичко е в руини и съсипия.По наше време всяка майка Граничар не раждаше,а сега?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове