Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 14:15 763 0

Масаджи Асага бе отличен със "Златен век"

  • софия-
  • скулптор масаджи асага-
  • златен век

   Японският скулптор Масаджи Асага днес бе отличен с най-високото отличие на Министерството на културата на Република България - наградата "Златен век". Тържествената церемония, на която именитият творец бе награден с престижното отличие, се състоя в зала „Колегиум” на Министерството на културата.
    Заместник-министърът на културата Митко Тодоров връчи престижната награда на Масаджи Асага, като подчерта, че почетният знак на Министерството на културата му се присъжда за неговите изключителни заслуги в популяризирането на българската каменна скулптура в Япония чрез създадения от него "Музей на каменните форми" в Сакурагава, префектура Ибараки, Япония. Зам.-министър Митко Тодоров поздрави г-н Асага специално и от името на министър Вежди Рашидов, като същевременно подчерта, че през последните 20 години сътрудничеството в областта на културата между Япония и България се развива много успешно, между двете страни се наблюдава оживен културен обмен. Израз на това засилено културно сътрудничество са и традиционните Дни на японската култура у нас, тазгодишното издание на които стартира на 7 октомври т.г. с откриването на изложбата на известния скулптор Масаджи Асага „Светещи каменни фенери и скулптурни форми” в галерия „Мисията в София.
    На официалната церемония в Министерството на културата присъстваха и зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев, както и Н. Пр. г-н Макото Ито, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА