Last news in Fakti

3 Май, 2016 13:57 2 291 5

С идеите за пенсиите се готви кражба, подобна на КТБ

  • дсб-
  • идеите-
  • пенсиите-
  • кражба-
  • ктб
С идеите за пенсиите се готви кражба, подобна на КТБ - 1
Снимка: ДСБ

Ако се приемат промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи след случилото се в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заявиха Гроздан Караджов, Мартин Димитров - депутати от гражданската квота на РБ и Георги Ганев от ГС, които дадоха пресконференция днес в централата на ДСБ.

Повода за това са внесените промени в Кодекса за социално осигуряване от Министерството на финансите.

Гроздан Караджов обяви общата позиция на депутатите от гражданската квота на РБ и тези на ДСБ против предлаганите от МФ промени в КСО. Тези промени са предложени, несъгласувани дори с ресорния вицепремиер Ивайло Калфин най-вече са в ущърб на правата на гражданите. С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души, внасящи 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. - около 7.7 млрд. лв.

„Кое налага промените да се правят за две седмици и то в празнични дни? Не е показан разчет, няма необходимата аргументация, според нас. Ако бъде приет от парламента, законопроектът ще доведе до спад на цените на акциите на пенсионните осигурителни дружества. Друга цел е да се търси начин да се спаси НОИ, който е в хроничен недоимък на средства. Ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната, ще се зарази цялата система", необходим е един широк експертен дебат, да се чуят всички гледни точки, за да може политиците да вземат окончателно решение.

Има ли криминална цел за намаляване на цената на дружествата, особено на най-голямото, за сметка на един конкретен инвеститор? Това би било и най-голямата кражба в държавата след КТБ“, заявиха от ДСБ.

Мартин Димитров предложи Владислав Горанов да не внася промените, особено при положение че не са готови стрес тестовете на пенсионните дружества, а не са известни резултатите от предходните промени на министъра от декември 2014 г. Не може преди да сме направили диагностика да прилагаме лечение. Поне шест месеца трябва да се дебатира по проблема. Измененията, които през декември направи министър Горанов не дават ясен резултат до момента, решението не е да правим промени по-средата на процедура и да сменяме в ход правилата.

„Най-големият проблем е, че това е национализация. Не е национализация само ако ви вземат колата, промените на Горанов са ограничение да се разпореждате със своите пари. Става дума за квазинационализация - чиновникът да реши вместо мен, вместо нас как да се разпорежда с парите ни. Отношението на гражданите с техните пенсионни фондове е частно-правен договор и трябва да си остане такъв. Тези пари трябва да могат да се наследяват, а не ако човек почине, да отиват в общ фонд в държавата. Последното е напълно противоположно на лично осигуряване в персонална партида“, заяви той.

Георги Ганев от Гражданския съвет заяви, че се нарушават права, гарантирани от конституцията. Той даде пример с банковите депозити, при които държавата да определя колко да може да се изтегля от лична сметка. Държавата там работа няма никога, освен да надзирава и регулира, ако някоя от компаниите се държи по престъпен начин. Мнозинствата на ГЕРБ имат някаква маниакална нужда да сложат ръка върху пенсионните фондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    0 0 Отговор
    Доброволно задължиха младите да внасят за втора пенсия.Интересна формулировка -доброволно но задължително.Защо беше всичко това като сега искат да ги обединят в общия кош всички пенсии.Щом се страхуват,че няма да им стигнат парите в бъдеще да върнат всички взети доброволно зорно пари .Хората ще си правят сметка сами.Няма да затрудняват банките.Но говорим за всички пари,а не за това което е останало от тях.
  • 2 ГОСТ

    0 0 Отговор
    е нали имало 2 милиарда и половина излишък
  • 3 Пешо

    0 0 Отговор
    За съжаление Горанов е прав. След няколко години, когато пенсионните фондове започнат един по един да гърмят и хората разберат, че доброволното(задълително) осигуряване в частен фонд е било въздух под налягане, няма да има кой да спре народният гняв.
    КТБ засегна ограничена група хора, но пирамидите с пенсионните фондове ще са за всички без изклюючение!
  • 4 ЕМА

    0 0 Отговор
    Кражбите се готвят и се знае за тях, а мерки не се вземат. За какво има съд и прокоратура? Да се самосезират и за КТБ и за този сигнал
  • 5 mmMM

    0 0 Отговор
    Шегувате ли се ве? Какъв съд, каква прокуратура, какъв парламент, какъв президент, каква полиция...Нали соствениците на сички така наречени "доброволни" пенсионни фондове, както и застрахователни дружества са собственост на тези хора (стари кадри на ДС), които дърпат конците на съд, прокуратура и парламент...Каквито сме овци, даже няма да разберем какво точно ще ни се случи, както винаги досега. Ще си вземат милиярдите, за народа гореща супа, да я духа и да се чувства доволен...С "леката" подкрепа на другарите журналя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове