Last news in Fakti

19 Май, 2016 11:31 3 141 1

Деца в паника от сливане на училища

  • душо хаджидеков-
  • георги бенковски-
  • ученици-
  • паника-
  • сливане-
  • училища

Бойко Борисов и Мая Манолова обещават проверка

Деца в паника от сливане на училища - 1

Покрай матурите на абитуриентите и външното оценяване на седмокласниците, в сянка остана един сериозен скандал, свързан с най-малките ученици в Пловдив. Вече открито се коментира, че зад идеята за сливане на две общински училища в града прозира опит за далавера с усвояване на средства.

След няколко часа дебати, шумни скандали и обиди, във вторник Пловдивският общински съвет прие предложението за сливане на основните училища „Душо Хаджидеков" и „Георги Бенковски". 30 от съветниците гласуваха „за", 15 се обявиха „против", а двама се въздържаха.

Продължаваме протестите,

подчерта пред Факти.бг Даниела Балникова, която е майка на 4 деца, две от които учат в "Душо Хаджидеков".

„Господин кметът Иван Тотев и зам.-кметът Стоянов казаха по време на заседанието, че не от тяхната компетенция да решат какво точно ще се случва след това. Страховете ни остават“, заяви г-жа Балникова. По думите й отговорността е прехвърлена на директора на училище „Душо Хаджидеков" – г-н Стефанов, на когото обаче предстои пенсиониране. Несигурно остава колко време той ще продължи да е директор. „Доколкото знаем, предложено му е да остане и той е изразил съгласие да остане в този преходен период, но нямаме гаранции докога“, посочи г-жа Балникова.

„Вчера имаше предложение от общински съветници да се доремонтира училище „Душо Хаджидеков", за което има подготвен проект от преди няколко години. Това предложение обаче не се гласува. Имаше предложения да се отмени гласуването, да се подготви проект за обновяване на училище „Георги Бенковски“, което да не бъде закрито, да се намери решение за разширяване на базата на „Душо Хаджидеков", но и те бяха отхвърлени категорично. Представителите на ГЕРБ бяха винаги против“, съобщи г-жа Балникова. Тя подчерта, че е имало множество изказвания от трибуната на Общинския съвет във вторник, които са призовавали за запазване на училище „Георги Бенковски“, но не им е било обърнато внимание. Вече 10 години Общината наблюдава как това училище се руши, но не предприема нищо, всеки опит да се направи нещо е потъвал в бюрократични процедури.

Родителите бяхме изкарани от равновесие и много обидени вчера, след като стана ясно, че представителите на ГЕРБ са решили, на всяка цена, да слеят двете училища, посочи Даниела Балникова.

Тя подчерта: „Нашите деца са в паника в момента. Детето ми, което е в шести клас, казва: Мамо, не можем да учим. Децата имат страхове - догодина са в седми клас, предстои им външно оценяване“.

Разстоянието между двете училища е около два километра, съобщи Балникова и добави, че в района няма удобен транспорт. Ако се закрие „Георги Бенковски“, тези два километра са проблем за малките деца, проблем са и за родителите има. Особено за хората с две деца.

Нямаше да се стигне до този момент, ако имаше предварителна дискусия по този проблем, убедена е Даниела Балникова. Тя съобщи, че ще обжалват решението за сливането на училищата и се надяват, че областния управител и министър Кунева ще вземат предвид аргументите им и ще прекратят това безумие.

Не е редно да се закрива едно училище с традиции, като „Георги Бенковски“, заяви Даниела Балникова и даде пример с изявление на кмета Иван Тотев, който е съобщил, че училище „Васил Левски“ е обновено изцяло. Защо едно училище да може, а друго да не може да продължи своето съществуване, попита риторична тя.

Едно е ясно – направи ли се това сливане, разрушава се едно качествено училище като „Душо Хаджидеков“. Закрият ли „Георги Бенковски“ - ще има деца, които ще ходят два километра. Ще се разрушат паралелки, ще се размени учителския колектив.

Още от скандала:

За сливането родителите са разбрали в края на изминалата седмица и твърдят, че ръководствата на училищата също не са знаели. От няколко дни на пунктове в района се събира подписка срещу предстоящото обединение. Това обаче не попречи на общинарите да гласуват набързо предложението на кмета Иван Тотев, което засяга над 1000 деца.

За последните десет години в основното училище "Георги Бенковски" драстично е намалял броят на учениците заради слаб мениджмънт, твърди председателят на общинската образователна комисия Вихра Еремян. "Едно от най-добрите основни училища в града бе докарано до отчайващо положение, решението на община Пловдив не е било лесно", подчертава общинарката.

„Пътят към отчаянието е предложението на общината за закриването“, категорични обаче са протестиращите родители.

Стрес за децата

„Промяната ще доведе до изключителен стрес у самите деца. Реално се подменят очакванията на родителите на бъдещите първокласници в училище "Душо Хаджипетков". Всички те са поставени в тревожна ситуация да се справят с водене и взимане на деца от непланирано, отдалечено място“, коментира Даниела Балникова.

Вече открито се коментира, че зад идеята за сливане прозира опит за далавера с усвояване на средства.

Родителите настояват децата им да не се приемат като източник за финансови средства за даденото училище, каквото е сега положението, както и да не се правят промени, без да е имало обществено обсъждане.

Гняв на родителите

Основна причина за техния гняв е местоположението - при сливането на училищата, малки ученици ще трябва да ходят през няколко квартала, за да влязат в класните стаи. В ОУ „Георги Бенковски“ учат 126 деца и с всяка година броят им намалява. Има и маломерни паралелки. Училището е в изключително тежко финансово състояние, заради малкия брой ученици и дори не могат да се направят рутинни ремонти по сграда.

Същевременно, в ОУ "Душо Хаджидеков" се обучават близо 800 деца, а това налага да се наемат допълнителни помещения под наем, заради недостиг на базата.

Много от родителите обмислят вариант да пренасочат децата си към друго училище, което да бъде реално квартално за тях, за да не се налагат сложни преходи до новата сграда.

„Защо при взимане на подобно решение всичко се случва неясно и на тъмно - директорът е осведомен от миналата седмица за промяната, съответно училищният колектив, а родителите и децата са поставени в условия на стрес и тревожност в навечерието на празника на Българската писменост и култура?“, питат родителите.

Те очакват подкрепа за решението на казуса в лицето на министъра на образованието , Меглена Кунева.

Бойко Борисов и Мая Манолова обещават проверка

В скандала се намеси и премиерът Бойко Борисов. Той е говорил с един от родителите, като му е обещал да направи проверка по казуса.

Напрежението сред родителите продължава, като основното притеснение е че може да се наложи децата да вървят 2 километра повече и да пресичат оживени булеварди

Проверка е разпоредила и омбудсмана Мая Манолова, а зам.-кметът по образованието успокои родителите, че сливането няма да се отрази негативно на децата и че нито едно от тях няма да бъде местено.

Деца в паника от сливане на училища


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    Искат да го съборят и да направят молче...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове