27 Май, 2016 08:58 1 554 9

Симеон Сакскобургготски: Нямам интерес и влечение към президентския пост

  • симеон-
  • сакскобургготски-
  • президент-
  • интервю
Симеон Сакскобургготски: Нямам интерес и влечение към президентския пост - 1

„Симеон II пое тежката задача като премиер, което наистина беше голямо предизвикателство, така че в момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция”, отговори Симеон Сакскобургготски на въпрос дали би се кандидатирал за президент.

Той даде ексклузивно интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV.

Антон Хекимян беше гост в двореца Врана, който е едно знаково за историята на България място с човек, чиято съдба е свързана с още по-голяма част от историята на България.

Симеон II е роден в Царство България, но в момента живее в Република България и беше неин министър-председател. 

- Срещаме се на една много знакова дата. Днес правим интервюто на 25 май, а на 25 май 1996 г. Вие се връщате за първи път в България след 50 години изгнание.

Да.

- Помните ли този ден?

О, и още как, разбира се. Беше нещо трудно да се опише, откровено казано. Дори сега 20 години по-късно няма как да се опишат емоциите.

- Цял живот извън България или поне голяма част от съзнателния Ви живот. Кой Ви разказваше за България, как получавахте изобщо информация за всичко, което се случва тук?

О, информация получавам много, рядко пряко от българи, сънародници, имаше само бежанците по лагерите, но иначе чрез чужди информации, чрез разни служби и т.н., пък и чрез нашия печат, за който бях абониран, така че можех да следя и официалното.

- В печата са се пишели различни неща по това време.

Определено, ама пак, човек си създава една представа или поне усеща.

- С каква представа бяхте за България, когато стъпихте тук за първи път след 50 години? Имаше ли разочарование, или пък нещо, което да ви натъжи?

О, не. Единственото, което ме учуди е за София, че не беше се променила толкова, колкото, да кажем, други столици през тези 50 години. Може би заради системата или просто развитието и това ме фрапира.

- Била е такава, каквато и Вие дори я помните.

Ами, да, с малко промени всъщност, а от тогава досега вече са светлинни години разлика.

- Чувствате ли се в момента изолиран или страните ли дори от политиката, която се случва в този момент в България?

Не. Въпросът Ви ме кара да мисля, че може би имате впечатлението, че страня. Аз не обичам да се натрапвам първо, второ да се произнасям по всяко нещо, защото нямам призванието на всезнайко, или да разказвам и описвам всичко. И от друга страна, като нямам някакъв по-определен статут, това сигурно предизвиква известни затруднения или притеснения при дадени хора.

- Бихте ли се върнали обаче в активния политическия живот?

Знаете ли, ако можеше Господ да ми намали с 15 години възрастта, може би щях да се замисля.

- Аз като ви гледам, Ваше величество, се чувствате прекрасно.

Благодаря Ви. Може би на вид, ама не забравяйте възрастта ми.

Това, което се спряга в днешно време и последните дни покрай наближаващите президентски избори, възможно ли е Симеон II  да се кандидатира за президент?

Симеон II пое тежката задача като премиер, което наистина беше голямо предизвикателство, така че в момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция.

Най-накрая си започнах живота като държавен глава, така че не е последната ми амбиция. Такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически това са ме учили голяма част от живота ми, именно да обединявам, а не да деля или да си правя личните комбинации и интриги в моя ползва.

- Дойде ли му времето вече Ваше величество?

За?

- Ами за нещата, които, не знам, може би си бяхте планирали? Казвам го, защото това беше част от много популярните фрази по време на вашето управление.

Да, когато казах, че нещо му дойде времето, ами така е, на много неща им идва времето и важното е таймингът винаги.

- Това, което се случи през 2001 г., от тогава изминаха 15 години. За тези 15 години как се промени политически България?

Аз се опитах тогава да въведа една малко по-различна политическа култура, да сме по-отворени едни към други, защото аз не съм партиен човек. По-разчупеното или по-отвореното беше идеалогично, беше по-важно в едно общество, особено и в една крехка още тогава демокрация.

- Питах Ви за знаковата фраза, другата знакова фраза, знам, че винаги Ви питат за нея, но онези прословути 800 дни - много хора останаха с усещането, че са излъгани. Разбирате ли ги, какво бихте им казали на тях?

Не ги разбирам, защото ако прочетат това, което казах, беше, че с помощта на хората, благодарение на прословутата, позната...

- Трудолюбието на България?

Трудолюбието  и всичко друго. Не обещах категорично, че след 800 дни ще живеем в рая, а хората може би си представиха Бог знае какво, ама не малко, които биха могли да помогнат, не помогнаха. Останаха да гледат встрани и то сеир и с доза, сега може да си го кажем - с доза злорадство, надявайки се, че ще се проваля, вместо да участват, защото, ако действително всички се бяха запретнали, мисля, че можеше да се постигнат и 800 дни. А ние, което постигнахме, колкото и да го въртят сега и да го анализират, ако видим фактите и пространството на времето, може би са били 1000 вместо 800, ама се постигна много и това няма как да се упрекне.

- Звучи ми като признание, дори като изповед от ваша страна. Имаше ли хора, които бяха до Вас и ви излъгаха тогава, или Ви подведоха?

А, не, не толкова хората, които бяха до нас, но които бяха от другата страна и гледаха, бих казал.

- Тези, които не са помагали?

Ами да, така бих казал.

- А това пак част от нашия манталитет ли е?

О, едва ли е ексклузивно за България, политиката си е такава почти навсякъде.

- Да чакаш другия да направи грешната стъпка?

Ами, има такова нещо.

- В крайна сметка НДСВ не продължи пътя си напред като политически проект, защо се случи така? Защо това спояване на хора, които се върнаха от чужбина пък бяха и способни, не останаха в тази формация да работят?

Ами, аз бих казал, че първите 4 години приблизително...  Да, имаше, разбира се, хора, които напуснаха, също част от демократичната, как да кажа, свобода или игра.

В не малко партии, днешни политически движения и на отговорни постове има хора, които са започнали с нас. Считам това почти за комплимент, а не считам, че това са „предатели” или че са отстъпили на НДСВ.

Не, понякога така се самобичуваме или дори считаме, че само тук се случват неща. Светът е широк, не е точно така. 

- Има ли опасност в България?

Аз бих обърнал въпроса. Мисля по-скоро какви положителни възможности има, отколкото да гледаме опасности. Опасностите ги има за всяка една страна, зависи от какво - дали икономически, политически и какво ли не. Слава Богу сме в ЕС, така че не може да се говори за войни или подобни беди.

- Да но винаги страховете са много, било то от бежанците или от съседна Турция, или влияние на Русия?

Това е всекидневието, в която и да е страна. Ние тук малко драматизираме, сякаш има врагове навсякъде, които само чакат да ни навредят.

Ето кризата, бежанската, която е преекспонирана много - никоя страна не беше подготвена. От най-големите или най-могъщите до всяка друга страна, минавайки и през България. Така че въпросът е да се опитаме всеки един по своя начин и разбира се в обща полза – да се справим с това предизвикателство.

- На Вас кой Ви беше най-трудният момент като премиер?

Имаше много тежки моменти. Като човек действах наистина съвестно с пълно съзнание на отговорността, така че всеки ден беше тежък. Но един от най-тежките моменти, който си спомням, е когато вицепрезидентът Чейни ми се обади да ми съобщи, че в полунощ започваха действията в Ирак.

Тогава си позволих да му кажа: „Господин Вицепрезидент, надявам се, че знаете какво правите”. Без да претендирам, че съм пророк, но се опасявах, че положението няма да се промени.

И след това вече като последици от тези мои притеснения най-страшното беше, когато трябваше да посрещна шестте ковчега на Летище София с нашите военнослужещи, които загинаха в Ирак.

- Тежък момент наистина, и за цяла България.

За мен лично беше просто трагедия.

- Спекулира ли се с намесата на Русия в политиката на България? Казахте, че не бива да се обръща гръб на Русия и да се изолираме от нея.

Кои сме ние да обръщаме гръб, първо, а после да се изолираме. С каква цел и с каква полза?

- Русия може ли да се приеме като причината, или бившият Съветски съюз, вие да бъдете толкова години извън България?

Бившият Съветски съюз, естествено. Това вече е друг въпрос, не трябва да персонализирам.

- Това, че не таите някакъв лош спомен е хубаво, смея да твърдя. Благородството го изисква.

Лошите спомени ги имам, но мисля, че човек трябва да обръща страницата.

- Да, но боричканията в днешно време са - Какво е казала Москва или какво са казали в Белия Дом, или в Брюксел, например. Сблъсъкът им се усеща понякога на Балканите, особено в България.

Да, трябва да определим кои са нашите интереси и приоритети. Много по-дългосрочно.

- Питам ви всичко това, защото кандидатурата на Ирина Бокова по някакъв начин беше и забавена, и обсъждана в негативен план именно заради този сблъсък и заради влиянието на Русия - беше ли очаквано името на Ирина Бокова?

Спекулации може да има за всеки. Тук трябваше да погледнем още в началото уникалният шанс като съчетание на позитивни елементи в нейна полза. Това ще ни се случи веднъж, да не кажа в хилядолетието, но поне 500 години едва ли ще го видим.

- И вие заставате зад нея?

Ама, разбира се. Аз съм застанал още от началото, защото стига човек да погледне възможностите, да види в ЮНЕСКО как стоят нещата, в Обединените нации също.

- Какви са шансовете на Ирина Бокова?

Откровено казано, нямам всички елементи, но някои от тях са ми ясни. Криво-ляво би трябвало да бъде Източна Европа като кандидат. Жена още по-хубаво – без да делим жени и мъже. Това също е позитивно. След това опитът й - два мандата в една от големите организации, езиците й.

- И ето тук идва конфликта – връзката с Русия, образованието, което е получила в Русия...

Ами, ако някой е следвал в Щатите, трябва ли да го елиминираме априори? Или във Великобритания, или в Китай? Трябва да гледаме нашите интереси.

- Има ли го това нещо? Винаги с Германия, никога против Русия? Съществува ли още в българската политика подобна посока?

Знаете ли, и аз понякога такива фрази ги приемам с известна резерва. Дори тази, която се преписа на цар Борис. Аз се опитах да я перифразирам, казвайки, че с Европейския съюз би било хубаво, но никога против Русия. Защото не виждам защо трябва против въобще.

- По-скоро всеки един да извлече максималната полза за Родината. А Родината ни сега се управлява от Бойко Борисов и то втори мандат. Какви са спомените ви от първата ви среща?

Тогава, когато се представи като собственик на тази охранителна компания, за да заеме тази функция.

- Добре ли се справяше с охраната?

О, определено. По много съвестен начин и може би заради това тръгна и някой друг мит – нещо, което се предава, че бил бодигард. Това просто са нелепости.

- Кога решихте, че можете да му гласувате доверие?

Наблюдавайки го, по време на другата му длъжност.

- Като не беше бодигард, какъв беше?

Като собственик на компанията той организираше, координираше, наблюдаваше. Дори нас ни гонеше от колата, за да може да наблюдава по-добре хората си. Това показва професионализъм.

- Като премиер как се справя?

Това вече се вижда от избирателните резултати.

- Сега виждате ли се, чувате ли се?

Много рядко. Сигурно е много зает.

- Бихте ли му дали някакъв съвет?

Обикновено си позволявам такива теми на четири очи. Не ги пускам в публично обръщение, защото мисля, че не е уважително.

- Задкулисието стана много актуално. Може ли да се каже, че не сме дорасли като нация, че политиците ни също не са дорасли?

Това идва с времето, защото не сме се радвали достатъчно години на демокрацията. Демокрацията, разбира се, се учи. Тя не може да се наложи с една тояга.

- ДПС какъв партньор е? На вас беше ли лоялен партньор?

Беше в първото ми правителство, и във второто, в смисъл на Тройната коалиция също.

- Защо фигурата на Доган продължава да бъде толкова силна и мощна в българската политика, макар и в сянка?

ДПС беше едно от първите движения, което се беше определило. В крайна сметка е въпрос да се управлява и интересите са едни и същи.

- Добър политик ли е той - Доган?

Вижте, аз не искам да давам оценки, но за да е толкова години в тази си роля, това само по себе си е доказателство.

- Когато се завърнахте бяхте обвинен в това, че целта Ви е била да си върнете имотите.

А, да. Това е част от още една чудесна митология. Изкуствено и перфектно организирана и оркестрирана, да.

- Припомням една ваша фраза, в която казвате, че нямате претенции, но в крайна сметка... Защо решихте?

Ама знаете ли какво? Претенциите тогава бяха дали ще търся обезщетения. За мен това са претенции, поне с латински съм наясно. Такива истории да не ми ги разправят или да не ми ги развиват, защото са изцяло погрешни.

Кажете ми коя страна връща нещо и после си го иска? И в коя страна държавата си конфискува своето? Ами, че ако тези имоти не са били наши, държавата нямаше да си ги конфискува. Те ще са си държавни и край. По-ясно от това аз не знам на кой език или как да се каже.

- Имаше ли човек или хора, които Ви подведоха за начина, по който да си ги върнете? Беше ли грешен начинът, по който Ви ги върнаха?

Не, аз не виждам „злодеи”, които да ме подвеждат, защото главата ми функционира приблизително добре. Тук въпросът беше ясен - каквото казва Конституционният съд. Реституцията беше за всички, не за мен само.

- Но сега пък съдът излиза с други решения?

Защото може би не съм се поддал на известни заигравания като премиер и не съм участвал в дадени други кой знае какви, да ги наречем, комбинации или комбини.

- Какво успяхте да върнете от царските имоти?

Как да върна? Това, което беше в списъка се призна, че е било лично. И в Европа, и в ЕС частната собственост си е неприкосновена.

Аз съм живял 55 години без тези имоти, така че вече нека да отстраним  чисто материалното с аршина, с който някои хора ме мерят - едно.

Второ - мисля, че не е въпрос да се пазари човек, като има нещо, което е ясно и определено. Това мисля, че всеки гражданин не би седнал – „Е, добре, нека да ми го оставят. Аз ще дам половината”. Тук не е принципа.

Сестра ми и аз дарихме този парк, 90 хектара, като друг жест.

Но, което не е право и е чиста кампания е да се търси, да се изопачава... като мораториума за горите. Аз съм от потомствено семейство ботаници, или които обичат природата, и така съм възпитан. За горите нищо подобно не е имало като прословутата сеч и тези нелепости, първична пропаганда като една снимка например, която бе публикувана, на трупи от Самоковската община по пътя към Боровец, уж било, каквото Симеон е изсякъл или подобни нелепости. Това просто е...

- Усещам горчивина в гласа Ви.

Не горчивина, възмущение като гражданин в една демокрация и то в Европа.

- Имаше ли момент, в който си казахте „Защо се върнах и защо предприех всичко това”?

А, Боже Господи, да съм се върнал за тези имоти. Аз се върнах за друго, както говорихме преди, не заради имотите.

Българин ли съм или чужденец, за да се върна? Ама, да сме си наясно, 50 години в изгнание не стига на хората?

- Тежко ли Ви беше тогава?

Ами, разбира се. Като не можеш да се върнеш вкъщи, в родината и не си престъпник отгоре на това, а пък е наложено от чужда сила... Не е малко.

- Превърнахме ли се в нация от емигранти?

Аз, сравнявайки една Италия, една Гърция, една Испания в началото на XX век или в края на XIX,  не мисля, че трябва да се преувеличава и пак да търсим, че ние сме най, най-зле.

- Какво е времето сега за България?

Както винаги – сложно. Все има извън България фактори.

- Какво бихте казали на българите?

Да има повече доброта и не толкова озлобление, или критика. Самочувствието ни също малко да се повиши. С озлобление нищо не се постига.

­- Били сме чудото на Балканите? Сега какво сме?

Говореше се за това, наистина. Трябва да видим по кой начин всички можем да се захванем пак – страната е същата, даденостите са същите, народа, мисля, си е същия. Имаме предпоставките да възстановим това, но имайки предвид националния девиз.

Съединението прави силата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 2 Отговор
    "Кажете ми коя страна връща нещо и после си го иска? И в коя страна държавата си конфискува своето? Ами, че ако тези имоти не са били наши, държавата нямаше да си ги конфискува. Те ще са си държавни и край"
    чшшшш алооо, царяя, а отде са тея имоти бре..да не би да сте ги купили по пазарни цени, или са имоти на Ваши праотци, живели по земите ни от 1000 години....светът не започва с царуването на фамилията Ви.
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Ако си беше харесал някой връх, или река, или море, щеше да се кандидатира за президент...
  • 3 истината за историята

    1 0 Отговор
    За тези, които не знаят и не познават историята!

    Баща му на Симеончо, е Фердинанд, води го Стамболов. За да може България да бъде приета за равноправна държава след Освобождението, от Западните държави ни е трябвал цар, който има родствени връзки с западните монарси. Стамболов намира Фердинанд в една кръчма, гол, като въшка, Ферди е бил комарджия и е обичал да рискува, както ще видим и по късно, когато вкарва България в 2 национални катастрофи с изключително малоумната си политика, Междусъюзническата война и по късно 1 та световна, невероятен комарджия, както виждаме, България е изправена пред пълна разруха, въпреки, че няма загуба във войната и е първата страна в света, която използва авиация за превземането на Одрин!!!!!!
    Този носи лична отговорност, като Цар за тоталното разсипване на България и за хиляди жертви!!!!!
    Синът му Борис вкарва България в Трета национална катастрофа, като пак заставаме на страната на губещите, отново Борис 3-ти, взима тотално сбъркано и идиотско решение!!!!!!!
    Тогава се ражда и Симеончо, малкият богопомазан син на Борис си отива с неговото семейство с ВЛАК, пълен със злато, ценни предмети на изкуството и т.н., вземали са всичко ценно и комунистите са ги изпратили, по живо, по здраво!
    Т.е. Симеон е получил огромно състояние, като компенсация, което не се е било случвало никъде, особено типичен пример е Френската революция, където вместо злато всички аристократи получават гилотина, сега обаче никой не си иска имотите във Франция!?
    На всичкото отгоре Симеон в интервю с Кеворк Кеврокян, има го в Ютуб, ясно и категорично заявява, че НЯМА ДА ПРЕДЯВЯВА ПРЕТЕНЦИИ за имуществото, което е принадлежало на Царя, т.е. на баща му, наследено от дядо му Ферди, който е дошъл ГОЛ И БОС!!!!!!
    България е разпъната на КРЪСТ, плаща огромни репарации, заради недалновидната политика и малоумщина на Фамилията Кобурготски!
    От тук следва, че Симеон има доста тежко наследство от ДЪЛГОВЕ, към държавата, а не обратното!
    Самият факт, че България е РЕПУБЛИКА, лишава от имоти Царската институция, които са придобити при съмнителни и неравностойни обстоятелства, защото Царската институция има ПО ОСОБЕН СТАТУТ!
    По призумпция Царят е притежавал ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и може да си върне имотите, само ако отново бъде коронясан за ЦАР, което няма как да стане.
    Интересно ще е да попитат с какви пари Родителите на Симеон са придобили тези "царски имоти"?!?
  • 4 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Ела бе ! Първия път не можа да ни "ОПРАВИШ" но пробвай отново !!!
  • 5 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Малка грешка. Симеон - мадритския мошеник е достоен внук на дяда си Фердинанда !! Борис / синът на Фердинанд и баща на Монката/ е бил малко по-човечен - той и за това си отива по-рано от този свят! Именно Фердинанд съсипва България , докарва я до катастрофа и по-тайни нощни доби на 03.10 1918 година се изсулва с цяла влакова композиция с ценности !?!? В края на Първата война кой ще спре "великия" Цар ? А едва след Втората война, при мъртъв баща, с баба си и майка си , Монката през Свиленград е изпратен/ малко момче/ за Египет!" Пешкира опира" принц Кирил, братът на Борис. Той е бил доста покварена личност. Какви са били точно греховете му пред "народната власт", не знам. След 09.09.44 г е разстрелян!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 истината за историята

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    Малка грешка, от невнимание и бързане.;)
    Да се чете:
    ДЯДО му на Симеончо, е Фердинанд, води го Стамболов.
    Иначе, ако прочетете целия коментар се разбира, кой какъв е и на кой е родственик.:)
    По интересното е какво е имало във влака!
    Мой дядо е бил охрана на гарата, когато е тръгвал влака, било е цяла композиция, доколкото знам от него, няколко вагона и е бил пълен с ценности, за които може да предполагаме какви са били, но е факт, че Симеончо си живее охолно, както се е казвало по онова време "Да си живееш, като Сиемончо", нарицателно за охолен и безгрижен живот, докато българите са изплащали зверски репарации към Гърция, Сърбия и други държави, доста години напред и са тънели в мизерия и нищета, това са фактите и истината, която умело се крие от журналистите, а на Симеон не му сезадават неудобни въпроси.:)
    Предполагам, че във влака е имало диаманти, ценни картини, много злато и други скъпоценности, които са позволили на царското семейство да се установи и да живее един щастлив и безоблачен живот, по късно в Испания.
  • 7 истината за историята

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    Говоря за влакова композиция с ценности сле 9 септември 1944г.! Историята се повтаря, Симеончо, като малко дете е изпратен пак с всичките му богатства.
  • 8 истината за историята

    2 0 Отговор
    Маршал Толбухин, командващият III Украински фронт, носи два букета цветя на овдовялата царица, принц Кирил е убит на 1 февруари 1945 г., на 24 април 1946 г. тялото на починалия монарх е изнесено от Рилския манастир, като съществува мнение, че не е взривено, а изпратено в секретно хранилище в Москва , до 8 септември 1946 г. страната е монархия,а след проведения плебисцит на същия ден, царица Йоана , княгиня Мария Луиза и малолетният цар Симеон II напускат държавата на 16 септември с влак, натъпкан с 12 вагона ценности по посока Египет и чек от 1 млн.долара, получен от Добри Терпешев!

    http://afera.bg/%D0%BD%D0%B5%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82.html

    Това е пълната истина!
  • 9 истината за историята

    2 0 Отговор
    Само за информация, 1 млн.долара по онова време се е равнявал на поне 10 милиарда долара сега!:)
    Тежко е било в изгнание, мнооого тежко, след, като знаем какви са ги надробили неговите предци, цялото изказване на наследника е пропито с лицемерие.
    Гадна история.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове