Last news in Fakti

6 Юни, 2016 11:04 4 174 17

Настимир Ананиев: Изпит за преиздаване на книжка

  • полиция-
  • изпит-
  • книжки

Депутатът призна, че това предложение е заимствано от САЩ

Настимир Ананиев: Изпит за преиздаване на книжка - 1

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите, да минеш и да решиш листовки, но това да бъде на място, бързо, без такса. Това предложи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ депутатът от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Депутатът призна, че това предложение е заимствано от САЩ. В САЩ, когато отидеш да си вземеш книжка, ти правиш теста на компютър пред самата дама, мъж или жена, която ще ти издаде книжката. Сядаш на един компютър на три метра от нея, тя те гледа, ти си решаваш, няма кой да ти влияе по някакъв начин. Решаваш теста, излиза веднага резултатът, обясни Настимир Ананиев.

Той допълни, че е много резонен въпросът какво влиза самите листовки – оказва се, че голям причинител на ПТП-та е липсата на опит при различните ситуации – новите водачи не знаят как да реагират и трябва да се фокусират точно върху това при листовките, върху ситуационни задачи.

Той поясни, че има хора, които имат книжка, но 10-20 години не карат. По думите му голяма част от катастрофите се дължат на младите водачи, а според статистиките на втората година се правят най-много нарушения. Войната по пътищата е не само срещу намаляване броя на загиналите, но и намаляване броя на ранените, каза още Ананиев.

Трябва цялостна реформа в изпитните процедури за шофьорски книжки за това какво се включва в листовките, как се провеждат изпитите, заяви Владимир Тодоров. Той допълни, че част от въпросите в листовките са изключително остарели, неадекватни и ненужни.

„Високата скорост и отнемането на предимството на пътя е най-големият убиец в България. Трябва да се фокусираме в този сегмент. С новите предложения в Закона за движение по пътищата глобата за превишаване на скоростта със 70 км ще бъде 1400 лв.", обясни Настимир Ананиев.

В момента само 30% от глобите са събират и затова фокусът се насочва натам. За да има превенция, трябва да бъдат ударени по джоба нарушителите, каза Настимир Ананиев.

Проблемът с глобите е, че в крайна сметка те не се събират. Променят се много размерите, но процедурите по събиране остават неефективни и усилията трябва да бъдат насочени и към този проблем, защото остарялото законодателство дава възможност за неплащане на глоби, допълни Владимир Тодоров.

Владимир Тодоров допълни, че при тяхната идея, взаимствана от САЩ, когато ти изтече шофьорската книжка, не отиваш автоматично в Пътна полиция да ти издават нова пластика, а минаваш на някакъв опреснителен курс или по-кратък изпит, за да опресниш тези знания.

Аз лично бих одобрил един изпит, но по начина, по който се провежда в САЩ, защото тук в България имаме точно този проблем и в момента се дискутира изпитите да се изнесат от автошколите и да отидат в Автомобилна администрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Не искам да разочаровам никой, НО:
    Дами и господа - всичко е заради малоумния ни манталитет.
    Каквито и камери да сложите, където и да ги сложите - ако щете в за*ника на изпитвания ги наврете.
    Ако щете през 5 години ги направете изпитите.
    Корупция пак ще има!!!
    Пак ще има купени книжки - просто ще са по скъпи.
    Всичко е до манталитета ни!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Николай

    0 0 Отговор
    Катастрофи ще има дори и само заради танатос - инстинкта към смъртта. Просто хората ги влече натам, особено мъжете и докато колите не станат автономни роботи нищо няма да се промени....Какво е пък необходимостта за качване на адреналина - естествен наркотик - я го санционирайте де - нужни са ви психоаналитици .......
  • 4 Сори

    1 0 Отговор
    И 14 000лв да направите пак ще има нарушения....и не наказвате водачитв а техните семейства ..тъпи политически Изроди...Очите ви все в чуждото...
  • 5 Николай

    1 0 Отговор
    Хъм като Щатите - ми там шофьорската ти книжка е и лична карта - да го направят и тук така. Инъче за препитване мен не ме е страх - щом хамериканците минават...
  • 6 РХХ

    1 0 Отговор
    Защо искате да извадите изпитите от автошколите,защото ви намаля кранчето,няма един арестуван инструктор за корупция,а от вашите служители през ден дават някой хванат за подкуп и вие пак там искате да ги натикате че иначе алъш-вериша не върви добре...............после много катастрофи ранени.......еми нормално като им продавате книжките
  • 7 Шумахер

    1 0 Отговор
    Oбучението от компетентен инструктор е най важно .сред инструкторите има неграмотници .Бъдете внимателни !!! Приятно пътуване.
  • 8 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    Абе това не е ли ОНЯ депутатски хрантутник дето обясняваше, че винетката била като телевизор и затова трябва да си пазим касовата бележка за гаранция?
    Ми то само като му видиш угоената физиомутра:
    http://reformatorskiblok.bg/content/uploads/2016/04/DSC_7535_c1.jpg
    ти става ясно с какъв паразит си имаш работа...
    Я и депутатите всеки три месеца- на кантаря!!!
  • 9 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Казвал съм го милион пъти, вземете да проверявате автошколите и инструкторите, върнете полигона и увеличете часовете за кормуване!
  • 10 Железен

    0 0 Отговор
    Желязна логика, Настимирчо, мама! Значи, понеже най-много катастрофи предизвикват младите шофьори, дай сега да натиснем старите, които си подменят документите??? Желязна логика, брат! Срам ме е от такива хрантутници като теб, които само за да оправдаят по някакъв начин присъствието си в парламента, измислят какви ли не простотии.
  • 11 Morgoth

    2 0 Отговор
    Значи понеже младите шофьори причиняват повече ПТП-та ще пратим старите на поправителен изпит. Понеже глобите се плащат от 30% от водачите, на тези същите ще им ги увеличим. И разбира се отново ще мишкуваме по храсти и хранилки.
    Малко ми се губи това КАТ данъчна агенция ли е, защото целта да няма жертви по пътя отдавна се е изродила в цел да съберат повече пари от тези от които може без да си дават много зор.
  • 12 ИНСТРУКТОР

    1 0 Отговор
    Вие сте луди бе хора.Ако това влезе в сила,половината от българите няма да имат СУМПС и 40% от инструкторите,вервайте ми.
  • 13 борислав

    1 0 Отговор
    Настимирчо що не останеш в САЩ.Загубихте един глас.
  • 14 пор сикишар

    2 0 Отговор
    Поредния депутат който показва че няма никаква работа в парламента . Видиш ли в Брюксел бил 2 евра билета , та и затова в Софето 1.60лева билета каза Тиквун Велики . Та и този с примери от Америка . аси имам една гимназия и не се имам за особено умен , но тези са трагедия .
  • 15 борислав

    1 0 Отговор
    И Владо да го последва .
  • 16 дядоЯго

    2 0 Отговор
    ....видяла значи жабата че подковават вола, па и тя дигнала крак-абе аджамиьо кажи и кво става в сащ*а кат те фанат без книжка да караш?
  • 17 хххх

    0 0 Отговор
    Като му прочетеш биографията и ще разбереш ,че нищо умно не може да измисли. Да провери в другите Европейски държави как хората си сменят книжките по пощата и тогава да пише глупости.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове