Last news in Fakti

6 Юни, 2016 12:49 16 914 24

Охранителни фирми възраждат времето от "Великолепната седморка"

  • охранителни фирми-
  • времето-
  • "великолепната седморка"

Все повече села в страната избират да бъдат пазени от гардове срещу месечна вноска

Охранителни фирми възраждат времето от "Великолепната седморка" - 1

Култовият американски уестърн от 1960-а година "Великолепната седморка", в който 7 наемници защитават малко мексиканско градче от бандити, е на път да се случи и у нас. Селата в страната се грабят ежедневно и все повече хора разчитат на охранителни фирми, а не на полиция, за да ги пазят от крадци.

По този начин цели общини избират услугите на частните охранителни фирми, които да се грижат за сигурността по селата, установи проучване на Факти.бг. Заради високите нива на битовата престъпност в страната и невъзможността на полицията да охранява всяко едно запустяващо населено място, все повече се засилва тенденцията цяло село да наема охранителна фирма, която да пази къщите или само с присъствието си охранителите да респектират крадците. Бизнесът с частните охранители толкова е навлязъл у нас, че фирмите вече предлагат пакетни цени за цели села, в зависимост от броя на жителите и охраняваните обекти. Така цели общини се превръщат в клиенти на охранителни фирми. 

Промоционалните пакети 

Някои от СОТ фирмите дори публикуват услугите на сайтовете си, ако цели села искат да бъдат охранявани.  Така например ако къщите са до 500, всяко едно домакинство трябва да заплати по 10 лева, установи проучване на Факти.бг. Ако селото е по-голямо и къщите стигат до 800, цената спада с 3 лева на домакинство, а ако къщите са между 800 и 1000 таксата е 6 лева на къща. В случай че в селото има повече от 1000 къщи, цената спада до 5 лева. Към момента за самостоятелна охрана на къща в провинцията цените варират между 45 - 65 лв. Услугата може да достигне и до 100 лева, в зависимост от броя на инсталираните камери за видео наблюдение. 

Във Видинска област кражбите по селата са ежедневие. През 2013-а година жителите в село Новоселци вземат решение да наемат частна охранителна фирма, тъй като положението с кражбите е станало нетърпимо. Резултатът - спад в битовата престъпност, но само ако има екипи на терен, които да охраняват селото от набезите на наглите крадци. 

"Преди около три години старият кмет избра варианта с охранителната фирма. Бяха зачестили много кражбите и трябваше да се предприеме нещо. По голяма част от хората в селото, което е около 1200 жители, предпочетоха да спят спокойно и си направиха договори с охранителната фирма.  Сумите, които заплащат, са достъпни -  от 6 до 10 лв., в зависимост от големината на имота. Изведнъж рязко спаднаха кражбите , може би крадците се изплашиха , а и хората се успокоиха. Случвало ми се е да се обадя за съдействие и веднага се изпраща кола. В селата по принцип живеят много стари и самотни хора.  При нас има много градини и вилички, които се ползват само през почивните дни и имат нужда от наблюдение", коментира за Факти.бг кметът на селото Цеца Велкова. 

Полицията е инструктирана да обхожда района, но взетите мерки не са били достатъчни. "Да, имаме полицейско присъствие, но селото е доста голямо на площ,  затова имаме нужда и от допълнително съдействие от охранителна фирма", заяви още Цеца Велкова. 

Тъмното минало на охранителните фирми

Изборът на охранителна фирма обаче винаги е свързан и с определени рискове, като в миналото са стотици примерите за рекетьорски практики за плащане на дължимата вноска срещу кражба. Създадените през 90-те години групировки ВИС-1, ВИС-2, които легално функционират като охранителни фирми са бегъл спомен за тъмната страна на този бизнес. ВИС  е създадена от Васил Илиев - „Васил Илиев Секюрити“, но според някои съкращението може да означава и „Вярност, Инвестиции, Сигурност“. Това е и  първата силова групировка в началото на 90-те години, която набира своята мощ с рекет срещу охрана и с нелегален внос на коли. Групировката е близка до "Мултигруп" и осъществява голям дял от контрабандата на петрол по време на югоембаргото.

През 1994-а година фирмата получава отказ за лиценз. Следва пререгистрация – ВИС-2, но този път като застрахователна компания. Година по-късно Васил Илиев е убит, а управлението на фирмата формално се поема от Чавдар Писарски, инженер и специалист по авторско право, но брата на Васил Илиев -  Георги Илиев продължава да я ръководи в сянка. Лидерът на ВИС е покосен в момент, в който прави постъпки за създаване на частна банка "Национал" и когато на хоризонта изгрява друга конкурентна групировка - СИК.

Тя също започва в охранителния бизнес. Основатели са братята Красимир Маринов (Големия Маргин) и Николай Маринов (Малкия Маргин). В нея влизат още Румен Николов (Пашата), Младен Михалев (Маджо). Групировката също се преструктурира в застрахователно дружество.

Някои от тези практики са актуални и до днес – основно за рекет на охранителните фирми. Причината – СОТ бизнеса е неразривно свързан с всеки един отрасъл в икономиката на страната. Всеки, който иска да развива собствен бизнес и има офис, или обект, където се развива търговска дейност, има нужда от алармена система. Това става както в големите градове, така и в по-малките населени места. Практиката обаче показва, че дори и да не се наеме охранителна фирма, рано или късно се стига до кражба или поне до счупен прозорец. Така бизнесът е немислим без СОТ.

Рекетирането обаче е валидно и днес.

Само преди няколко дни при мащабна полицейска акция в Бургас беше задържан шеф на местен клон на голяма охранителна фирма. В хода на акцията бяха задържани общо 15 души. Според специализираната прокуратура акцията е насочена към задържане на членове на организирана престъпна група, занимала се с принуда, нанасяне на телесни повреди, унищожаване и увреждане на имущество, палежи и трафик на хора.

Задържаният е сочен за тартор на бандата на кирките, която преди няколко години действаше ударно в Бургас.

През 2014-а година в Айтос бяха арестувани двама братя от местна охранителна фирма. Те са се опитвали да изнудват собственичка на заведение в града да продължи изтичащия й договор с охранителната фирма. Тя имала намерение да се ориентира към конкурентната компания, което не се харесало на двамата собственици.

През 2011-а година в София беше проведена полицейска операция срещу шеф на охранителна фирма по обвинение за изнудване на лица за печелене на обществени поръчки.

Справка на Факти.бг в главна дирекция „Национална полиция“ показва, че фирмите, получили лиценз за охранителна дейност за 2016-а са 2965. Според проучванията на неправителствени организации  това прави годишно над 70 000 работници.

Повечето кметове споделят, че колкото по-голяма е фирмата и колкото по-отдавна е в бизнеса, толкова е по-надеждна и услугата, която предлага.  

"Винаги трябва да се внимава при избора на охранителната фирма , но ние нямаме проблем. Смятам ,че времето с рекета вече е отминало, коментира още Цеца Велкова. 

Обърнахме се за коментар и към някои от най-големите охранителни фирми у нас, които вече се специализират в охраната на села и квартали. "Безработицата се увеличава, кражбите също.  Първо че има респектиращ ефект, второ има и реална дейност. Тоест поставя се алармена система, при какъвто и да е досег тя се задейства и патрулът идва на място. Това всичко прави впечатление  и всеки избягва къща, където има алармена система", заяви за Факти.бг Георги Георгиев, ръководител "Дейност" от охранителна фирма от Източна България. Експертът е на мнение, че прибегне ли се до услугите на такава фирма кражбите спадат на около 90 %. Според Георгиев много е малък процентът, в който влизат крадците, които искат да рискуват в определена къща и при наличие на алармена система на охранителна фирма. Той е на мнение, че където има ромско население, там има най-много кражби. Вече се очертава  и тенденцията крадците отиват и до по-далечни села, където няма толкова представители на малцинствата. "Като са двама единият разбива обекта, а другият гледа дали някой не идва, някоя кола да не мине. Пазят се. Минимум са по двама. Като ги заловим на място, обаждаме се на полицията, след това ги предаваме и правим протокол, че като ги предаваме на полицията крадците са в добро здраве", заяви още Георгиев. 

Кой трябва да се грижи за сигурността в селата?

Докато все повече села се чудят как да спят по-спокойно някои общини измислят алтернативни варианти как да не използват охранителните фирми. В началото на март тази година община Видин създаде специално звено за охрана като самостоятелна структура в състава на общината. Според изчисленията на кмета на Видин Огнян Ценков по този начин ще се осигури по-качествена охрана и областната управа ще спести по 11 000 лв. месечно от местната хазна. По този начин общината се отказа от частните охранителни фирми, на които всеки месец плаща по 26 000 лв. за опазване на общественото имущество. 

"Общината във Видин има лиценз за самоохрана, който не е използван досега. В плановете ни за собствена охрана влиза и инсталиране на система от видеокамери на възлови места в града, както и в селата с повишен риск от кражби и измами", заяви Огнян Ценков.

32 млн. лв. са необходими полицията да охранява селата

От Асоциацията на българските села пък имат друга идея. Според председателя на организацията Борислав Борисов 32 млн. лв. са необходими на държавата да инвестира в полицията за охрана на най-застрашените от грабежи села. Според Борисов стартово следва да се осигури качествена охрана на около 2000 села в България, както и на близки в техния периметър около още 500 села. Това на практика са населените места, където има икономически дейности и активен социален живот. Според изчисления на асоциацията ще е нужно първоначално назначаване на минимум около 900 души, както и закупуването на около 400 автомобила, които да бъдат специално оборудвани. Към нужните първи стъпки за подобряване на средата за сигурност в селата се добавя и задължително обучение на кадрите и създаване на електрона система за аналитичност и превенция на престъпленията - по рискови групи и сектори, която да събира в бази данни нужната информация с цел превенция.

Според Борислав Борисов тези базови 30-32 млн. лв. представляват едва 3,2% от брутния вътрешен продукт, който се генерира от сектора селско стопанство и другите икономически дейности в селските райони. Там живеят 55% от населението на България и социалната им стабилност трябва да е от изключителен приоритет, разкриха още от Асоциацията на българските села.

24 000 полицаи срещу битовата престъпност

Преди няколко дни МВР и Националното сдружение на общините обявиха кампания срещу битовата престъпност, като вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви 113 мерки за справяне срещу кражбите в страната. Тя обаче подчерта, че цели да се наблегне и на превенцията срещу битовата престъпност и че ресурсът, с който разполага министерството срещу този вид престъпления са 24 хиляди полицаи. 

"Аз смятам, че не е до полицията дали има ресурс или няма. И да има ресурс същата история щеше да бъде. Примерно на 5 села има един патрулен полицай. Той сам колко може да обикаля, като няма охранителни системи, сложени в къщите - той като мине те след него могат да влязат. Какво значи да инвестира държавата в полицията?  Аз смятам, че тя инвестира достатъчно. Ние не можем на всяка къща да сложим полицай. Трябва да сме реалисти. не може полицията да се занимава само с битовата престъпност, защото тя е навсякъде", коментира още Георги Георгиев

В същото време според официалната статистика на МВР извършените престъпления у нас за 2015-а година са над 110 хиляди, като повече от 50% от тях у са битови. Според МВР у нас има спад с 4 % на битовата престъпност спрямо предходните години. В същото време в Европа се наблюдава рязко покачване на битовата престъпност, като във водещите европейски държави тя се е покачила с 50%. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 toro

    1 0 Отговор
    Хора подарете цвете....
    Хора погледнете ги добре...
    Гордост е да служиш в редовете на МВР...

    Коментиран от #5

  • 2 123

    1 0 Отговор
    Вождовете /бивши полицаи/,
    Митингите/настоящи и бивши полицаи/едните пушат-другите ги пазят,
    Охранителните фирми/бивши полицаи/.
    Изобщо,,стани полицай,за да станеш човек,,
    Другите са и слуги с промити мозъци
  • 3 амиии

    1 0 Отговор
    "и невъзможността на полицията да охранява"
    хората просто ги мързи

    Коментиран от #4

  • 4 бой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "амиии":

    Защо да си развалят кефа, нали заплатите си вървят. Да вземат да ги изгонят и без това плащаме на други да ни пазят. Бойко само дейност отчита как преборвал битовата престъпност... Е.ати наглеца прост!
  • 5 Фют

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "toro":

    Тогава защо не сменят името на родината ни на "МВРистания"???? И без това е гордост да си ченге, политик, общински чиновник, а останалите да се оправяме както можем в тоя ад? ЪЪЪЪ????? Аз лично от полицията добро не съм виделя - само от граничари пазещи границата, от разни тайни агенти вършещи разни операции, от БА като охрана на територията. Но от РПУ-тата и КАТ добро не съм видял лично. например, колкото пъти са ме крали, толкова пъти следователите и някои прокурори с поведението си са на страната на крадците. Депутатите отказват да гласуват разстрел за крадлив добитък на къщи и с това защитават крадците. изобщо съм отвратен от цялата държавна администрация и десетките и комисии, агенции, но най-много от Законодателната и Правораздавателната власт. А щом една държавна машина е на страната на бандитизма, отпиши я и народа и. То си и личи... Нито Ванга, ни Дънов ни Христос ни Господ би спасил такава държава от погибел... Натам върви. но аз съм оптимист - като изчезне тая наша държава, може пък следващите да наложат по-справедлив ред? Но, гледайки приматите наидващи тук, включвам и мбного бай Ганьовци местни, надали? Затова и оптимизма ми се изпари.... Впрочем, великото ни МВР кога ще надупчи със сачми таза на вещото лице за да открие тефтерчето на Златанов бе? то срамота, да дирим европейско бъдеще пък да не открием един тефтер? Ами къде са парите от КТБ и ФГВ? Ами то едно ли е? Тоя МВРистан няма никаква полза от него да се нарича държава и да ни мачка с директиви - по-добре без институции отколкото с тях!
  • 6 гражданин

    2 0 Отговор
    Ми като не могат да въведат ред поне да разрешат оръжието и в рамките до 1 година всичко ще се изправи........нали в Америка е така?
  • 7 данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Във нещастната ни държавица всичко е в ръцете на бившите ченгета от държавна сигурност,нищо ново....... и по-зле ще става!!! Едва ли,някъде по света има държава с повече полиция и охранителни фирми на глава от населението!!! Е това е Абсурдистан!!!
  • 8 под Охрана

    1 0 Отговор
    Е, на това му се казва законен, легален,мутромилиционерски РЕКЕТ!!!!!
  • 9 Марио Ангелов

    1 0 Отговор
    Да дадем МВР на концесия!
  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    така, тук сте 8 човека с едно мнение. Достатъчно сте, ако хванете по една гега и ще превземете един или два български града с до 15 000 население. Имам предвид да се справите с официалните власти....пък после ....
    станаха 9 души...
  • 11 реалист

    1 0 Отговор
    Егати платената статия!! Направо да се просълзи човек от умиление, колко необходими са ни охранителните фирми и как без тях животът ще свърши!!! Ха,Ха, ,колко наивен трябва да е човек ,за да се върже на подобна статия. Всички знаем в каква сбъркана държава живеем и кой стои зад охранителните фирми.........,все бивши комунягомилиционери!!!??
  • 12 Бидона

    1 0 Отговор
    Лошото е ,че само прибират парите на хората и не вършат нищо!По добре да взема две дебели дървета и да млатя докато спре да мърда!Основно брикети крадат и трябва да висят със страшна сила на въжето!Кучето ми много обича брикети!Като му дам брикет и нищо не остава от него освен сандалите!
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Ако МВР и съд си вършеха работата, нямаше да има толкова кражби. Ако някой, без значение бъгарин, циганин или турчин, реши да краде той ще се вълнува какъв е риска, и ако крадците преди него са били хванати, съдени и вкарани в затовора, то по-малко хора ще решат да рискуват. Ако не преследват битовата престъпност, то всеки ще се насочи натам и точно това става. МВР не искат да си мръднат пръста, а ако го направят е толкова некачествено, че обвиненията падат в съда или най-много се стига до условна присъда - пак никаква.
  • 14 Куранага сан

    1 0 Отговор
    Свободна продажба на оръжие и неприкосновена частна собственост ,толкова е просто, и толкова да не искат политиците това да стане, а защо бе...
  • 15 БУМ БАМ

    1 0 Отговор
    ЗАКРИЙТЕ ТУЙ МВР ИЗТОЧВАЩО ПОЧТИ МИЛИАРД НА ГОДИНА ЗА КВО ИМ ПЛАЩАМЕ КАТ ША ПЛАЩАМЕ ПОСЛЕ И НА ЧАСТНИЦИ .Е ДВОЙНОТО СКУБАНЕ НА НАРОДА Е ЛЕБЕДОВА ПЕСЕН НА ДЕМОКРАЦИЯТА.....
  • 16 Глиганчето

    3 0 Отговор
    Абе аз, че съм начинаещ градски селянин, си имам на ранчото моторни резачки, косачки, казани и котли, и да не дава господ, ама ако се наложи, без въобще да се усетят комшийте, мога да "неутрализирам" и разфасовам 2-3 мъжки рома и за един ден да ги направя на туткал... После кеф ми у реката на рибите, на свинете, на кучетата...
  • 17 гост

    2 0 Отговор
    Можеш ама все някой ще те види, ще се усъмни и ще те обади на меверето. Пък ония като ти дойдат с лупите и един на.ран парцал от м...л да ти намеря в двора не ти мърда 30 годинки при бай Ставри.
  • 18 НШЗО Христо Ботев Плевен

    2 0 Отговор
    Аз отдавна съм го казвал ала пак да се повторя!Само човек с методите и действията на Ген.Чочоолу може да се справи с тая сган !!Моля пуснете справка в чичо Гугъл и ще се убедите в правотата ми!!Няма друг начин!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 gost

    0 0 Отговор
    "sedemte samuraya"1954-akira kurosava!!!!!deistvieto se razviva v japan 16 vek......1960 e otkradnat ot USA i preobrazan v 19 vek v divia zapad
  • 21 Иво Димитров

    0 0 Отговор
    Премиерът ни е мутра с тъмно минало, замесен с български и сръбски нарко- и оръжейни босове. Направете справка. Но предупреждавам, различни западни и европейски служби "крият" най-интересните факти, защото е удобен. Пашата му е приятел и не само. Никой ли не си спомня какво каза Борисов преди години, за мутренските набези на Ценко Чоков: "Ние тайно им симпатизираме..." Ами Цветанов и неговата "идеология". Ами министърът на МВР ръководен от американското посолство с главен съветник сега внимавайте ........ ПРЕВОДАЧКА. Ами смешникът Плевнелиев и т.н. и т.н. Още ли има хора които се учудват на българската действителност!? Забравихте ли - или не знаете, че ГЕРБ УМИШЛЕНО не инициират/приемат промени в наказателния кодек поради което у нас кражбата на кола се нарича "противозаконно отнемане". А убийството на Чакъра! Помни ли някой онзи случай когато публично пред всички медии един човек заяви, че Борисов е най-големия мафиот у нас и Борисов го обяви за невменяем. Тогава беше кмет, а оня изведнъж изчезана от обективите! Ааах "сладурковци", изглежда паметта наистина ви е къса! Ами Кунева която загроби Българската енергетика!? Нейният подпис сложи край на енергийната независимост на България и направи няколко милиона българи енергийно бедни. Ами командирът(Иван Костов)... за него никой не говори! И за капак на всичко се опитвеат да възпрепятстват референдума, като дават въпросите на КС и прилепват един друг НАПЪЛНО НЕЗАКОНЕН референдум(онзи на Марешки) с цел народа да се обърка или да се откаже от конституционното си право да участва в политическият живот на страната.
  • 22 ХАХА

    0 0 Отговор
    Да но във филма бандитите бяха унищожени ,а от наемниците малко оцеляха.При нас нито бандитите ще изчезнат ,нито Великолепните сотаджии ще си дадат много зор.Ще изчезнат напразно париците на хората.
  • 23 Гост

    0 0 Отговор
    Няма лошо, но колкото хиляди охранители се наемат толкова полицаи да се уволнят иначе става двойно дране на народа. Само чантаджиите да съкратят е достатъчно.
  • 24 СВОБОДА НА СЛОВОТО ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ

    0 0 Отговор
    ЧАСТ ОТ БГ.ИСТОРИЯТА В КОЯТО ЧОЧООУЛУ ГЕНЕРАЛ ОТ ИСТИНСКИТЕ ШУМКАРИ ВЛЕЗНА В ПЛВДИВСКОТО ЦИГАНСКО ГЕТО С НЯКОЛКО ТАНКА И ГО ИЗРИНА ЩОТ БЯХА НАБИЛИ СНАХА МУ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове