Last news in Fakti

23 Юни, 2016 11:00 1 349 7

БСП иска оставка на Бъчварова и цялото ръководство на МВР

  • бсп-
  • иска-
  • оставка-
  • мвр-
  • бъчварова
БСП иска оставка на Бъчварова и цялото ръководство на МВР - 1

В декларация прочетена в парламента, БСП призова вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и цялото ръководство на МВР да подадат оставка до седмица.
Като причини социалистите посочиха несправянето с битовата престъпност и с инциденти като стрелбата в Слънчев бряг.

"Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критичното състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководството, начело с министър Бъчварова. БСП  настоява тази крачка да бъде направена", заяви в декларация от трибуната депутатът Красимир Янков.

Предлагаме ви цялата

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна  Бъчварова направи фундаментална констатация, че “битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото”. Това е заявила по време на работна среща в Кюстендил.

Ако приемем, че това е първото осмисляне на ГЕРБ на истинската функция на МВР като система за гарантиране на националната сигурност и вътрешен ред, от действията и бездействията на която произтичат процеси във всички сфери в страната ни, веднага възниква въпросът: За шест години управление какви са истинските мащаби на щетите от лошото управление на МВР?

Да, битовата престъпност днес е в такива мащаби заради социалната нищета на огромна част от населението, като размерите й са достигнали безконтролност именно в малките населени места, където безработицата е почти 100%. За това като цяло “приносът” е на антисоциалното управление на ГЕРБ. Ръководството на МВР абдикира от противодействието на тази престъпност с декларацията, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицай във всички населени места.

МВР прехвърля отговорност към общините

Първото действие на ведомството в мандата на Кабинета „Борисов 2” бе отмяната на мерките на кабинета "Орешарски” за участие на жандармерията с профилактично перманентно присъствие в населени места с високи нива на битова престъпност, както и включване на платени сътрудници по програма за безработни. Две години по-късно вицепремиерът „откри“, че е необходима организация, чрез която да се осигури максимално използване на възможностите за въздействие, включващо всички налични ресурси и средства на МВР. Поиска да се активизират като социална и политическа система местните комисии за обществен ред и сигурност. Последното е опит за прехвърляне на отговорността на МВР към общините, които могат да обезпечат живота на гражданите и сигурността на имуществото им само като платена услуга. Това е и "иновативната" концепция на министърката, заложена в новия Закон за МВР - трансформация на все повече дейности, включваща и охранителната, като заплатена от гражданите услуга, по модела, наложен в здравеопазването.

МВР "инкасира" пореден провал и в борбата с организираната престъпност

Освен битовата престъпност, през последните седмици МВР "инкасира" пореден провал и в борбата с организираната престъпност. Инцидентът в Слънчев бряг носи всички белези на акция на функционираща организирана престъпна група, какъвто и да е формалният повод за случилото се. На дъжд от куршуми, метафорично, бе подложен туристическият сезон, а прекият резултат е един убит и двама ранени в сблъсък между две групи с десетки участници. Сред тях - знакови лица, с които от десетилетие се формира криминалната статистика в района и страната.

Липсата на вътрешна информация, постъпваща от обезпечени източници на МВР, за намерения и действия, планирани от криминалния контингент, е очевидна. Очевидна е и неспособността на МВР за бърза реакция при неутрализирането на подобни инциденти още с възникването им.

Какви са последвалите действия на отговорното министерство?

Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен – характеристика, която му дава две години, след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група. Предприета бе акция за установяване самоличността на лицата, желаещи да почиват на българското Черноморие, както и основанието за ползването от тях на модерни моторни превозни средства чрез заградителни мероприятия на входовете на черноморските туристически комплекси с онлайн медийно отразяване.

Тази нетрадиционна форма “за стимулиране на туристопотока” вероятно ще бъде отчетена като финансов резултат с обратен знак в края на летния сезон, ако не се замени с по-смислена и професионална процедура за гарантиране сигурността на почиващите български и чуждестранни граждани.

Не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална атака

Всичко това се случва в условия на повишена терористична застрашеност навсякъде по света. По никакъв начин не е видима адекватността на МВР за предотвратяване на евентуална добре организирана атака, щом “битовите инциденти” са с такъв печален край.

Новосъздаденият единен център за южното Черноморие е закъсняла мярка. Предвид всичко предприемано до момента мисля, че функционалността му е обречена заради управленската немощ на висшето ръководство на МВР и по-скоро е несъвместима като механизъм за прилагане за туристически зони. Той е някаква странна симбиоза, легендаризирана като охрана на сигурността, същевременно тотална полицейщина при контрола върху почиващите и на стопанската дейност в комплекса.

МВР се провали и в осигуряване на националната сигурност и опазването на държавната граница

Друг провал в дейността на МВР за осигуряване на националната сигурност е опазването на държавната граница от нахлуване на бежанци на територията ни:

- Забавените срокове и непрекъснатото и необосновано оскъпяване на изграждането на оградата на границата ни с Турция демонстрира безотговорност и липса на адекватна преценка за значимостта на това защитно съоръжение.

 - Заловените нарушители във вътрешността на страната доказва съществуването на канали за преминаване.

- Като нов коридор се очерта и българо-гръцката граница.

Концепцията на ГЕРБ за управлението на системата, структурирането на направленията, политиката към развитието на кадрите и техните социални права е намерила отражение в новия проектозакон за МВР. Те срещат категорично неприемане както от синдикатите, така и от всички сектори в министерството. През изминалата година недоволството от реформите на министъра намери израз в мащабни протестни действия. Обещаната корекция и запазването на социалните придобивки така и не се състояха, и законът е в първоначалния си вид. Едва ли това ще се приеме безропотно и ако това доведе до поредно напускане на служители, ще се създаде невъзможност МВР да функционира заради недокомплект.

Накрая нека си припомним началото на Кабинета „Борисов 2”, който стартира с три поръчкови убийства. Тогава премиерът Борисов  заяви, че благодарение на бързите и компетентни действия, предприети под личното му ръководство, извършителите щели да бъдат заловени до седмица. Не каза до коя седмица...

Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР е оставка до седмица на настоящото ръководство начело с Бъчварова.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ настоява тази крачка да бъде направена!



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 freaky

    0 0 Отговор
    Трябва ни помощ и бъчвата го знае добре. Голяма част от кадрите са ангажирани с бежанската криза. Да дислоцират европейска техника и ресурси за да ни помагат с бежанската криза по южната ни граница. Кораби, катери и лека военна сила по черноморската граница, защото Ердо си пада леко непредсказуем нервак и наистина ще отвори границата в един момент. Не бива заради чужд слугинаж и мили очи пред Русия да пренебрегнем националния интерес и държавата да се напълни с джагали.
  • 2 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Спасението /може би/ е в "президентската република" ! Сега всички само си прехвърлят "топката" и чакат заплати / и ако падне от тук- от там някой рушвет/ И нямат перде , нямат срама - ни едните , ни другите. Само чакат да дойдат в опозиция и почват да се ругаят. КАКВО СТОРИ ДРУГАРЯ ПЕТКОВ ОТ ПЛЕВЕН , га бе МВР министър,по отношение на битовата престъпност, която в неговия край винаги е била и е на завидно високо равнище ???И срам и позор за "незевисимите" !! Намери се такъв "съдия" който да осъди МВР, че е наложило наказание за спящ по време на работа полицай. Това е държава!! И кой каква мотивация има за работа, каква идея го движи? Или - да дойдем ние на власт ! И като дойдете - въобще няма да се изложите, само ще се о..........! Не че приказките им са лоши - от приказки го докарват всичките, дори г-жа Пръмова !!
  • 3 onq s konq

    1 1 Отговор
    Не се научиха да се изразяват правилно тия комуняги и тва си е.НЕ оставка на Бъчварова и ръководството на МВР им трябва,а ЦЯЛАТА ВЛАСТ!
  • 4 Лео

    0 2 Отговор
    Какви са резултатите на МВР за битовата и организираната прсъпност през 2013-2014, като цялото МВР беше ангажирано да пази коалицията БСП-ДПС-АТАКА от народната любов?
  • 5 Лео

    0 0 Отговор
    Има ли отражение този мрачен период 2(013-2014) в българската демокрация за това организираните престъпни групи да се чувстват силни в днешни дни? Колко от регистрираните 424 ОПГ-та са още под контрола и протекциите на тоталитарните комунистически служби и производните им?
  • 6 възмутен

    0 0 Отговор
    През тези 25 год.преход вМВР продъжават да управляватбивши комсомолски и ЗКПЧ отцелели при всички правителства.Реформата все още не е стартирала но те се преназначават и си получават пенсия и заплата.
  • 7 бургазлия

    0 0 Отговор
    Не съм фен на БСПнито на К.Янков но съмсъгласен с неговата декларация.Това което се случи в СЛ.Бряге в резултат от управлението на Г.Костов .За краткото време като шеф на ОДП Бургас извърши нечувани по размер масови кадрови рокади.Замени всички ПУ с хора никога не управлявали полицейски служби.И сега като гл.сек. продължава същата кадрова политика.Само преди дни в стола на шефа на Охранителна полиция седна отново човек който няма нищо с полицейсщината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове