24 Юни, 2016 12:41 10 507 7

Язовир за зелен хайвер или как може да се спестят 17 хил. лв.

  • язовир-
  • зелен хайвер-
  • спестят-
  • 17 хил. лв.

Кмет алармира, че го глобяват за язовир, който не съществува, контролният орган твърди обратното

Язовир за зелен хайвер или как може да се спестят 17 хил. лв. - 1

Изразът „да пратиш някого за зелен хайвер“ крие своите дълбоки корени  в българския фолклор – млада жена търсела начин мъжът ѝ да излезе за дълго от дома, за да може да се вижда с любовника си. Затова му измислила и невъзможната задача и решила да го прати за зелен хайвер.

Случаят с язовира в една малка северозападна община е близък по значение, с малката разлика, че тук не става дума за жена, а за язовир.

Оказва се, че община Брегово не е изпълнила предписание за един от общинските си язовири и не е предприела никакви действия, за да го обезопаси. Поради тази причина от Държавната агенция по метрология и технически надзор, която от началото на тази година пое контрола на язовирите в страната, възнамерява да глоби общината, защото местните власти не са изпълнили указанията им. Дотук всичко изглежда нормално, но според кмета на общината Милчо Лалов язовирът „Ракитница“ съществува само по документи. Така от общината недоволстват, че ще бъдат глобени за нещо, което не съществува или казано по друг начин – според тях са пратени за зелен хайвер.

Язовир, който не съществува

„Посетих това място и останах учуден, защото там няма язовир“, заяви за Факти.бг кметът на Брегово Милчо Лалов. По документи язоворът се намира на 3 километра от общината, в близост до селото Ракитница, на което е кръстен. Кметът разказва, че цялото място е обрасло в растителност и не се използва за язовир. „Аз съм над 60 години, аз откакто се помня там язовир не е имало. Там няма нищо. Това не е водоем, нито капка вода няма там“, заяви още Лалов.

Така, според кмета язовир няма, но глоба от Агенцията за метрологичен и технически надзор ще има, защото по документи на мястото, където „няма нито една капка вода“ има язовир. И общината трябва да плати на държавата за това, че не е изпълнила предписанията на контролния орган.

Задънена улица

Така община Брегово е поставена в неудобна позиция. От общинската администрация са категорични, че няма да платят глобата. Но и няма как да премахнат несъществуващия обект от картите на институциите.

„Не знам колко ще струва, за да го оправим, ама ние няма как да го оправим, няма как да изпълним предписанието. Просто защото там няма язовир. Няма как да оправиш нещо, като то не съществува. Просто не виждам смисъл да се правят такива разходи за общината. Обаче съм изчислил, че са необходими между 15 и 17 хиляди лева това нещо да се бракува. А ние от общината категорично нямаме толкова пари, не можем да заделим такава сума“, заяви Милчо Лалов. Така нито има кой да плати глобата, нито има кой да даде средства, за да се бракува язовирът и недоразумението да бъде изчистено.

Язовир има, нищо че в него няма вода

Милчо Лалов заяви, че когато преди години общинската поземлена комисия прехвърляла земи, преписала въпросния терен на общината в Брегово и така се стигнало до абсурдния случай.

Въпросният „язовир“ е старо съоръжение, което наистина е функционирало, но сега пустее и е празно, показва проверка на Факти.бг. Той има дължина на стената 85 метра, което според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор го нарежда сред едни от големите язовири по обем в страната и независимо, че той не се използва и в него няма вода представлява потенциална опасност за населението в региона. Причините – има сериозен потенциал за водосбор, заради обема, който може да се запълни при обилен валеж, а язовирът да прелее и да наводни близките населени места. Според Агенцията съоръжението е старо и има изпускател за водата, който е в неизправност, и немалка част от съоръженията, които са към основния изпускател, са вероятно свалени, демонтирани или откраднати.

„Следващото съоръжение към тази язовирна стена, което би следвало да го има и да е в добро състояние, без значение липсата на вода в язовира в момента, е преливникът. Такъв е имало, но той очевидно е разрушен. Стената е обрасла, коритото е обрасло, всичкото това създава сериозни рискове пред безопасността, както на самото съоръжение, така и на всички живущи след язовирната стена надолу. При един проливен дъжд, на каквито сме свидетели в последно време, вероятността от бързо напълване на този язовир, неговото преливане и включително разрушаване на стената, което да отприщи една маса с огромна енергия и да помете всичко пред себе си, е реална. И не бива да отричаме очевидното. Това, че в момента няма вода и че общината предпочита да твърди, че е несъществуващ язовир, не кореспондира с реалностите и с фактите“, заяви за Факти.бг главният секретар на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Валентин Чиликов.

Кой кого праща за зелен хайвер?

От Агенцията разкриха, че в началото на 2016-а година кметът на общината Милчо Лалов е издал документ, че притежават язовир, а месец по-късно служители на агенцията са констатирали нередностите, след което са издали предписание.

„Аз не знам какво твърди кметът, но когато и фактите говорят, мисля, че и местните власти и държавните институции като цяло трябва да замълчат. Фактите говорят за следното – на 25-и януари 2016-а година кметът на община Брегово издава акт за общинска собственост, в който пише „язовир“. На 24-ти февруари същата тази 2016-а година, тоест един месец след издаването на акта за общинска собственост, че там има язовир и той е общинска собственост, нашите служители са направили планова проверка. Това е само месец, след като новосформираната ни главна дирекция започна работа и се установи, че там има язовир. Да, този язовир видимо е запуснат от години наред и видимо в него няма вода, но той има абсолютно всички реквизити да бъде съоръжение, което е потенциално опасно“, заяви още Валентин Чиликов за Факти.бг.

Предписанието на Агенцията е да се свика спешно експертно-технически съвет, който да прецени колко е опасно съоръжението. Основните теми е трябвало да бъдат, дали да продължава да съществува като съоръжение язовирът или трябва да бъде изведен от експлоатация – временно или трайно. Редът за извеждане от експлоатация е разписан в закона за водите и той започва именно с такъв ескпертно - технически съвет. Общината не е свикала подобен съвет, на базата на който да се вземе решение, дали да изведе този язовир от експлоатация.

Според главния секретар един язовир, за да бъде определен като несъществуващ, това означава, че той трябва да бъде деактуван като такъв, да бъде изведен от експлоатация и да няма нито язовирна стена, нито съоръжения към язовирната стена.

„Това е язовир и към днешна дата, дали един язовир има или няма вода, това не го прави по-малко опасен и не го изключва от категорията язовири. Има стена, 85 метра е дълга, има основен изпускател, има преливник, който е разрушен и не е поддържан. Но има водосбор. И има възможност за задържане на вода. При особено, подчертавам едни проливни валежи, на каквито сме свидетели, или на някакво друго внезапно събитие, там ще стане сериозен проблем. И ние трябва да стигнем в ситуацията, в която да задаваме отново въпроси –  аз категорично не споделям подобен подход“, коментира още Чиликов.

Общината ще обжалва решението пред съда

Санкция за подобен тип нарушения, предвидени в закона, са между 1 000 и 10 000 лева. Ако няма предишни санкции, както е в случая с община Брегово, глобата е минималната, предвидена в закона. Но от общината няма да я платят и ще обжалват наложените актове на Агенцията пред съда.

„От Агенцията нека ни съставят акт. Ние ще го обжалваме пред съда. Просто няма да го направим, няма да им изпълним предписанието“, категоричен е кметът Милчо Лалов. Така казусът с язовира ще се проточи във времето, докато отново не се повдигне темата защо общинските язовири преливат и как така досега никой не им е обърнал внимание.

Не язовир, а рибарник

Проучване на Факти.бг показва, че друг подобен случай като този няма, но на много места в страната има по документи язовири, а всъщност те са оризови полета или рибарници. До момента в Агенцията има 64 такива регистрирани случая, като те са в област Хасково. Експертите са категорични, че те не представляват опасност за населението, но ще се извадят от картите на институциите, за да има по-точна информация за броя на изкуствените водни обекти в страната.

Колко са опасните язовири в страната?

След наводнението в Мизия през лятото на 2014-а Министерски съвет взе решение да се създаде „Главна дирекция за контрол на язовирните стени и съоръжения“, която да е към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Дирекцията започна работа в началото на 2016-а година и провери близо 50% от всичките язовири в страната. Така над 2 хиляди изкуствени водни обекта бяха проверени и бяха издадени над 10 хиляди предписания, които са с различен период на действие. От проверените язовири 150 бяха характеризирани като рискови и спешно бяха издадени предписания за общините да вземат мерки за тяхното обезопасяване. Към момента с хиляда лева ще бъде глобена община Хайредин за неспазване на предписанието на язовир „Рогозен“, който е общинска собственост. Преди повече от месец язовирът преля и в района беше обявено бедствено положение. След проверка стана ясно, че в продължение на години не са изпълнявани предписанията за обезопасяване на язовира.

С хиляда лева ще бъде глобена и община Борован – също заради неспазване на предписанията на язовирите „Езерска падина“ и язовир „Девене“. Проверка на Факти.бг показва, че още преди няколко години тези язовири са били констатирани като потенциално опасни. Причините – запушен основен изпускател и ерозирали участъци по стената на язовир „Езерска падина“ и разрушен бързоток в язовир „Девене“.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Такава голяма статия, за това как в БЪЛГАРИЯ няма оправия. Новосъздадения контролен орган започва да се занимава с кокошкарски проблем, защото е най лесно. Язовирите с милиони литри вода не се контролират , този щял да се напълни и чак да прелее. Защо изобщо се споменават такива изцепки, на контролните органи?

    Коментиран от #3

  • 2 1234

    0 1 Отговор
    НИЩО ,ЧЕ КОНЯ Е УМРЯЛ,ВПРЯГАЙ И КАРАЙ.СЛЕД КАТО НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ,ЗАЩО НЕ МУ БУТНЕТЕ 20 МЕТРА ОТ СТЕНАТА И НЯМА ДА СЕ СЪБИРА ПО ВЕЧЕ НИКАКВА ВОДА И ДА ЗАЛЕЕ ТАЯ ПАРОДИЯ НА КОНТРОЛНИ ОРГАНИ КОИТО ДАЖЕ НЕ СА СИ НАПРАВИЛИ ТРУДА ДА ОТИДАТ И ДА ВИДЯТ ИМА ЛИ НЯМА ЛИ ЯЗОВИР..ДА И.. ТЯХНАТА МА.. КАНЦЕЛАРИСТИ ТЪПИ.
  • 3 дсаг

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    То eдин такъв мъничък язовир отнесе с. Бисер професоре. Заради такива като теб стават големите нещастия.
  • 4 бобиком

    2 0 Отговор
    ей кмета не се прави на улав да връщаш язовира щом тия със чантите ти казват че го има значи е така нищо че там вода не е текла от години.А това че 50 на 100 от язовирите не им се знае собственика поне по документи това никой не го брига.А иначе всеки вика не е мой ама я пробвайте да ловите риба а веднага се изтърчат несобствениците и се почва дай дай ...язовира не бил техен ама рибата да така ,че плащай.Абе с 2 думи Абсурдистан това е
  • 5 Уиндъм

    2 0 Отговор
    Толкова дълга статия тук не съм виждал, да бяха я направили в няколко тома по 500 страници...

    Коментиран от #6

  • 6 Цезар

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Уиндъм":

    Абе, Уиндъм, дължината на статията да ти е проблемът! Ти да четеш можеш ли? Не разбираш ли, че става въпрос за безспопанственост и че е опасно? Може и 500 страници да има и пак няма да го разбереш.
  • 7 бай Димитър

    0 0 Отговор
    Малеййй , за едно нищо и никакво селско микро язовирче толкоз много гюрултия! Ам' че ний по нашенско у Заарата /Стара Загора/ още от 1962 год . си имаме язовир ''Чаталка'' дето снабдява Заарата с питейна вода, ама само на книга, а че си мълчим.Софиянци пък имат плавателен канал до морето, ама и те си траят, пък гле'й какав неразбран селски кмет дето хукнал из пущинаците да доказва, че нямал язовир.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове