Last news in Fakti

8 Август, 2016 13:04 1 274 4

Пожари поглъщат гората, еколозите се занимават със ски писти

  • пожари-
  • поглъщат-
  • гората-
  • еколози-
  • ски писти
Пожари поглъщат гората, еколозите се занимават със ски писти - 1

Докато близо 100 000 декара българска гора е обхваната от пламъците на летните пожари, еколозите от коалиция „За да остане природа в България” се занимават със… ски пистите в Банско. Очевидно щом няма държавни и европейски пари за усвояване покрай някоя екокатастрофа, тя не съществува за родните еколози, коментират в в. "Труд".

Официалните данни са категорични, че горските пожари и незаконната сеч са най-големите опасности пред българската гора. Според доклад на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) годишно в България изгарят около 40 000 декара гори. Най-тежка е била 2007 г., когато сме загубили 430 000 декара от огнените стихии.

Отново по информация на ИАГ можем да твърдим категорично, че горските пожари са предимно следствие на човешка дейност и съответно могат да бъдат предотвратени или поне драстично намалени. Агенцията е изчислила, че основните причини за възникването на горските пожари през изминалата година са човешка небрежност (68%), неизвестна (19%), умишлена (10%) и само 3% са възникнали по естествени причини. Само 17% от всички пожари възникват в частна собственост.

Незаконната сеч в горите също е огромен проблем, макар да е много трудно да се установи точното количество на бракониерството. Според ИАГ става дума за около 100 000 кубика годишно, докато членовете на коалиция „За да остане природа в България” от WWF твърдят, че незаконната сеч е около 2 млн. кубика. Ако допуснем, че истината е по средата и годишно в България без надлежни разрешения се изсича 1 милион кубика дървесина, то това би се равнявало на около 15% от целия дърводобив – несъмнено критичен проблем.

И тук идва въпросът защо самораслите еколози (повечето лесовъди, географи и дори философи по образование) по цяла година се занимават с трите бора около ски пистите на Банско, а не с гигантските проблеми на българската гора – летните пожари и незаконната сеч?

Отговорът не е труден – Зелените се интересуват от зеленото в парите, а не от зеленото в горите.
Обществените средства за борба с горските пожари се усвояват основно от Министерството на вътрешните работи и агенциите в министерството на земеделието. Неправителствени организации няма как да се вредят там и съответно темата е безинтересна за родните еколози.

Подобна е и ситуацията с незаконната сеч на горите. Там обществените средства за усвояване са още по-малко и са основно насочени към подобрение на системите в горския сектор. НПО-та отново няма как да се вмъкнат и Зелените са загърбили темата като излишна.

Ситуацията е далеч по-различна с националните и природните паркове. Там на всеки няколко години се изработва план за управление на парка, за който се отпускат милиони левове и бенефициенти могат да бъдат както търговски дружества, така и неправителствени организации. Борбата за тези обществени поръчки е жестока и често достига до най-високо ниво.

Както „Труд” разкри, лесовъдът Тома Белев (осъден за неправомерно управление на Асоциацията на парковете в България) е изпуснал поръчката за плана за управление на Национален парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и в момента оказва политически натиск за превъзлагане. Ако към нея се добавят и поръчките за плановете за Витоша и Рила, сумата набъбва до 7 милиона лева. Лобистката му кампания наскоро достигна до сесията на ЮНЕСКО в Истанбул, където представители на коалиция „За да остане природа в България” са се опитали да подведат чуждестранни лица, че те са официалната българска делегация и желаят да включат парк „Пирин” в списъка със застрашени от изключване обекти – безпрецедентен акт на предателство на националния интерес. Замисълът е бил измамата да послужи като натиск за изнудване на българското правителство да обяви нова поръчка за плана за парк „Пирин” на стойност 1,7 милиона лева и да я възложи на член на зелената коалиция „За да остане природа в България”. За щастие фалшификацията не е успяла.

Следващият епизод в лобистката кампания на Зелените е отново сплашване на премиера Борисов с улични протести срещу изработването на плановете за управление. Това обяснява и факта, че докато българската гора е поглъщана от пламъците на летните пожари, същата група еколози свиква протести и пуска прес релийзи относно парк „Пирин” и ски пистите в Банско.

Ако все още се чудите защо българските еколози се занимават със ски писти в най-голямата жега през август и насред държава, обхваната от горски пожари, то повече не се чудете. Просто си спомнете крилатата фраза от незабравимия филм с Робърт Редфорд „Цялото президентско войнство” – „Проследете парите”. А парите са едни 7 милиона лева, които Тома Белев още не може да прежали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ттк

    0 0 Отговор
    ох, поредната платена статия от едни "еколози" срещу други :)))
    За непросветената журналя - да, пожарът изгаря, НО НЕ УНИЩОЖАВА гората. Пожарите в природата са естествен цикъл, който води до прочистване и възобновяване на флората. Ако беше другояче, отдавна да не са останали гори по земята, а пък на фона на 450млн. години, откакто има трева на земята статистиката, това хич не е малко :)))
    виж, малко са примерите за целенасочено и умишлено развити горски територии и райони извън резервати, камо ли пък да сме върнали някоя застроена гора обратно на природата.
    А пък условия за ски има предостатъчно, но не се инвестира умишлено в тях :) защо витоша беше тотално занемарена? нима някой е забранил да се подменят (не разширят) старите лифтове или да се прочистят пистите от камъни и корени за да караш и върху 20-30см сняг?
    ски-туризма в България е средство за печалбарство, дори толкова нагло, че клиента който е решил да се пробва, излиза виновен за опашките по лифтовете, за кофти състояние на пистите, за неасфалтираните улици между хотелите, липсата на канализация на места, скъпите хотели и карти, липсата на достатъчно парко-места, а понякога може би и липсата на сняг :)))
    еми мерси, Австрия и Италия си заслужават един-два дена път за цяла седмица ски кеф :)

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Мартин

    0 0 Отговор
    Алооо, Факти, бъдете прецизни, когато пускате подобна информация! Господин Тома Белев в момента е на почивка в Гърция, заедно със своето семейство! Вие какво искате - да се юрне да пази гората ли? Я малко по-сериозно, в това няма келепир и "зелени" парици! Друго си е да пискаш срещу Цеко - нали все пак Прокопиев плаща и той поръчва музиката!
  • 3 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ттк":

    "...защо витоша беше тотално занемарена? нима някой е забранил да се подменят (не разширят) старите лифтове..." - ТТК, не си прав. Конкретно за Витоша има заявен инвеститорски интерес, но ще бъде проблем за Боровец и Пампорово, ако на Витоша се реализира силен проект с нормална ски писта! Да не говорим, че старите лифтове не могат да се подменят с нови, тъй като новите имат коренно различни размери. Ти можеш ли да подмениш Трабанче от 80-те години с Опел от 2015 например? Няма да се получи и размерите на Опела ще бъдат доста по-големи от твоето старо Трабанче.
  • 4 Катрин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ттк":

    ттк ти да не се казваш Тома Белев? Разсъждаваш също толкова ограничено като него. „пожарът изгаря, НО НЕ УНИЩОЖАВА гората. Пожарите в природата са естествен цикъл, който води до прочистване и възобновяване на флората. ” Така казваше Белев и като остави корояда да унищожи стотици декари гора на Витоша. Сега разправя, че я били отсекли и било занемарено. А за лифтовете на Витоша съвсем не си прав и си се вързал на глупостите на зелените тикви. Лифтовете там са стари и части за тях не се произвеждат, а се правят в по-голямата си част по поръчка. Това означава, че са доста скъпи. Реално погледнато, за да ремонтираш един лифт ти излиза също толкова, колкото да поставиш чисто нов. Ти на какъв лифт ще се чувстваш по-сигурен, на нов или на ремонтиран 50-годишен лифт? Да не говорим и че поради по-високата амортизация возенето със стария ремонтиран лифт ще ти излиза много по-скъпо. Така че заради бълнуванията на хора като Белев и 20 дървета, никой не може да направи каквото и да било на Витоша.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове