Last news in Fakti

12 Август, 2016 00:45 1 824 0

Борят проблемите с водоснабдяването във Велинград

  • борят-
  • проблемите-
  • водоснабдяването-
  • велинград

Велинград 20 години с проблеми във водоснабдяването, най-сетне града има стратегия

Липсата на водоподаване и честите аварии на остарялата ВиК мрежа бяха причината, преди малко повече от месец кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев и управителят на ВКТВ Велинград г-н Йордан Нанов да изготвят стратегия, базирана в основата си на собствено финансиране за разрешаването на проблемите трупани повече от 20 години, за подобряване на водоснабдяването в града.

Въпреки  сложната ситуация и липсата на финансови ресурси Община Велинград и ръководството на ВКТВ Велинград, полагат максимални усилия за справяне с проблемите и нормализиране на водоподаването. Изработването и реализацията на водната стратегия ще даде спокойствие, както на гражданите на общината, така и предвидимост за бъдещи инвестиции в града. Разработената стратегия за справянето с тежкия воден проблем беше изградена от 11 точки. До момента са извършени следните дейности:

За ремонта на водохващане „Водев чарк”, се чака одобрение на искането за финансиране на проекта, към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. „Водев чарк” и изключително важен, тъй като водата която идва не се замътява при проливни дъждове и в пречиствателна станция влиза чиста вода, която не се налага да минава през пречиствателна станция, което води до спиране на водоподаване на квартал Каменица.

За водопровод „Чукура” е направено проучване и изготвено КСС като начин на връзване на съществуващия водопровод към новоизградения. Превключването ще стане след месец септември, за да не се нарушава водоподаването през активния туристически сезон.

Почистени са „майките” на водохващането на „Самоводица”, с което се е увеличил дебита на водата към водоема в местността „Нежовица”. На същия водоем се монтираха поплавъци, което доведе до намаляването на консумация на вода през нощта, а излишната вода от водоема влиза в общата разпределителна водопроводна мрежа. В момента се подготвя проект за изграждане на нов 1500 куб.м. водоем до съществуващия с което дебита и възможностите значително ще се увеличат.

От началото на месец август, се започна работа по зонирането на водопроводна мрежа в кв. Каменица, с което рязко ще намалеят авариите и ще се подобри качеството и количеството в един от най-проблемните участъци на водоподаването във Велинград. Монтирани са регулатори за налягане.

До момента са направени основни ремонти на двата водоема, като са монтирани поплавъци, с което се спряло изтичането на питейна вода от преливниците.

Подменена е водопроводната мрежа на ул. „Йорданка Чанкова” с цел намаляване на авариите при високо налягане във водопроводната мрежа. Подменени са 200 метра от подводната мрежа, остават още 400 метра.

Почистени и отремонтирани са филтрите на местност „Вотарно” на водохващането за с. Драгиново, с което се увеличи дебита във високата част на селото около 12-15 литра в секунда. След тази интервенция се освободи допълнителен воден ресурс за ниската част на водопроводната мрежа, и помпата за подкачване на водата не е включвана от няколко месеца.

Предстои монтиране на регулатори и поплавъци във водоема в кв. Чепино, за насочване на излишната вода, към нуждаещите се зони.

"Извършените до момента дейности по реализацията на „водната стратегия“, както и бъдещите обезпечавания на финансирането за цялостната и реализация дават необходимите резултати“, според кмета  на града д-р Костадин Коев, “Това което говорихме и поехме като ангажимент по време на изборите с групата съветници на ГЕРБ, започва постепенно да се вижда и усеща във всеки един дом във Велинград, а също така и от туристите които летуват  при нас. Възможностите който ни предоставя и правителството, чрез европейски програми и централно финансиране през бюджета, допълнително ще подпомогнат реализацията на управленската ни програма, не само в частта и за водоподаването“ , допълни кмета Коев.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове