Last news in Fakti

2 Септември, 2016 13:38 2 224 11

Четат Тодор Живков в парламента

  • закон-
  • досиетата-
  • методи андреев-
  • тодор живков

Няма да се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към бившата Държавна сигурност

Четат Тодор Живков в парламента - 1
Снимка: БТА

Очаквано промените в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, популярен като Закона за досиетата скараха депутатите отляво и отдясно.

Стигна се до четене на разсекретени документи и досиета. Бившият шеф на Комисията по досиетата, а сега депутат от ГЕРБ Методи Андреев изчете в пленарната зала договорките на Тодор Живков със СССР, според които ДС е станала филиал на КГБ.

За да защити тезата, че служителите на бившата ДС не са работили за държавата и Комисията трябва да продължи да ги изобличава, Методи Андреев изчете няколко разсекретени документи.

Андреев прочете архив от пленум на БКП през ноември 1963 година, на който е взето решение Народна република България да се слее със Съветския съюз. От него става ясно, че февруари 1964 година Живков води делегация в СССР, за да поиска сливането да започне. Тогавашният първи в Съветския съюз Никита Хрушчов ги посрещнал, изслушал, обяснил, че е приятно изненадан, но засега не ги съветвал да го правят по пазарни причини. Съветският лидер обаче поискал да започне сливане между службите на двете държави - ДС и КГБ.

Години по-късно Живков уверява следващ съветски водач - Андропов, че ДС вече е филиал на КГБ, прочете Андреев и заключи: "Толкова за независимостта на българските спецслужби. Те са били колониални и не са били независими".

След това Методи Андреев изчете разсекретеното досие на военен разузнавач в европейска държава с псевдоним Радулов. В документа се казва, че Радулов не проявява сериозно отношение към социалистическата собственост и средства, често поставя личните над служебните интереси и проявява консуматорски настроения. От досието става ясно, че шефовете му предлагат да се прекрати работата с него.

"Оперативен работник Радулов - става дума за мен". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Таско Ерменков, който поиска думата за лично обяснение.

Той обясни, че направеното от Андреев е доказателството, че Комисията по досиетата трябва да бъде закрита.  

"Вадят се отделни странички. В тях няма обяснение защо същият този оперативен работник е работил до 1992 година без наказание. Вероятно това също е донос", каза Ерменков.

"В такива случаи нека да има в залата специалист от Военна болница, за да не се стига до фатални случаи", поиска Ерменков от шефката на парламента Цецка Цачева, иронизирайки емоционалното състояние на Методи Андреев.

В крайна сметка мнозинството в парламента отхвърли предложенията на БСП и на независимия депутат Велизар Енчев Комисията по досиетата да бъде закрита.

Няма да се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене на промени в закона.

Предложението бе направено от народните представители Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от РБ. „За“ тяхното предложение гласуваха 100 народни представители „против“ – 35 „въздържали се“ - трима.

По време на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ и Вътрешна комисия Цветан Цветанов обясни, че Военна информация още не е предала всичките си информационни единици и попита министъра на отбраната, който е от РБ, защо това е така. Цветан Цветанов обяви, че благодарение на създаването и учредяването на ПП ГЕРБ и влизането ѝ във властта, 2009 година в изпълнителната власт и в законодателната власт, 2010 година са предадени всички информационни единици от Министерството на вътрешните работи в комисията по досиетата.

Според колегата му Методи Андреев, който е и вносител на приетия законопроект, от БСП не искат отмяна на Закона за досиетата, а изваждането на жилото му. Народният представител от ПГ на АБВ Светослав Белемезов обяви, че Законът за досиетата е абсолютно вреден и трябва да бъде отменен. Белемезов обяви, че АБВ ще подкрепи законопроекта, внесен от Велизар Енчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    0 0 Отговор
    това трябваше да стане преди около 26-27 години, не сега :(
    но по-добре късно отколкото никога...
  • 2 До кога

    0 0 Отговор
    До кога разни измекяри ще ръсят зловония в тази държава? Как така българските разузнавачи не били работили за България? Не знам дали ДС е била клон на КГБ, но ТОГАВА ИМАХМЕ РАЗУЗНАВАНЕ и интересите ни бяха защитени. В момента не само, че нямаме НИКАКВО РАЗУЗНАВАНЕ, благодарение и на малоум.ия Андреев, ами и нашите служби очевидно изпълняват преки разпореждания на една отвъдокеанска страна. Срам, срам и позор за българското общество, че търпи подобни недоразумения да ликвидират българските служби. Без тях ние сме нищо друго освен слепи изпълнители на чужда воля. Само на пълни идиоти оже да не им светва, че сегашния хал на Бг по отношение на престъпност, циганизация и липса на адекватна външна политика, всъщност са следствие на "мъдрите дела" и на комисията по досиетата. Прост народ - слаба държава. А че е прост народа - казано е - всеки народ има управници, каквито заслужава!!! Честито българи - юнаци! Ама юнаци само когато сте на маса...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Джон Ленин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "До кога":

    До кога ..... ТОВАРИЩ , ТАКИВА КАТО ТЕБ , ГОЦЕ , ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ И ХИЛЯДИ ОЩЕ ДЕТО КЛЕПАХА БЛИЗКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ , САМО И САМО ТЕ ДА СА ПО - ДОБРЕ ,ТАКАВА ИЗМЕТ ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА ЗА СТОТИЦИ ГОДИНИ ... ТИ ДА ПРОДАДЕШ ДЪРЖАВАТА СИ И БЛИЗКИТЕ СИ ХОРА НА ЧУЖДИ , РУСКИ ОКУПАТОРИ Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ... ПАНИМАЕШ , ТОВАРИЩ ???
  • 4 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "До кога":

    До кога разни като теб ще ни дърпат назад?!
    Това трябваше да се случи още 89-та година и нещата щяха да изглеждат много по-добре!
    Това да служиш на БКП,Тодор Живков и Москва си е чиста проба национално предателство и рано или късно истината трябва да излезе наяве.
  • 5 Димчев бе майна

    0 1 Отговор
    Никога не е късно руските предатели да бъдат изобличени и осветлени. Точно те са генератор на нестабилност и стремежи да отклонят България от европейския път. Нека децата и внуците им знаят истината, не захаросаната версия за добрия комунизъм.
  • 6 Боко Мазника от БРЕГ

    1 0 Отговор
    Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев е политическа проститутка, каквито са и всички депутати от ГЕРБ.
  • 7 Боко Мазника от БРЕГ

    1 0 Отговор
    75% от ръководителите на "дясната" ГЕРБ са бивши комунисти - начело с лидера си, в наследницата на БКП - БСП са само 50%!!!!!
    Историята се повтаря като фарс
    Флагманът на ЕНП в България, дясната ГЕРБ, е пълна с бивши комунисти - 3/4 от националното ръководство - Изпълнителна комисия, начело с Бойко Борисов, са били членове на БКП с лидер Тодор Живков. В лявата БСП бившите комунисти са по-малко в процентно отношение - само 50%.
    Или по-простата математика показва, че
    Начело на ГЕРБ са 11 души, а от тях 7 са комунисти и членове на Комунистическата партия. Във върховното ръководство - Изпълнителното бюро на наследницата на БКП БСП са 17 човека, а само 9 са имали партиен билет при Бай Тошо.
    Това ли е дясното в България? Или и двете партии БСП и ГЕРБ са двете страни на една и съща монета с лика на Тато?
    Ето и кои понастоящем членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са били в редиците на партията, гордо ръководена от Тодор Живков:
    Бойко Борисов – син на комунист, полковник от МВР - Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията.
    Цветан Цветанов – по линия на баща си, шофьор на началника на ДС Григор Шопов. Работил като сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУ
    Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител
    Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжен съвет в Плевен
    Красимир Велчев – член на БКП като пилот в авиацията
    Менда Стоянова – член на БКП, партиен секретар на звеното „Приходи от народното стопанство“ в Окръжния Народен Съвет в Пловдив
    Пламен Нунев – редови член на БКП
    Припомняме и извън управленските органи на ГЕРБ – „автентичната дясна“ партия, „единствена алтернатива на комунистите“ кой какъв е бил. Ето кратка справка:
    Росен Плевнелиев – първи секретар на общински съвет на ДКМС.
    Николай Младенов – бивш министър на външните работи, син на служител на ДС от засекретено ниво, програмен директор на фондация „Отворено общество“ – София (1996-1998).
    Сергей Игнатов – бивш министър на образованието, син на секретар на ОК на БКП - Видин, ректор на соросовия Нов български университет.
    Аню Ангелов – бивш военен министър, партиен секретар, делегат на 14-тия конгрес на БКП.
    Нона Караджова – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
    Лиляна Павлова – внучка на партизанин от бригада „Чавдар“, по-късно с пост в БКП.
    Вежди Рашидов – получил приз от Илия Павлов „Главен мултак“.
    Ивайло Московски – първа щатна работа в Мултигруп
    Диана Ковачева – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП
    Да видим какво е положението в другите партии от управляващата коалиция
    ДБГ
    Меглена Кунева – съпруга на Андрей Пръмов, син на българския партизанин и политик от Българската комунистическа партия Иван Пръмов, тогава председател на Централния кооперативен съюз и народен представител, бивш министър и секретар на ЦК на БКП
    ДСБ
    Радан Кънев - син на член на БКП, директор на пристанище „Варна“ по времето на социализма
    ВМРО
    Красимир Каракачанов – доказан сътрудник на ДС с агентурно име Иван. Дядо му е бил един от сатрапите от Народния съд.
    АБВ
    Георги Първанов – доказан сътрудник на ДС с агентурно име Гоце, член на БКП от 1981 г.
    НФСБ
    Валери Симеонов - Баща му Симеон Балевски, от известната комунистическа фамилия Балевски, е полковник от запаса и запален комунист-активист. Самият Валери е бил кандидат-член на БКП
    БДЦ
    Христо Ковачки (всички останали са просто негови марионетки) - курсант във Висшето военно-артилерийско училище. Завършил в един от секретните университети в Ленинград специалност, достъпна само за хора от висшия ешелон и от разузнаването.
    Оказва се, че накъдето и да се обърнем, ни дебнат сенки от миналото. Всички управляващи, цялата фалшива „алтернатива“, целият ни избор е между креатури на БКП. Маскирани зад фалшива дясна идеология, те подменят ценностната система и я превръщат в гротеска на оня социализъм, от който избягахме. А самата партия-наследница на БКП сложи начело дама, идваща от СДС – първото отроче на агонизиращата в края на 80-те комунистическа партия.

    Коментиран от #10

  • 8 jambazina

    1 0 Отговор
    АРЕ ПРЕСТАНЕТЕ С ТИЯ ДОСИЕТА, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА. АЙДЕ ДА ВИДИМ КВО ЩЕ РАБОТИМ, КВО ЩЕ ЯДЕМ, ДЕТСКА ГРАДИНА - БОЛНИЦА - УЧИЛИЩЕ ИМА ЛИ, КВО ЩЕ ПРАВИМ С БЕЖАНЦИТЕ, А????
  • 9 Юри

    0 1 Отговор
    Тиквата не разбра ли, че действията против руския енергиен монопол над България и действията по разобличаването на съветските разведки ще му струват скъпо и прескъпо. Вече му спретнаха един руски преврат маскиран като борба против монополите през 2012. Явно иска пак рубладжиите да възстанат.
  • 10 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Боко Мазника от БРЕГ":

  • 11 пенсионер

    0 0 Отговор
    Бе Коки каквото и се прави винаги е имало предател нагаждачи и подмазвачи.Мнали през 1992 год бяха закрили полит апарата ЗКПЧи тези от ДС.ВКР.дори искаха мисля че пак този М.Андвеев настояваше за Лустрация но интересно що не я извършиха.Оставиха я незавършена за да могат техни приближени и сега да продължават да са на ръководни длъжности.Замениха ВКР в армията и МВР със сигурност.Лично познавам офицер на когото заповедта бе подписана от ген. Атанасов за преназначаването му в сИГУРНОСТА .същия известно време обслужваше частта докато имаше наборни войници.В момента е РЗ ДАНС при една ОДП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове