3 Ноември, 2016 21:28 107 919 39

Ако не по мирен начин, то със секира

  • слави трифонов-
  • мирен начин-
  • секира
Ако не по мирен начин, то със секира - 1

Референдумът е началото на промяна на статуквото.  Последните  27 години се случваха  нелицеприятни неща, референдумът е едно начало. Промяната може да се случи постепенно. Бавно и постепенно ще влезем в магистралата на логиката. Успехът на референдума ще промени политическата нагласа и самочувствието на суверена. Ако не стане по кротък начин, ще стане по друг начин. Няма да се спрем. Като не щат по мирен път, на ти секира. И да се правят че го няма, ето на има го.  Това заяви Слави Трифонов на среща в Стара Загора. Той изрази увереност в успеха на референдума.

На нея присъстваха и членовете на Инициативния комитет Тошко Йорданов и Филип Станев. Междувременно разговорът с избирателя се излъчваше и онлайн във фейсбук страницата на референдума, като той бе гледан от 430 000 души.

Хората в залата, представяйки се,  имаха право да зададат въпросите, които ги вълнуват.

Въпрос: Какви са нагласите на екипа, смятате ли, че ще бъде валиден референдума? Какви промени трябва да се направят в закона за следващите референдуми,  прагът е висок?

Слави Трифонов: Чувствам се като на футболен мач. По законите на българския парламент и Конституцията ние задвижихме референдума. Три от въпросите ни, които са важни Конституционния съд ги отряза, защото съдебната система е в услуга на политическата класа. Според мен референдумът ще бъде успешен.  Това е началото на намаляване на дистанцията между политици и хората. Всъщност политиците са слуги на хората. Така е в цивилизованите страни. Рано или късно това ще се случи. Това е началото на една промяна на статуквото.

Тошко Йорданов: Закона за референдумите е скапан и калпав. Но от друга гледна точка, надявам се този референдум да е успешен и следващото Народно събрание да е с други хора.

Тук Трифонов разказа как в една Швейцария са нужни само 100 000 подписа, за да инициираш референдум и те трябва да бъдат събрани  за шест месеца в Швейцария. В България е доста по-сложно, необходими са 450 000 подписа, те трябва да бъдат събрани за три месеца.

Въпрос: Какво би трябвало да последва, ако референдума е успешен?

Слави Трифонов: Задължително в рамките на три месеца Народното събрание трябва да промени това, което желае суверена.  Волята на народа трябва да бъде узаконена. Какво ще се промени, ще знаем кои са депутатите ни, кои носят отговорности пред нас. Сега как са подредени листи с послушковци и слугинаж и виждате как изглежда парламента с най-ниско доверие.

Въпрос: Какво значи мажоритарен вот в  два тура, не е ли това 200 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП?

Тошко Йорданов: Именно мажоритарния вот ще е предпазната мярка, няма да са само те в парламента. Всеки депутат ще трябва да е влязъл с 50 плюс един.  Блестящ пример са  президентските избори във Франция, където на първи тур печелеше Льо Пен, а на втори тур - загуби.

Слави Трифонов:  Аз лично се срамувам от депутатите ни. Осигуряваме им скъпи автомобили, а те  дори не ходят на парламентарните заседания.

Той сподели, че е дал интервю за швейцарската национална телевизия и журналистът Петер Балцли го попитал дали има политическа амбиция.  "Истината е най-простото нещо, ние го направихме, защото не сме безразлични с това, което се случва към всички ни, аз съм морален човек. Искаме да живеем заедно по-добре. По света е измислено - в Швейцария, Англия, Канада има мажоритарен вот. Искаме да се осъзнаем. Това е морален казус, не е с цел политическа кариера", каза Трифонов.

Въпрос: Референдумът е първата крачка да си подредим страната, смятате ли, че един следващ въпрос би полезен и другите три въпроса – Закон за лустрацията, правото избирателят да участва на избори при минимум завършил  осми клас, обширно обсъжданата съдебна реформа ограничаване на властта на главния прокурор. ...

Филип Станев: И трите въпроса са адекватни и наистина биха могли да бъдат зададени и биха могли да бъдат полезни за българския политически живот.

Слави Трифонов: Политиците смятат, че хората са прости. Те много често дават за пример, че ако примерно смъртното наказание се подложи на референдум, 90% ще искат то  да се възстанови. Политиците заявяват, че  това е популистко. Или въпросът за бежанците... Защо трябва да се съобразяваме с икономически имигранти и ние сме длъжни да ги приемем ?! Политиците би трябвало да правят това, което реши народа. Пряката демокрация е важна. Да са измислили каква да е тази Конституция. За нея също  никой не ни е попитал. Кой реши да сме парламентарна република? Искаме ли прокурора да е със седемгодишен мандат, също никой не ни е питал. Как не се засягате? Използват ни само по избори. А след това отиват аристократите в парламента и ние  нямаме и право да ги критикуваме. От този референдум зависи дали българинът ще се осъзнае, че е силен. Българският народ не е прост.

Ние имаме два типа самоосъзнаване, индивидуалисти сме, но не осъзнати като общност.  Но идва друго време на космополитните хора, това у нас се случва като бавен процес.  Българинът е и фаталист. Бавно и постепенно ще влезем в магистралата на логиката, заяви Трифонов. Той допълни, че има достойни хора, които могат да управляват. Лично той познава личности, които сега са омерзени от политиката, но при мажоритарния вот  ще влязат достойни и морални хора.

Въпрос: Защо навремето участвахте в един друг проект и застанахте зад Меглена Кунева, не съжалявате ли?

Слави Трифонов: Ситуацията на предишните президентски избори беше доста по-различна. Тогава ми се струваше, че образа на Бойко Борисов трябва да има антипод. Сега се радвам, че не я избраха тогава, защото е неподходяща. Разковничето не е заради една личност, а заради много личности. Оказа се, че тя е на всяко гърне меродия.

Тошко Йорданов:  Може би щеше да е по-добър президент от този сега. Факт, че тя не е добър министър. Знаете, ли че 2014 г. парламента  махна мажоритарния вот. Този референдум е изключително важен за следващо Народно събрание. Такова животно като Велико Народно събрание няма. По пропорционален принцип сега са 240 представете си ги двойно.

Въпрос: Необходимо ли е да се намаляват субсидиите?

Слави Трифонов: Със субсидиите купуват  циганските гласове, ползват  парите за коли, слагат ги в  банка на влог, не ги харчат по предназначение. За какво са им тези пари?!

Тошко Йорданов: Пари от държавния бюджет, които харчим за глупости. Малоумно е всеки от нас да дава по 11 лв. на човек, това са около 50 милиона лева годишно. Най-бедната страна в ЕС дава най-много пари на партиите. Нека да си ги събират от членски внос и ограничени дарения.

Въпрос за електронното гласуване

Слави Трифонов:  Електронно можеш да се банкираш, а да не можеш да гласуваш?!

Въпрос: Защо именно сега е инициран референдума

Слави Трифонов: Все имаше някакви надежди.  Но сега, защото ми писна Това не е първи път. Когато бе президент Георги Първанов му връчихме  7 000 подписа, искахме да инициираме референдум. Тогава нямаше закон за референдумите.

Филип Станев допълни, че тогава са връчили подписи и в Народното събрание, но те са потънали. Практически нямаше как да стане, каза той.

Въпрос: Докъде сте готови да стигнете, за да изчистим боклука?

Слави Трифонов: Де да знам като в секса до края. Ще е тъпо без да свършиш. Достойното решение е правилно, не защото търся пари и власт.

Въпрос: Кога политик ще влезе в затвора?

Филип Станев: Когато има работеща съдебна система, работеща политическа система, когато променим правилата, по които се създава.

Въпрос: Необходимо ли е да гласуват българите в чужбина, които трайно са се установили там, както и неграмотни хора да решават съдбата ни?

Тошко Йорданов: Голяма част не са отишли там, защото им е било прекрасно тук. Те  инвестират  3 милиарда лева, имат всички права и задължения както нас. Имат доста правилна преценка за нещата тук. Огромна част казаха, че искат да се върнат. Що се отнася до неграмотните, трябва да се помисли за образователен ценз. За президент не се иска свидетелство за съдимост и такова недоразумение като Владо Кузов се кандидатира. При мажоритарен вот  Бат Сали не може да влезе в парламента, но сега се допускат подобни недоразумения.

Въпрос: Как би се отразило върху управляващата власт, ако референдума успее?

Слави Трифонов: Зле, най-важната част е мажоритарния избор.  Няма да им е добре, което не е зле. 3 250 000 души, ако 50 плюс един са гласували „За”, Народното събрание трябва до три месеца да приеме закон да уважи мнението на суверена. Ако не стане по кротък начин, ще стане по друг начин. Няма да се спрем. Като не щат по мирен път, на ти секира.

Шоуменът не изключи и опасност да бъде манипулирана една част от вота на референдума. Ако се случи нещо подобно ще има бой, заключи той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 2 Отговор
    Пълен цирк,като гледам инициативния комитет седи като на погребение.

    Коментиран от #5

  • 2 НИКОЛОВ

    2 0 Отговор
    Като на погребение или като на банкет това няма значение. Хората все пак предприемат нещо добро за всички българи. Само мухлювците мрънкат и чакат наготово.
  • 3 Картър

    0 0 Отговор
    Народът има една поговорка- Ела зло, че без тебе по- зло. С тези политици нищо добро не очаква нито народа, нито държавата. На никой не му се воюва, но това вече не се търпи. Янките държат и управляващи и опозиция за гушите и ни вкараха в някакъв хорор на ужасите. Сатанишев бе сороски стипендиянт, сега този Радев и той нещо на там бие. Трябва да променим системата на всяка цена, та ако ще и с Шериат и тези, които проведоха този икономически геноцид да си платят за стореното!
  • 4 А СТИГА ВЕЧЕ

    0 2 Отговор
    АБЕ ЗАЩО НИ НАТРАПВАТЕ ТОА РЕФЕРЕНДУМ БЕ !!! СЛАВИ Е ДОЛНОПРОБЕН ПЕРСОНАЖ, НЕ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, ПРАВЕТЕ ОБРАТНОТО НА КОЕТО КАЗВА - "НЕ" НА ВСИЧКО
    ЕДНА УВАЖАВАНА МЕДИЯ НЯМА И ДА СПОМЕНАВА ИМЕТО НА ТОЗИ ПРОСТАК

    Коментиран от #6

  • 5 Лавров

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "nkavrakov":

    Това на снимката са глупаци от класа, особено ония в дясно с брадичката, не знам каква роля играе ама винаги седи в шоуто на слави и се опитва да измисля остроумни и тежки коментари, плащат му кинти за да седи като чучело
  • 6 КТК

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "А СТИГА ВЕЧЕ":

    Референдума е ВАЖЕН!!! Гласувай както ти смяташ но не го пренебрегвай доказвайки кой е глупакът.
  • 7 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    С.Трифонов не ме интересува! Той не ги е измислил всичките тези 6 /шест/ питания, в желания от половин милион граждани референдум !!Замислете се --какви бяха въпросите и защо цялата политическа каста /президент, парламент, министерски съвет и "независимите" от ВСС/ скочиха срещу тях и ги орязаха ? КАКВО Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО ? Да не зачетеш исканията на народа или по корем да се влачиш , но да вардиш статуквото на стагнация със всичките превилегии и облаги на управляващите ? Защо сме най-бедни в Европа, защо имаме мижави заплати и пенсии? Защо цените на стоките у нас са по-високи от тези в европейските страни? Защо обезлюдява България и искат да ни натрапят съмнителни личности от Близкия Изток? ДО КОГА? Колко пъти по четвърт век са нужни, за да заживеем като бели хора. При сегашното положение ние, българите, с всеки изминат ден ,обедняваме. За това много народ се изрина зад граница. НО ! Но това не засяга управляващите -- те живеят в друг свят, на друга планета !! АКО ВСИЧКО ТОВА ВИ ХАРЕСВА И СВЪРЗВАТЕ ПИТАНИЯТА В РЕФЕРЕНДУМА САМО С ЕДНА ГОЛА ГЛАВА --- ДОРИ НЕ ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ! Ни на референдум , ни за президент. Той, президента / поне до сега / доказа свята импотентност като политическа фигура ! Пълномощията му предварително са окастрени от Конституция и останалите власти ! РБ е парламентарна република! Санким, тези, които са въдворени в сградата на Народното събрание и винаги са там около половината "избраници" и не ходят на работа --- те ,
  • 8 тежко ни и горко

    0 0 Отговор
    Без значение дали харесвате или не Слави Трифонов, дали ще гласувате с "да" или "не", то моля, бъдете отговорни и се разходете до изборните урни.
    Референфума е важен, колкото повече хора го проумеят, толкова по-добре!

    Коментиран от #10

  • 9 що така бе

    0 1 Отговор
    Тоя човек заплашва със секири, с бой с гражданска война може би? Май главния прокурор трябва да се самосезира?????
    Не може публична личност да плаши със саморазправа!?
    Работата на Слви много намирисва.
    Щом Слави си позволява такива волности и никой нищо не му казва, явно и той си има стабилно политическо рамо.:)
  • 10 що така бе

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "тежко ни и горко":

    Кое му е важното на референдума? Щото така ти казаха по телевизията, за това ли е важен?

    Коментиран от #14

  • 11 що така бе

    0 1 Отговор
    Само, че Слави, като е тръгнал да сравнява България с Швейцария не спомена, че НЕ всички въпроси подлежат на референдум!
    Не може по важни въпроси изискващи квалифицирани специалисти да се допитваш до народа, това са пълни глупости, тука изключваме факта, че в България простият народ преобладава.
  • 12 що така бе

    0 1 Отговор
    На референдума и на изборите ще отида за гъби, на втория тур ще гласувам за Цецка, за да може Бате Бойко да продължава да им бърка на червените бандити в джобовете, докато им вземе и последната стотинка.
    Червените феодали газ пикаят, Бате Бойко им разказа играта, НАТО, ЕС, направо ще се разплача от радост. :)
  • 13 що така бе

    0 1 Отговор
    Айде, чакам с нетърпение Слави да извади секирата, да го видим дали ще я извади или ще извади ключа за джипарата за 200 хиляди евра ...., хахахахах!
    На приказки е голям бабаит.
  • 14 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "що така бе":

    Ае ГРОБ-аджиите много лаете, ама ви идва края. Няма смисъл да дрънкате глупости за червени крадци, глад, опашки и т.н. - вие сте от същата пасмина крадци. И вие и БСП и другите нямате сметка да се проименя нещо и затова така се опитвате да го омаловажите и неутрализирате.

    Референдума е опит да се промени нещо, да се разкара мафията от властта. Никой не трябва да си въобразява, че с един референдум нещата ще се оправят. Дори и нищо да не се постигне, защото си мисля че ще му намерят цаката, това не означава че трябва да се отказваме. И няма значение кой го е инициирал, важното е какво трябва да се постигне.
  • 15 рес еоод

    0 0 Отговор
    няма свободна страна станала такава без революция, оставалото е имитация
  • 16 Ангел

    1 0 Отговор
    Гласувайте хора вие сте суверена не го забравяйте

    Коментиран от #18

  • 17 БАЙ ГАН4О

    0 1 Отговор
    Аз ще гласувам за Радев ,направете го и вие,а референдума е ала бала,това всеки го знае
  • 18 мерилин

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ангел":

    Тоя с ПАРИТЕ е суверена, НЕ ГО ЗАБРАВЯЙ, без пари си само сутиен, не суверен. :)
  • 19 Васичка Атанасова

    0 1 Отговор
    ЕХ ТОЗИ СЛАВИ С ПАРИТЕ ОТ КТБ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ СЕ ПРАВИ
    НА ГОЛЕМ
  • 20 Ники

    1 0 Отговор
    Драги ПАРТИЙННИ Г.ЗОЛИЗЦИ И ПРЕДАТЕЛИ,колкото и да се ПЕНИТЕ,свободните хора сме със СЛАВИ!
    Колкото го плюете,означава че 100 повече Слави е прав.
    Слави е истински Патриот!
  • 21 Свсветиев

    1 0 Отговор
    Много ясно, че ще има промяна ако отговора на референдума е позитивен ... само разни свързани с продажниците или пълните малоумници си мислят, че е референдума бил ала бала ... вие по скоро се замислете какви са последствията, знам, че много от вас не знаят що е да разсъждаваш, но в интерес на собствените ви деца напънете се малко, нищо лошо няма да ви се случи ако помислите сами
  • 22 Сретан

    1 0 Отговор
    Слави е истински ПАТРИОТ!А вие които го плюете сте ПРЕДАТЕЛИ на партийнна хранилка.
  • 23 мтм

    0 0 Отговор
    само така всички сме зад слави до края на...... комонистите ...Б.БОР.
  • 24 Смех

    0 0 Отговор
    Абе Берлинската стена да не би да я махнаха с референдум? Начина е само един - на жълтите павета с камъни, сопи и юмруци! И докато няма избесени комуняги - промяна няма да има! Запомнете го!
  • 25 stefanfarashev

    0 0 Отговор
    Всички роптаят срещу политици, полицаи, дъдий и какво ли още но но никой не прави нищо ,, чакаме бай Иван да ни освободи'' не си ли помогнем сами няма кой да го направи.
    А до тези дето плюят по Слави да кажат една точка от 6те който пусна от коя има лична изгода.
  • 26 ЧРТХЙ

    0 0 Отговор
    Жалка история.Госпот ги саздал клоуни да бъдат цял живот,те политици искат да стават,и то по наи тънкия начин,без да си платат,народа да ги издигне.Този народ му омръзна лидери да издига уш чесни и като влезнат в парламента крадци,крадци на човешки души ,и то български души.Кои иска да ги избира,не вярвам на никого и с кран не могат ме вдигнат да гласувам.М.......БА.
  • 27 непознат

    0 0 Отговор
    Вижте, аз мисля че Слави е прав.Сега даже и да има някаква изгода,подобре няколко човека да храним отколкото 240 депутати крадливи до костите си.Още повече че Слави има пари и то много,надали му е до пари.Но и аз мисля че без бой няма да стане,там им е хубаво топличко в парламента народни пари бол,няма как да стане без бой,павето в главата и това е.
  • 28 валето

    0 0 Отговор
    Браво бате Слави, браво! Само така! Като няма правосъдие, ченгета, военни да ни опазят, време е ние да хванем тоягата и бой по политиците до смърт! Както при Калоян, Петър, АСен, Ивайло - като ти писне от гадове да им снасяш рекет данъци и те да крадат, хващаш тоягата и ги трупясваш! Ако избегат пращаш килъри и докато не умрат няма спиране! Така правят нормалните хора и народи. Ала ние още не сме нормални. Но ще станем някой ден отново.
  • 29 килър

    0 0 Отговор
    ще избием всички, вкл и слави
  • 30 Бисер Бочев

    0 0 Отговор
    Една баба преди време казваше - "Боклук, чадо, се мете най-добре с тояга!"
  • 31 Митко

    0 0 Отговор
    Като чета коментаритедо тук все повече се уверявам ,че българите сме мазохисти.Дори и да имаме възможност да промениме нещо към по-добро както е в цивилизованите държави на които завиждаме и мечтаеме за техния начин на живот ,ние не престанахме да се караме и обиждаме.От това бездействие губи само народа.
  • 32 Доган

    0 0 Отговор
    Важното Станиславе е че има овце които ти вярват !!! 4млн лева те чакат ако мине референдума !
  • 33 Малоумен палячо

    0 0 Отговор
    Опасен манипулатор за простите хорица е тоя дългуч! :D Цитирам го! : "Кой реши да сме парламентарна република?..." край на цитата.
    Възниква въпроса как редовия българин ще вземе решение след като НЕ познава никакви форми на управление. За да направи информиран избор редовия българин, няма да са му достатъчни клоуните от шоуто му, а ще има нужда от специализирано образование дадено му от професори, което трае НАЙ МАЛКО 5-7 години, като дори тогава ще му е трудно защото ще е все още без практика в областта! Те такива са му все примерите в изказванията му. Сякаш се обръща към ученици от прогимназия! Самият палячо на шоуто си няма хабер какво иска! Възниква въпроса кой наистина стои зад референдума му! :D
  • 34 Съвет

    0 0 Отговор
    Към Митко:
    Мите, не е важно действието а резултата! В случая с референдума, при успех ти ще си сред загубилите! Ще ти хареса ли резултата? :)
  • 35 Нехранимайко

    0 0 Отговор
    Няааа се драчите за глупости! Системи щели да променят ха ха ха ха! Системата се променя от САЩ и само от там! Ама сте смешни кат се драчите ! Целият елит измежду който можете да избирате, политици, бизнесмени, водещи журналя, та дори повечето блогъри са на хранилка от чужбина! КАКВО И ИЗМЕЖДУ ЩО ще избирате!? :)))) да се смее ли човек да плаче ли с вас!
  • 36 Рижи

    0 0 Отговор
    Каквато и инициатива да се подеме,винаги се намират всезнайковци за против-явно простотията ни разделя.
  • 37 Sprq

    0 0 Отговор
    Много касно се будете българи!!!
    Сега без революция(кръв трябва да се лее),
    Няма да има оправия.Не ценихме навреме хората дали живота си за Българя,сега ще плащаме с нашия.
  • 38 Анастас

    0 0 Отговор
    Слави ние сме с теб!Искам да попитам само защо тези хрантутници са премахнали въпроса от референдума за броя на пародните рпедставители?
  • 39 СИРИЛ

    0 0 Отговор
    Давай Слави ,ти си наред да доиш народа.Той си го заслужава щом вярва на идиотски обещания...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове