Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 11:13 2 060 1

Изборът на шеф на СОС скара общинските съветници (обновена)

  • йорданка фандъкова-
  • сос-
  • владимир каролев-
  • андрей иванов

Фандъкова положи клетва, обеща финансова дисциплина

Изборът на шеф на СОС скара общинските съветници (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Първото тържествено заседание на новоизбрания Столичен общински съвет не премина без конфронтация и политически противоречия. Поводът за напрежението бе решението на ГЕРБ отново да издигне Андрей Иванов за председател на СОС. Въпреки недоволството на опозицията Иванов беше преизбран на поста. При проведения таен вот той получи 34 гласа срещу 17 гласа за Георги Кадиев от БСП. Недействителните бюлетини са 9.

Дебатите преди гласуването на моменти излязоха от добрия тон. При представянето на кандидатурата на Андрей Иванов Валя Чилова, секретар на групата на ГЕРБ в СОС, изтъкна неговия професионализъм и прозрачността, с която е управлявал Общинския съвет.

Срещу това възрази Жельо Бойчев от БСП, който на свой ред издигна Георги Кадиев за председател на СОС. „Искам да ви е ясно, че вие си носите петното на тези избори“, заяви Бойчев. В обръщение към управляващите той ги призова да направят анализ на тези избори и на проблемите, до които е довел Изборният кодекс. „Нямате нужда от депутати, които да носят чували в ОИК“, каза още Бойчев, като изтъкна, че дори и в момента един от тях - Станислав Иванов е в залата. Според него, са останали само на думи обещанията, че ще има нов модел и контрол на общинската собственост, че общинската икономика ще бъде приоритет.

Владимир Каролев от НДСВ , от своя страна, започна да кандидатира един по един други съветници от ГЕРБ, само и само да не бъде Андрей Иванов председател отново. Първоначално Каролев издигна Валя Чилова, която си направи отвод почти веднага, а след това и Орлин Алексиев. Когато тези предложения срещнаха недоволството на мнозинството, Каролев запита: "Някъде бързате ли?"

Третият общински съветник от ГЕРБ, който бе номиниран за председател на СОС от Каролев е Николай Стойнев. Каролев предупреди, че ще продължава да номинира съветници, въпреки че има да гони самолет.

След като в крайна сметка беше избран, новият стар председател на СОС направи равносметка на постигнатото досега. Той се върна на изборите, за да припомни, че софиянци дадоха гласовете си за политиката, която в продължение на четири години е била следвана от ГЕРБ. В отговор на действията на Владимир Каролев от НДСВ, който днес номинира трима други съветници от ГЕРБ за председател, Иванов благодари и посочи, че действително всеки от колегите му има качествата да ръководи СОС.

Според Иванов, който и да е бил на поста председател на СОС през предишните 4 години, щеше да бъде обект на критики. В този смисъл Андрей Иванов не приема критиките към него като персонални. Той призова целият СОС да загърби политиката, водена по време на изборите и да се захване с истинската работа. През този мандат за мен отговорността ще е два пъти по-голяма, посочи той.

При избора за заместник-председатели БСП помолиха за повторно гласуване, защото Николай Стоянов, предложен от ГЕРБ, е получил 59 гласа, колкото и Вили Лилков, предложен от Синята коалиция, а Георги Кадиев е получил 25 гласа. В момента има 15-минутна почивка, в която се обсъжда това предложение на БСП.

Георги Кадиев отправи критики към управляващите относно местните избори, проведени в София. Малина Едрева от ГЕРБ каза, че Кадиев е бил първо кандидат за кмет, после се е кандидатирал за председател на Столичния общински съвет, както и за заместник-председател на Общинския съвет. Това, според нея, не е особено редно, още повече, че Кадиев е поискал касиране на изборите в София, а сега се кандидатира за председател и заместник-председател на Столичния общински съвет.

В началото на днешното заседание кметът на Столичната община, 61 общински съветници и 32-ма кметове на кметства положиха клетва и встъпиха в длъжност за следващия четиригодишен мандат. Преди клетвата бяха връчени удостоверенията за избора им от страна на Общинската избирателна комисия (ОИК).

В новия общински съвет ГЕРБ има 33 места, БСП - 15, Синята коалиция - 8. По двама съветници имат НДСВ и „Атака“, а ВМРО-БНД един. Двама новоизбрани общински съветници са подали заявление за отказ от назначаване на поста – Йорданка Фандъкова и неуспелият кандидат-кмет от „Атака“ Николай Пехливанов. Следващият в листата на партията на Волен Сидеров е Маргарита Николова.

Софиянци очакват от новоизбраните общински съветници упорита и ежедневна работа в полза на всички граждани. Не трябва да забравяте, че тези, които ви дадоха доверието имат право, заяви в началото на церемонията Областният управител на София Данаил Кирилов.

В речта си след полагането на клетва Йорданка Фандъкова благодари на гражданите за избора. По думите й полученото доверие от софиянци е точна оценка за извършената работа през изминалите две години. Фандъкова каза, че ще разчита на всички политически сили в Столичния общински съвет. „Изборите свършиха, време е за работа“, обърна се Фандъкова към общинските съветници.

„Моля всеки, който има информация за нередности, да я предоставя както на мен, така и на компетентните органи“, заяви  кметът на Столична община. „Ще продължим да строим метро, пътища, детски градини, музеи. Ще го правим в диалог с бизнеса, синдикатите и гражданските организации“, обеща Фандъкова. „Ще заложим на строга финансова дисциплина, съкращаване на разходи и привличане на евросредства“, каза още тя.

Йорданка Фандъкова запазва екипа, с който е работила и досега. Промените се отнасят до назначаването на нов заместник-кмет по финанси и бюджет и тази функции ще изпълнява Дончо Барбалов. Съкращава се позицията на заместник-кмет по сигурността, която се заемаше от Иван Сотиров от СДС.

В екипа на Фандъкова остават Мария Бояджийска с ресор икономика, Любомир Христов – транспорт, Ирина Савина - инвестиции, Албена Атанасова – социални дейности, Юлия Ненкова – правни въпроси. Запазва се позицията на заместник-кмет по образование и култура, заемана от Христо Ангеличин от ДСБ. Засега не е ясно кой ще бъде новият заместник в този ресор. До избирането му той му ще се поеме от настоящия кмет.

В дневния ред на тържествената сесия освен избор на председател на Общинския съвет и заместниците му е включено още разглеждането на доклад на временно изпълняващият длъжността кмет на Столична община за приемане на решение за определяне представителите на Столична община в Общото събрание на акционерите в „Общинска банка” АД и даване на мандат за гласуване по точките от дневния ред на обявеното за 11.11.2011 г. извънредно Общо събрание на акционерите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 geri

    0 0 Отговор
    ДАНО ТОВА КОЕТО СЕ КАЗВА ЗА ИВАНОВ ДА НЕ Е ВЯРНО!