Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 10:03 3 705 1

Директор алармира за унищожаване на училище със 157-годишна история

  • директор-
  • училище-
  • плевен-
  • таня тонева

Директорът на Основно училище „Васил Левски“, гр. Плевен, Таня Тонева съобщи в открито писмо за безскрупулно и последователно унищожаване на училище със 157 годишна история. За да запази едно незаконно училище, плевенският кмет иска да закрие училище, основано от съратник на Васил Левски, коментира тя. Ето и пълният текст на отвореното писмо.

"С настоящото бихме искали да фокусираме Вашето внимание, а чрез Вас и вниманието на българската общественост, за безпрецедентния и методичен натиск, оказван върху представляваната от мен образователна институция. В резултат на протекцията на едни училища за сметка на други, в момента сме изправени пред реален риск от закриване на ОУ Васил Левски, гр. Плевен.

От декември 2016 г. кметът на община Плевен, Георг Спартански, предлага второ училище в града за закриване, а именно 157-годишното Основно училище „Васил Левски“, основано от съратник на Апостола още преди Освобождението. Официално оповестената причина за закриването са неразплатените към момента задължения на училището, почти 70 хиляди лева, за отопление, заплати на учителите, такса смет и местен данък за последните две години /12 хил. лв./. Зад нея обаче стои апетитът на ръководството на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици с протекцията от страна на кмета на града да завладее материалната база на ОУ „Васил Левски“.

Години наред Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици, гр. Плевен, независимо от статута си на гимназия, в нарушение на чл. 26 от Закона за народната просвета (отм.) а сега и в нарушение на чл. 38 от Закона за предучилищното и училищното образование приема ученици от първи до седми клас. След влизане в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование екипът на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици трябва да закрие паралелките на класовете от първи до седми.

На работна среща на 16.01.2017 г. с участието на директори на училища, общински съветници и експерти от Общинската администрация, кметът на града лансира активно идеята за откриване на ново училище чрез обединяване на учениците от ОУ „Васил Левски“ и паралелките от 1 до 7 клас на Профилираната гимназия, но след формално закриване на основното училище, т.е. уволнение на административния и учителски състав, и преместване на учители, персонал и деца от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици. При това предложението на кмета е новото училище отново да носи името на Апостола!

Тази драма не би се състояла, ако години наред не беше толерирано незаконосъобразното поддържане на паралелки от първи до осми клас в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в града. В нея засиленото преподаване на чужди езици, съгласно законовите изисквания, започва от 8 клас, а в началните и прогимназиалните класове се осъществява общо училищно образование. Така съзнателно или не гимназията години наред въвеждаше в заблуждение родителите на децата, записани в тези класове, че те учат в езиково училище. По този начин всички основни училища в града бяха подложени на своеобразна нелоялна конкуренция.

Сега кметът се възползва от затрудненото финансово състояние на ОУ „Васил Левски“ в резултат на грешки на предишното ръководство преди въвеждането на делегираните бюджети, съдебни дела при свиването на раздутия щат, настаняването насила на ромската фондация Амала Р и въвеждането на делегираните бюджети на база миналогодишни данни.

В това училище обаче работят сърцати българи, които изпълняват своята мисия и призвание без заплати от месеци. Те са създали условия за всички ученици в началните класове да се обучават целодневно в сигурна среда за постигане на добри резултати и за спокойствие на техните родители. Броят на децата всяка година расте. Но поради формирането размера на бюджета на база показатели за предходна учебна година в бюджета на училището се натрупва постоянно дефицит. А това е проблем за всички нови училища и училища в развитие.

Ръководството на училището се обърна към редица отговорни институции с молба за съдействие и финансова подкрепа за изплащане на задълженията и експертна помощ за съставяне на оздравителен план и финансово стабилизиране, но без реакция от тяхна страна. Сега тече дарителска кампания за набиране на средства за изплащане на натрупания дълг на училището. Ние – учителският екип на ОУ „Васил Левски“, носим оптимизма на възрожденските просветители и вярваме, че решение ще се намери независимо от незаинтересоваността от страна на отговорните институции и въпреки плановете на кмета на града да предложи още веднъж закриването на училището на февруарската сесия на Общинския съвет. Разполагаме с екип от преподаватели с богат професионален опит и сме готови да приемем децата от нерегламентираните паралелки на Профилираната гимназия.

Изправени сме пред едно възмутително и безпрецедентно толериране на беззаконието в България. С цел запазване на нелигитимните паралелки на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици, се обезглавява преподавателският колектив на старото апостолско училище. Така се оказва, че за да се спаси нелегитимното, ще се премахне легитимното и при това старо и обичано училище.

Много училища са засегнати от въвеждането на новата система на финансиране на училищното образование. В резултат на тази система се ограничава възможността на малките и развиващите се образователни институции да оцелеят. Това доказват затворените 26 училища през миналата година. Образованието е една от най-важните сфери от обществения живот и ние не бива да позволяваме намеса на конюнктурни политически и кадрови интереси в него."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Аман от продажни идиоти, съсипващи всичко, до което се докоснат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове