12 Февруари, 2017 19:32 940 10

България се нуждае от политическа и икономическа ревизия на прехода

  • георги първанов-
  • политиеска-
  • икономиеска-
  • ревизия-
  • прехода
България се нуждае от  политическа и икономическа ревизия на прехода - 1

Трябва да отворим икономическите досиета на прехода. Нуждаем се и от ревизия на политическия преход. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Преди години още развих тезата за отварянето на икономическите досиета, което знам, че е трудна работа, защото много от следите са заличени. Но най-скандалните сделки, най-грубите кражби в българската икономика, би трябвало да може едно нова управление, което ще разполага и с документацията, да извади на показ и да анализира граждански, пред обществото, а не този анализ да се прави по министерствата, както предлагаше самият Борисов. Не може, който държи хляба, да държи и ножа, образно казано. И в крайна сметка важно е, ако има престъпление, да се тръгне в посока на прокуратура и съд“.

„Считам, че в българската политика наистина има две тенденции. Едната е десето януарската. Тя е разрушителна, за малко не бутнаха и парламента тогава. Другата е тази на четвърти февруари 1997 г. Тя е политика на съгласието, на разбирателството, на консенсуса, реализиран документално и чрез действия“, допълни той.

Първанов коментира мотивите, с които АБВ прие да участва в правителството, както и причините партията да оттегли своята подкрепа. „Влязохме в управлението позитивно. Благодарение на нас се направи и програма за управление, която беше доста добра, убедителна, работеща. Лошото е, че в един момент тази програма беше забравена. Второто е, че Борисов упорито отказваше да смени слабите, некадърните министри, защото те му бяха пратени от коалиционните му партньори, а даже някои от тях бяха и лидери в тези парии. Ето това е една зависимост, която блокира работата на предходния кабинет.

Георги Първанов отговори и на въпрос, свързан с оттеглянето му от лидерския пост в Алтернатива за българско възраждане. „Аз оставам в партията. Няма да се занимавам активно с оперативна политика. Аз съм се оттеглил от председателския пост и вече имаме нов млад и активен лидер. Аз не бих си позволил да се намесвам. На мен ми е достатъчно да давам идеи, да подкрепям или да обучавам някои от по-младите, които са съвсем в новия ни ешалон. А иначе и аз, и Ивайло Калфин, и Румен Петков сме хора , които оставаме твърдо на политическата си позиция“.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някого мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние по-добре знаем от какво се нуждаем

    7 1 Отговор
    Нуждаем се от отстраняване на такива клоуни като теб. Толкоз години само с нови лозунги към безсмислено гонене на хоризонти. Нима всички в България сме от "Умно село" на Д.Донев? Първанов и партията му са ВРАГ на НАРОДА !

    Коментиран от #2

  • 2 Истина

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ние по-добре знаем от какво се нуждаем":

    Истината, е че нищо не знаеш!
  • 3 Ревизия за Първанов и Сие не е нужна

    5 0 Отговор
    Те направо са за пандела без ревизия! Нима съмнения има след толкова години призиви, лозунги, плакати и афиши и без крачка напред а три назад! Олигофрен трябва да си че да не си го видял и разбрал. Овца паисиева от журнала овча мисъл?
  • 4 Никакъв глас за партия АБ в ГЗ!

    6 0 Отговор
    Никога повече червени бояджии!
  • 5 Георги Атанасов

    7 0 Отговор
    Хайде се,чакаме тая ревизия от 1944 година!
  • 6 Дженев

    6 0 Отговор
    След като заметохте всички следи сега ще ни се пишете на "съвестни" ревизори.Всички ще си отговаряте един ден......и той не е далече.Стига с тия театри.
  • 7 СОЛОМОН

    7 0 Отговор
    Този човек се опитва да се изкара Девица пред по младото поколение . Вън от тази планета ,че белите ви нанесоха огромни щети на нормалните работещи хора . Ангел се пише .
  • 8 Мършата

    0 0 Отговор
    Аз няма повече да се занимавам, да обсъждам КОМУНЯШКИЯ КЕНЕФ! Всички знаем, че от него нищо не става! Той подхожда си подхожда само на кирливите ушанки, под диктовката на Хуйло!
  • 9 НАП

    3 0 Отговор
    КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ДОНОСНИКА ГОЦЕ - СИРИЩНИШКИЯТ ПЕЙЗАНИН , И ОНИЯ 35 МИЛИОНА ЛВ. ЗА СПА ХОТЕЛА СТРИМОН НА СИНЧЕТО В КЮСТЕНДИЛ ... А , ОЩЕ КОЛКО ДАЛАВЕРИ С ИМОТИ , СВЪРЗАНИ С СЕМЕЙСТВО ГОЦЕ - ВИ , БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА ...
  • 10 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Бисер от вчера -
    Аз зная че нищо не зная но другите и толкова не знаят.

    Първанов къш къш къш.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове