15 Февруари, 2017 09:20 1 088 7

Сакскобургготски: Държавата да улесни вота на българите по света

  • симеон сакскобургготски-
  • избори

Симеон Сакскобургготски отправи призив държавата да направи всичко възможно да улесни вота на своите граждани по света.

Ето какво се казва в обръщението на Сакскобурготски, публикувано на официалната му страница:

Промените в изборното законодателство е тема, която се появява периодично в повечето демократични страни. Достатъчно е да възникне някакъв проблем в изборния процес или изборните резултати на някоя политическа сила да се разминава с нейните очаквания, както и други обективни несъвършенства на системата, за да се „възпламени” дебата около изборните правила.

България не е изключение. Свидетели сме и на последните промени в законодателството у нас, за които едва ли не с изненада научихме и за които липсва още необходимата техника. Ясно е, че изборните промени са част от демокрацията и желанието за постоянното им коригиране съвсем не е негативно. Те са показателни за големите очаквания и особена чувствителност на обществото към начина, по който функционира политическата система и легитимността на управлението в страната, защото не бива да забравяме, че чрез изборния процес се изявява народната воля. В този смисъл дебатът около това дали да има или не реформи в изборното законодателство е винаги полезен и съвсем не отслабва демокрацията.

Правото на глас е не само основно право, гарантирано от Конституцията, но и граждански морален дълг, чрез който всеки един от нас допринася за доброто функциониране на демократичната система. Институциите и държавната власт имат задължението, от своя страна, да осигурят възможност на хората да изразят своята изборна воля и да посочат своите избраници в управлението. Нещо повече държавата е длъжна да премахва пречките пред гражданите да упражнят правото си на глас.

При последните избори през ноември 2016 г. стана за пореден път ясно, че изборната система има известни пропуски относно осигуряването на правото и задължението на българските граждани извън страната да гласуват. Тези пропуски се повтарят и може би е редно да помислим за въвеждането на други форми, още повече, че сме в ерата на технологиите, а и ние българите заслужено се гордеем с успехи и добри специалисти в тази област. В много европейски страни е въведено гласуването по пощата, и макар че също има някои недостатъци, е една доста по-удобна за гражданите в чужбина форма да участват в изборния процес. Със сигурност ще бъде и по-евтино упражнение от досегашното формиране на секционни комисии извън България, изпращане на бюлетини, на членове в комисиите от администрацията, заплащане на престоя им там, както и разходите за наемане на помещенията за гласуване, където това става извън дипломатическите ни мисии. Абсолютно непрактично и излишно е, лично на мен ми изглежда, например превозът на апаратите за машинно гласуване по цял свят, каквото престои на сегашните парламентарни избори. В името на това да улесним правото на българските граждани по света, а и да спестим държавни средства и енергия на администрацията ни, си заслужава да изучим опита на други страни като например Испания, която със сигурност има много повече свои граждани извън територията си, и която въпреки някои дребни проблеми в системата, успешно прилага вота по пощата в чужбина. Крайно време е да помисли и да видим варианти за гарантиране сигурността на така подадения вот. Доводът, че се „страхуваме” от вота по пощата, заради хипотетичната възможност за подмяната му, не е достатъчен, за да се откажем от него завинаги. Разбира се, че също толкова важно, като осигуряване достъпа за гласуване и е и гарантиране автентичността на този вот, но и сега отчитаме доста пропуски в този смисъл. У нас има достатъчно добри специалисти, които на базата и на опита на други европейски страни, биха могли да разработят една достатъчно надеждна система. Редно е държавата да положи усилия да улесни вота на своите граждани по света и да гарантира неговата сигурност. Зная, че сега вече сме на прага на изборите, които най-вероятно отново ще минат под знака на формиране на опашки и недостиг на секции в чужбина, и не е реалистично да се правят промени, но нека около другите дебати в тези предизборни дни се замислим за бъдещото и не протакаме въвеждането на по-модерни методи на гласуване. Нашите сънародници по света го заслужават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    11 0 Отговор
    Как въобще има доблест да говори след всичко?
    Той доказа че не е нищо повече от обикновен материалист, заблуди милиони хора и използва държавния апарат само и само за да може задкулисно да изпълни личните си планове и амбиции.
  • 2 TDI

    8 0 Отговор
    Ако беше наследил поне 1/10 от гените на баща си можеше и да се получи нещо, но той е просто един от всичките измекяри в държавата.
  • 3 Комсомольская Диарея

    1 0 Отговор
    Царю Велики, нямам думи да изкажа цялата си любов и признателност, към теб, от мен и от гражданите, за твоето царуване! Заповядай в която и да е кръчма, няма нужда от охрана, ние ще те опазим!
  • 4 психолог

    0 0 Отговор
    коментар номер 1 е изключително точен но малко хора го разбраха а му се вързаха и гласуваха Сега вече е велик а забрави за 500 те дни и райска България
  • 5 Самолиот

    0 0 Отговор
    Ти кой беше бе.Взе си горите стана и се изнесе.Ае не давай акъл.
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    Тоя жив ли е още ?
  • 7 Сливен

    0 0 Отговор
    Сянка от миналото. Паразит.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове