Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 06:30 2 188 1

Крадат красиви деца за просяци в чужбина

  • деца-
  • просяци

Изнесли сме над 40 болни хлапета зад граница за година и половина

Красиви деца със светли очи и кожа се крадат и изнасят в чужбина, където се пускат да просят. Те будят повече състрадание и съчувствие пред туристите, в сравнение с тъмните ромчета и затова са предпочитани от мафията. В зловещата измама са замесени служители на ниски нива в ангажираните с деца институции у нас, пише в. "Монитор".

Те дебнели за самотни майки с нисък социален статус, които нямат съпрузи или бащи, които да признаят бебетата. След това отнемали децата им и ги предавали на бандитите под прикритието на осиновяването. Сумите, за които те вършели „услугите“, не надхвърляли 500 лева на уредено дете научи „Монитор“.

Измамата ставала, като не им връчвали заповеди за отнемане, а твърдели, че бебето не може да живее в условията, които майката предоставя. Впоследствие родителите не можели да докажат как са взети децата им, тъй като нямали необходимия документ. Той пристигал при тях едва след 6 месеца, когато детето вече се водело изоставено по закон и се предавало за осиновяване.

„Труд“: 1 млн. евро платени по дела в Страсбург

Близо 1 млн. евро е платила България по осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) през 2016 г. Това съобщиха от Министерството на правосъдието (МП), цитирани от в. "Труд".

Три пъти повече обезщетения – 7 119 063 лв., е била осъдена да изплати прокуратурата през 2016 г. по 397 дела по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди.

Сумите, дадени по дела за нарушения на човешките права в Страсбург, са общо 960 100 евро, или 1 877 800 лева, като в тази сума влизат плащанията по споразумения. Обезщетенията само по осъдителните решения на ЕСПЧ са 854 800 евро или 1 671 800 лв.

Отделно Министерството на правосъдието е сключило общо 268 споразумения, като е заплатило 604 648 лв. по 243 споразумения за “бавно правосъдие”. Сумата е с близо 200 000 лв. по-малко от 2015 г., когато са били платени 794 720 лв. по 289 споразумения.

Благодарение на компенсаторните механизми в последните 5 г. България е трайно извън първата десятка на страните с най-много жалби в Страсбург. За 2016 г. е на 16-о място, сочат от МП.

„Монитор“: Лисици налазиха и Пловдив

Лисици налазиха и Пловдив, след като само преди дни стопани от Съединение се оплакаха от масови набези на хищника сред кокошките им. Ловците обаче са с вързани ръце, защото е незаконно да ги отстрелват в населените места. През миналата седмица в общинския Зоокомплекс са получили два сигнала за лисици, потвърди шефът му Георги Божев пред в. "Монитор".

Единият сигнал гласял, че лисица е била забелязана покрай река Марица в близост до голям супермаркет. Това се случило миналата сряда около 20 часа. Мъж излизал от хранителния магазин, когато в краката му се завряло диво коте. „Сякаш търсеше защита, въпреки че му личеше, че не е питомно. Мяукаше много силно и когато се вгледах в храстите покрай брега на реката – оттам излезе голяма лисица”, каза мъжът за „Монитор”.

Човекът веднага подал сигнал до общинския зоокомплекс, откъдето му обещали да изпратят екип да се опита да улови хищника.

„Да, възможно е да има лисици по поречието на Марица. И видри има, и за лисици има сигнали. Не е нещо необичайно. И може би защото тази зима е по-студено, те влизат по-навътре в кварталите, единствено водени от глада, който изпитват”, каза шефът на зоокомплекса Георги Божев. Другият сигнал, получен миналата седмица в зоокомплекса, е бил за мъртва лисица, открита в покрайнините на Пловдив.

„Това показва, че има лисици в близост до града ни и че те не се страхуват да навлизат в града, водени от инстинкта да задоволят нуждите си от храна. Една от храните на лисиците са котките, каквито в града са в изобилие. Предполагам, че в най-скоро време като се затопли, ще напуснат територията на града и ще отидат по-далече”, обясни Божев.

Той припомни, че лисиците са приносители на болести, сред които и бясът, но не им е присъщо на природата да нападат хора и от тази гледна точка не са опасни за човека.

„Труд“: Заловиха дрогиран шофьор след преследване из пловдивските улици

20-годишен криминално проявен и дрогиран шофьор е бил заловен след кратко преследване по улиците на Пловдив от автопатрул на Четвърто РУ на МВР в града под тепетата при опит да избегне полицейска проверка, съобщава "Труд".

Екшънът се разиграл около 23 часа в събота, когато младият водач на лек автомобил „Мерцедес“ отказал да се подчини на подадения му сигнал за спиране от органите на реда на кръстовището между бул. „Санкт Петербург“ и ул. „Трудовак“. Вместо той се опитал да избяга, но бил застигнат и засечен на ул. „Кукуш“.

Преди да му сложат белезниците зад гърба, нарушителят изхвърлил от мерцедеса пакет с 0,721 грама метамфетамин и цигара с марихуана. С драг чек било установено, че младежът е седнал зад волана под въздействието на наркотици. Той е отведен за 24 часа в полицейския арест на Четвърто РУ, а по случая е образувано досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИХЖ

    0 0 Отговор
    Да подадеш сигнал за лисица?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове