Last news in Fakti

18 Ноември, 2011 22:02 2 403 0

Златоград празнува 99 години свобода

  • златоград-
  • 99 години свобода-
  • празник
Златоград празнува 99 години свобода - 1
Златоград

99-годишнината от освобождението на Златоград ще празнуват жителите на общината и тази година. Проявите започват на 19 ноември, когато Стария град ще бъде озвучен от народно веселие с балкански песни и музика под надслов „На Балканска скара в Златоград”.

 

Началото е в 10 часа, съобщиха от пресцентъра на общината. По тесните улички на ареалния комплекс пак ще се разхождат стотици гости, дошли от близо и далеч за празника на града на Дельо войвода. Дюкянчетата и малките магазинчета в стария град отново ще оживеят, а присъстващите ще могат да се насладят на колорита на българската, сръбската и гръцката кухня и балкански музикален и танцов фолклор.


Традиционно кулминацията на празниците е на 21 ноември, когато ще бъдат поднесени венци и цветя на паметниците по случай освобождението на Златоград. В 16,30 часа е началния час на шествието от лобното място на Делю войвода. Празничният концерт със специалното участие на Ансамбъл „Българе” ще започне в 18 часа в голямата зала на ОНЧ „Просвета- 1908” в Златоград.


21 ноември е денят, в който Златоград празнува своето освобождение. Датата,  на която е било осветено първото българско знаме в Златоград. Точното тогава, в далечната 1912 г., временната  управа на свое специално заседание решава този ден да се празнува. В Протокол  № 5 от 13 ноември 1912 г. се казва: "В днешното си заседание тричленната комисия остана много доволна от извършеното велико за Даръдере събитие - осветяването на първото българско трицветно знаме, и реши за  бъдното поколение и за вечен спомен от освобождението от 5-вековното робство да назначи нарочен ден, който всяка година да се празнува от всички даръдерци като местен народен празник”. 21 ноември е ден, свъзран със стремежа на всички златоградчани да работят и мислят свободолюбиво,  базирайки се на историческите традиции и екипното начало. Празникът на Златоград е завещание към  местните власти - да надграждат направеното и да пазят традициите, за да бъде градът привлекателен  и за младите хора, и за тези с повече житейски опит.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА