Last news in Fakti

12 Април, 2017 02:45 2 034 2

Русенските студенти обновяват електромобила си за Shell Eco-marathon 2017

  • shell eco-marathon-
  • русе-
  • студенти
Русенските студенти обновяват електромобила си за Shell Eco-marathon 2017 - 1

Отбор „Автомобилист" от Русенския университет „Ангел Кънчев" ще представи за четвърта поредна година своята визия за интелигентен футуристичен транспорт в Shell Eco-marathon Европа 2017 с амбицията да попадне в топ 10 в категория „Прототипи".

Студентите работят по електромобил с изцяло нови елементи. Купето ще бъде изработено от карбон, като са оптимизирани геометричните и масовите параметри. Това ще олекоти автомобила в сравнение с предходни години, а целта е да се достигне максимално тегло от 30 кг. Подобрена е и аеродинамиката с цел намаляване на въздушното съпротивление. Ще бъде проектирано и ново окачване с минимално тегло и подобрени характеристики.

„Тази година ще внесем редица подобрения по автомобила. Отново се състезаваме в категория „Прототипи" с автомобил с електрическа батерия. Фокусираме се върху това да намалим неговото тегло и да постигнем минимален разход на енергия. За целта проектираме нов контролер и ново задвижване. Мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon и да постигнем още по-впечатляващи резултати. Радваме се и на нови попълнения в отбора", каза ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Управлението на автомобила е поверено на опитния състезател Илияна Минковска и новоприсъединилата се Елица Накова. Салим Куйтов е капитан на отбора, в чийто състав има също специалисти по електроника, механичната част и безопасността. Екипът има и свой дизайнер, тъй като ще се опита да впечатли съдиите и да грабне награда не само на пистата, но и извън нея. За целта студентите ще се надпреварват в категорията „Дизайн на превозно средство", която определя най-оригиналното превозно средство на основа на критерии за ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Автомобилът отново носи името DTT - съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника" в Русенския университет.

„Shell Eco-marathon е глобална платформа, която предоставя на младите инженери неповторимата възможност да надминат себе си и да надскочат най-смелите си очаквания при разработването на проекти за интелигентен енергийно ефективен транспорт на бъдещето. Отборът на Русенския университет в категория „Прототипи" познава трасето в Лондон от миналата година, разполага с необходимите умения и знания, затова нямам съмнения, че ще вложат всичко от себе си, за да подобрят представянето си от предходните състезания", каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Русенският университет „Ангел Кънчев" стои твърдо зад своя представител в категория „Прототипи". Отборът среща подкрепа и от бизнеса. Боята на автомобила, заедно с облеклото на екипа, се предоставят от Хоби-Кар, оторизирания представител на Фолксваген за Русе и региона. Студентите ще получат финансова помощ за изграждането на новото карбоново купе от Сакса ООД, най-голямата изцяло българска компания за дистрибуция на горива. Получават и технологичната подкрепа на Витте Аутомотив България - компания за интелигентни системни решения в автомобилния свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 misli posle govori

    4 0 Отговор
    Момчетата всяка година излизат напреде всяка година на фона на оскъдицата.Един ден ще влязат в топ 3.

    Преди години една колежка студентка беше измислила от друга сфера едно саше( с големината на разтворимите упсарини), като цената беше 20ст. себестойност.Разтваря се в една хлалба с вода и воала получаваше се газирана бири, даже ни бяха черпили.Вместо да мъкнат хората касите с бира по излети.Една опаковка в джоба и водичка и пиенето е готово.

    Кой знае още колко работи имаме из лаб. на РУ?.
  • 2 Димитър Борисов

    3 0 Отговор
    Браво на талантливите студенти и на целия им екип. Комплименти и за бизнесмените които подпомагат студентите и са техни спонсори. Жалко за държавните чиновници че не помагат на кадърните млади хора. Те по навик са свикнали само да взимат вместо да дават. Затова от много чиновници пропада държавата. Добре че има бизнесмени с големи сърца.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове