Великденската трапеза може да ви вкара в болница, ако прекалите с храната и напитките, предупреждават специалистите навръх празника. Как да се захранят постилите и по колко да се хапва по празниците, за да избегнем неочакваната среща с лекар?
Топли козунаци, яйца, агнешко и зелена салата са неизменните вкусотии, с които ни изкушава празничната трапеза. Често дори не усещаме колко яйца сме изяли, а за хората с повишен холестерол, те могат да се окажат бомба със закъснител. За здравите също.
"Дори и да сме успели да напазаруваме пресни и качествени яйца, когато те са варени повече от 10 минути, стават трудно смилаеми за стомаха, така че съветвам не повече от 1-2 яйца", обясни пред камерата на Канал 3 д-р Емилия Дончева, специалист по хранене и диетика.
Зелените салати също са рискови за хората страдащи от стомашни болести, напомня още тя.
Д-р Дончева припомни добре да се измиват зеленчуците. Ако решите да пренебрегнете съветите на експерта, злоупотребите с всичко от великденската трапези и извадите късмет да не отидете по спешност в някое лечебно заведение, е добре да се направи разтоварителен ден.
Д-р Дончева препоръчва в него да се консумира само лека храна, само плодове или зеленчуци и вода. За тези, които са спазвали строг великденски пост, захранването е изключително важно. То трябва да бъде на често по малко и то само с пресни плодове или зеленчуци.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 кучето шаро
Коментиран от #2
17:35 16.04.2017
2 Дедо ПОП
До коментар #1 от "кучето шаро":
И бирата чадо , и бирата !Коментиран от #3
21:45 16.04.2017
3 кучето шаро
До коментар #2 от "Дедо ПОП":
Ракията си е ракия , дедо !00:38 17.04.2017
4 Гост
07:45 17.04.2017