Last news in Fakti

12 Май, 2017 15:37 5 579 14

Осъдиха Карбовски за дискриминация

  • карбовски-
  • мартин карбовски-
  • дискриминация-
  • радослав стоянов-
  • съд-
  • осъден-
  • бхк

Журналистът се е подиграл и е оскърбил Радослав Стоянов от БХК

Осъдиха Карбовски за дискриминация - 1

С решение от 27.04.2017 г., съобщено днес, Софийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Богданов – Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу правозащитника и служител на Българския хелзинкски комитет (БХК) Радослав Стоянов, в излъчено на 12.01.2014 г. по „TV7“ предаване – „Предаването на Карбовски“.

Откъс от предаването е посветен на Стоянов, който става обект на оскърбления и подигравки. Причината за това е сигнал, подаден от него до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), срещу Карбовски за женомразка статия на журналиста. Гости на водещия Карбовски в студиото са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също участват в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му.

СРС установява, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото заради сигнала на правозащитника срещу него. Карбовски представя правозащитната дейност на Стоянов като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият злепоставя Стоянов и като неколкократно оприличава правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм – например „гейове-фашисти“.

СРС отхвърля довода на Карбовски, че не следва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика. Съгласно решението на съда, дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на Стоянов. СРС постановява, че свободата на словото подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на другиго съгласно чл. 39, ал. 2 от Конституцията.

СРС осъжда Карбовски за акт на преследване като форма на дискриминация по смисъла на т. 3, б. „а“ от Допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация във връзка с чл. 5 от същия. Преследване съгласно законовата дефиниция е по-неблагоприятно третиране на лице, което е предприело действие за защита от дискриминация. В случая действието за защита от дискриминация, предприето от Стоянов, е сигналът му до КЗД за женомразката реч на Карбовски. Карбовски е осъден да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Осъжда го и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на ищеца, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

Решението е важен положителен прецедент в няколко отношения: за първи път българският съд установява акт на преследване като форма на дискриминация и осъжда за него отговорния; за първи път е осъден журналист, водещ на телевизионно предаване, за преследване на правозащитник; за първи път правозащитник успешно се защитава в съда от преследване; за първи път е осъден ответник по дискриминационно дело да публикува осъдителния диспозитив на решението в посочен от ищеца ежедневник.

Решението е постановено от съдия Моника Добринова. То подлежи на обжалване.

Делото се води от адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК. По повод решението адв. Илиева заяви: „В България днес правозащитниците са обект на преследване заради дейността си в защита на непопулярни уязвими общности. Срещу такова преследване обаче законът предвижда специална защита. Решението на съдия Добринова е знак, че българският съд има капацитет да прилага закона в тази му част, независимо кой е ответникът. Важно е да се схваща, че преследването на правозащитници е по същество двойно преследване на уязвимите хора, които правозащитниците защитават. Без правозащитници тези хора, срещу които мнозинството е враждебно настроено, са беззащитни и обществото не е демократично“.

Спечелилият делото, Радослав Стоянов, заяви: „Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БВЕ

    28 3 Отговор
    Тоя от финладнският софийски комитет как е доказал, че не е гей и фашист. И ако е такъв - защо подлага хора като него на дискриминация. Очевдно за него да си гей и фашист не е обидно. Защо се е обидил? Какво му става на българския съд? Тоя щом е против дискирминацията трябва да се гордее че е гей и фашист.
  • 2 Боби КОЧА

    36 3 Отговор
    А бе щом е от БХК не ми го хвали!
  • 3 Аделина

    26 7 Отговор
    Харесвам Карбовски. Загубата му е загуба за България. Още едно доказателство, че не сме свободна страна, Сорос победи
  • 4 Константин-Ром

    3 25 Отговор
    Дискриминацията под всякаква форма трябва да бъде осъдена в полза на дискриминирания индивид.Уважавам г-н КАБОВСКИ,но трябва да си понесе последствията от действията си.
  • 5 Смехурко

    25 4 Отговор
    И какво излиза, че аз съм за разстрел според бхк!
    Карбовски не им се давай на природните недоразумения!
  • 6 Ми-ау! :)

    21 2 Отговор
    Обжалвай, Карбовски! ОБЖАЛВАЙ!
  • 7 БАЙ ГАН4О

    16 3 Отговор
    Абе кой плаща на българския в кавички нелзински комитет.

    Коментиран от #11

  • 8 РАМБО

    19 1 Отговор
    Тия от БХК и други подобни организации яростно защитават всички САМО НЕ И БЪЛГАРИТЕ !
  • 9 Расист, нацист и всичко на куп

    13 2 Отговор
    Скоро бялата раса, в частност европейските народи ще се отърсят от насилствено насадените им псевдо европейски ценности и с оръжие в ръка, ще си спомни величието на вермахта и червената армия, но този път като съюзници срещу гадните африкански, азиатски и всякакви примати, приличащи на орките от известния ни филм. Ще горят синагоги, джамии и цигански колиби, а такива предатели като Стоянов ще набиваме на кол! Белия човек има и силата и интелекта да воюва с гадните примати и да победи, а заводите за сапун ще заработят на 24 часови смени и ще превърнат тази част от човечеството, с по тъмен цвят на кожата в продукта за който единствено стават - сапун.

    Коментиран от #14

  • 10 Охранителят-София

    9 3 Отговор
    Явно БХК са доста добре замаскирани под това,че защитават малцинства,а целта им е с тази защита да дестабилизират цяла една държава с малцинствата ,които доказано не подлежат на никаква интеграция с обществото,а иначе казано правата си знаят а задълженията не ги знаят! Явно в БХК се наливат доста средства ,за да защитава не малки групи хора ,който се издържат от нас работещите Българи с ниските и мизерни заплати които получаваме! Български съдий, това е престъпление срещу нацията ни и вие го толерирате! Срамувам се ,че сте наречени Български съд! И вие трябва да се срамувате!
  • 11 Красимир Велчевз-

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ ГАН4О":

    Джордж Сорос и обкръжение.
  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Такива организации, като БХК, Зелени, Червени и темподобни финансирани от неправителствени организации (тип Сорос) защитавайки уж някакви права малцинствени или други с гръмки и красиви цели е просто поредното отнемане на и без това малкото ни свободи и разбиване на морала и семейните устой. Това са част от инструментите и пропагандата за налагане на Евро-атлантическите ценности, с който потуянно ни заливат по телевизии, вестници и интернет. Просто те обявяват за расист, геймразез, лезбомразец и какъв ли още не. Дори те и съдят за това, че си изразил мислите си на глас. И ТОВА ОКО НЕ Е ОТНЕМАНЕ НА СВОБОДИ.
  • 13 Стамат

    0 0 Отговор
    Този Радослав Стоянов е от младежкото ЛГБТ - ето и как изглежда... http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x360/Jun2010/64110.jpg
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове