Last news in Fakti

21 Юли, 2017 22:33 2 351 5

В Кремиковци ще строят затвор с 200 килии

  • цецка цачева-
  • съд-
  • затвор-
  • кремиковци

Съдът в Страсбург: България е предприела редица мерки за справяне с пренаселеността и лошите условия в затворите

В Кремиковци ще строят затвор с 200 килии - 1

Предвижда се изграждането на затвор с център за обучение на персонала на територията на Кремиковци. Той ще има 200 килии за 400 затворници.

Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос по време на седмичния парламентарен контрол.

Затворът ще има разгърната площ от 7500 кв.м, а в учебния център към него ще бъде с капацитет от 100 обучаеми. Изграждането му трябва да започне в началото на 2018 г., каза още Цачева.

Затворът ще отговаря на всички европейски стандарти. Финансирането на проекта ще бъде по линията на Норвежкия финансов механизъм, обясни министърът.

По думите на Цачева не може да бъде цел на едно управление да насища територията на страната с обекти за изтърпяване на наказания. Тя обаче призна, че само с реновиране не може да се изпълнят ангажиментите по отношение на европейските норми за условията за изтърпяване на наказания "лишаване от свобода".

Правосъдният министър заяви, че е наложително изграждането на нов затвор. Цачева каза още, че през последните три години са ремонтирани и реновирани множество затворнически общежития и затвори - в Бургас, Варна, Ловеч, Стара Загора и други.

България е въвела ефективно превантивно и компенсаторно средство за защита срещу лоши условия на задържане с приетите от Народното събрание на 25 януари 2017 г. промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). В последните години бяха предприети и редица мерки за справяне с пренаселеността и лошите материални условия, като например новите правила за разпределение и трансфер на лишени от свобода, ремонтите в местата за лишаване от свобода, изграждане на две нови затворнически общежития в Дебелт и Разделна и др.

Това посочва Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в решението си от 20 юли 2017 г. по делата Атанасов срещу България и Апостолов срещу България, с което обяви за недопустими жалбите срещу България, подадени от двама лишени от свобода.

Жалбите са подадени съответно на 21 февруари 2017 г. и 16 март 2017 г., след влизане в сила на по-голямата част от промените в ЗИНЗС. Този закон, изготвен от работна група в Министерство на правосъдието, беше приет в изпълнение на пилотното решение на ЕСПЧ „Нешков и други срещу България“, групата решения „Кехайов срещу България“ и дългогодишните препоръки на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа. Настоящото решение съдържа оценката на ЕСПЧ за направената законодателна промяна в изпълнение на тези препоръки.

Първият жалбоподател, е настанен в Затвора в гр. Стара Загора през декември 2016 г. и понастоящем пребивава там. Оплаква се от пренаселеност и ограничен достъп до топла вода. Вторият жалбоподател, е бил настанен в Затвора в гр. Пловдив в периода ноември 2015 – септември 2016 г. Оплаква се от пренаселеност и лоши условия на задържане. Двамата жалбоподатели повдигат оплаквания за лошите условия на задържане в нарушение на забраната за нечовешко или унизително отношение (чл. 3 от Конвенцията), както и за липсата на ефективни средства за защита в тази връзка (чл. 13 във връзка с чл. 3 от Конвенцията).

На първо място, ЕСПЧ прави подробен обзор на законодателните промени, приети от Народното събрание на 25 януари 2017 г. На второ място, ЕСПЧ се спира на конкретните нови разпоредби на чл. 276-283 от ЗИНЗС, т.нар. превантивно средство за защита. В решението „Нешков и други срещу България” е констатирано, че в българската правна система не съществува ефективно превантивно средство за защита срещу лоши условия на задържане и пренаселеност. Превантивното средство представлява процедура, чрез която лишеният от свобода може да постигне прекратяване на едно положение, с което се нарушават негови права. Европейският съд намира, че въведеното ново производство отговаря на изискванията на практиката на ЕСПЧ и е ефективно. На трето място ЕСПЧ подробно разглежда специфичното производство за обезщетяване на вреди, предвидено в чл. 284-286 от ЗИНЗС, и намира, че новите разпоредби преодоляват критиките на Съда, направени по отношение на действащия преди измененията ред за обезщетяване на вреди, причинени на лишени от свобода, по чл. 1 от ЗОДОВ.

Накрая, ЕСПЧ посочва, че двете нови производства трябва да бъдат използвани от лишени от свобода, които повдигат оплаквания за лоши условия на задържане, преди да подадат жалби до Съда в Страсбург.

На базата на гореизложеното, жалбите са отхвърлени като недопустими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 0 Отговор
    240 ТРЯБВА да са ЦЕЦКЕ !!!!!! ТОЛКОВА БОКЛУЦИ !!!! ни управляват !!!!
  • 2 Г.З.

    6 0 Отговор
    Цачева да мълчи,не можа да стане президент после депутат,като е загубила да си почива.Хванали са се за властта на всяка цена,оттърване няма.
  • 3 Гост

    4 0 Отговор
    Това трябваше да се направи още от първите години на прехода и истинска съдебна рформа, след което нещата щяха да се подредят по много по различен начин.
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Сега ще позтроят затвор по европейски правила ! Във всяка килия кабелна, телефон (стационарен) и копютър с интернет! ДА ТИ Е ДРАГО ДА ВЛЕЗЕШ В ТАКЪВ ЗАТВОР ! Там ще лежат само хора с привилегии, като депутати и съдебни труженици !!!

    Коментиран от #5

  • 5 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    построят- неволна глешка !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове