Last news in Fakti

21 Юли, 2017 19:09 971 2

Стенограма: Бойко Борисов хвали екоминистъра Нено Димов за Калиакра

  • нено димов-
  • веи-
  • бойко борисов
Стенограма: Бойко Борисов хвали екоминистъра Нено Димов за Калиакра - 1

Министерският съвет пусна стенограма от заседанието си, на което премиерът Бойко Борисов хвали екоминистъра Нено Димов за постигнатите договорености с Европейската комисия за перките в Калиакра. Ето пълната стенограма:

БОЙКО БОРИСОВ: Ще помоля Нено Димов да ни запознае с решенията в Брюксел по ВЕИ-тата.

НЕНО ДИМОВ: Имах среща, която беше неофициална на ниво директори и експерти на процедурата за Калиакра.

На Калиакра знаете, че има конфликт между зона „НАТУРА“ и изградени перки, за които България беше подведена под съдебно дело за 600 проекта, а в рамките на седмата процедура успяхме да сведем и сме осъдени за десет проекта.

От тези десет проекта са реализирани на практика седем и от тези седем ние в Брюксел успяхме да договорим да не се разрушава нищо. В смисъл условието за разрушаване няма да бъде искано от комисията.

За съжаление това е максимумът, който може да се направи и ще трябва да издам заповеди в рамките на следващия месец и половина, с които да забраня по-нататъшно строителство в рамките на зоните, които съществуват, а специално ВЕИ-тата, които работят до изграждането на система за рано предупреждение ще трябва да имат режим на работа така, че в периода на миграция на птиците пролетта и есента да не работят.

Когато се изгради тази система за ранно предупреждение, към което трябва да бъдат включени всички те отново ще спират, но там вече периода ще бъде определян от реалния прелет на съответните птици.

Оставям настрана, че през последните осем години откакто са построени тези ВЕИ-та няма нито една убита птичка и това не се прие като информация и се настоява за предприемане на тези мерки.

Естествено ще има всички останали процедури, като план за управление, план за възстановяване на хабитатите, които са нарушени, които вече са с един по-дълъг период от време, но заповедите, които ще трябва да издам ще отнемат права. Ще отнемат права на собственост. В момента ще тече преглед и това къде се препокриват кадастъра, който например казва, че има нива, а там не е нива, а например е хабитат, който е защитен и къде – не, и къде може да се избегне, тоест да се минимизира, но ще има от тези 7600 декара предполагам, че по-голямата част ще бъдат с отнети права, което е възможно да означава искове срещу държавата от тези, които са собственици.

Днес събирам групата със заместник-министрите от ресорните министерства на земеделието, на енергетиката и на регионалното развитие, което заедно с мен ще бъдат на срещата в петък.

В петък викам кметовете от засегнатите райони и бизнеса от засегнатите райони, за да ги уведомя за това, което предстои. Не е въпрос на дискусия, а въпрос на уведомяване, защото ако не предприемем тези мерки ще минем към наказателна процедура и искане за разрушаване на перките, които са в защитената зона.

БОЙКО БОРИСОВ: Всъщност аз искам да те поздравя за това, което си постигнал. Защото заплахата от наказателна процедура означава милиони, които трябва да плати държавата и данъкоплатеца.

Така, че действай с цялата строгост на закона и с решенията. Имаш нашата подкрепа така, че да се докара докрай.

Другото е хем процедура, хем плащане и накрая пак същото.

НЕНО ДИМОВ: Дори по-лошо, накрая ще ни принудят и да разрушим това, което вече е построено.

БОЙКО БОРИСОВ: Така, че съберете ги, обяснете им, покажете им. Това мисля, че е възможно най-компромисният вариант, който комисията ни прави жест според мен.

Петкова да ти помогне също с енергетиката и всички, от които имаш нужда и икономиката с теб сядате, обяснявате и действате.

Добре.

НЕНО ДИМОВ: В резултатите от разговора има едно изречение най-отдолу, че ако изпълним тези условия комисията ще счита, че сме изпълнили съдебното решение. Това фигурира в последната договореност, която имаме.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз понеже чета и последните решения и за това те поздравих. Ако го нямаше това решение, няма да последва поздравление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    2 0 Отговор
    Даа...
    Сяма дета не се споменава, че най- големият Български собственик на ВЕИ-та е кой?
    - Цветелинааа!
    - А ма Борисов няма нищо общо с нея! - Хич даже няма !
  • 2 чиче

    1 0 Отговор
    незейте ги хвали !
    между 15 и 30 август под перките има убити щъркели!
    ако не ги съберат и излязат снимки, майка ни жална!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове