Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.
Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.
Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.
Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 анализатор
Коментиран от #3, #4
21:04 20.08.2017
2 Питащ
21:37 20.08.2017
3 Трол
До коментар #1 от "анализатор":
Това поне е истинско мляко. Закона да подгони производителите и търговците, които ни предлагат "отварата" по магазините наречена кисело мляко.07:52 21.08.2017
4 CL500
До коментар #1 от "анализатор":
Тук се говори за предпазване, т.е. за превенция, а не за лечение на развита вече болест. Отделно се казва, че само помага за предпазването, а не го гарантира. Не, че аз бих разчитал на предпазване от каквото и да е чрез хранителен продукт... - по-важно е да елиминираш източника на заболяването, доколкото ти е възможно.Коментиран от #5
08:25 21.08.2017
5 Жмошо
До коментар #4 от "CL500":
Напротив, здравето, физическото и психическото състояние на всеки човек зависи от това, какви храни и напитки приема! Хранете се с чисти продукти без химия и пийте хубава ВОДА! Бъдете здрави!09:16 21.08.2017
6 куку руку ку
11:08 21.08.2017